RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

- Har ikke en sjanse internasjonalt

Sist oppdatert:
Dag Riisnæs – ansvarlig for trenerutdanning i NFF – mener Nils Arne Eggen svekker Rosenborgs muligheter i Europa.

- Den type fotball Rosenborg nå spiller under Nils Arne Eggen, kan gå veldig bra i Tippeligaen. Men internasjonalt har de ikke en sjanse hvis de spiller sånn, i hvert fall ikke på bortebane.

Det er en kraftig salve Dag Riisnæs via Nettavisen sender i retning Lerkendal under en uke før trøndernes første kamp i Europa League, borte mot Bayer Leverkusen torsdag. Den tidligere Kongsvinger- og Vålerenga-spilleren er nå ansvarlig for trenerutdanningen i Norges Fotballforbund (NFF).

Mens media pekte på manglende individuelle ferdigheter som hovedforklaring etter Rosenborgs nederlag for FC København i kvalifiseringen til Champions League, peker Riisnæs på noe helt annet.

Les også: Ballack ute i seks uker

Naivt forsvarsspill
- La meg understreke at spillerutvikling er meget viktig, og noe vi skal ha mye fokus på i Norge framover. Men jeg er ikke enig i at FC Københavns spillere er vesentlig bedre enn Rosenborg, som har meget gode spillere.

- Jeg mener årsaken til at RBK ikke bare tapte, men faktisk i perioder ble rundspilt, var valget av kampstrategi og manglende forsvarsfokus, sier Riisnæs til Nettavisen.

Etter kampene mellom RBK og FCK publiserte han sine synspunkter i et innlegg på fotballforbundets hjemmesider (les hele innlegget her). Der går det klart fram at Riisnæs oppfatter Rosenborgs forsvarsspill som naivt.

- Nils Arne Eggen har gjort RBK til et bedre angrepslag, men det har dessverre i stor grad gått ut over forsvarsspillet, skriver han.

Delvis mener han det skyldes formasjonen Eggen har valgt – 4-4-2 med en diamant på midten – og delvis at for mange spillere er fritatt for defensivt ansvar.

- Forsvarer seg med sju mann
Konsekvensen er at Rosenborg ofte kommer i tallmessig og posisjonell ubalanse. På godt norsk gir Rosenborg bort for mye rom – både bakrom, mellomrom og på kantene.

- Mot København lot Rosenborg begge spissene ligge igjen på topp. I tillegg lot de Steffen Iversen nøye seg med småjogging i den offensive midtbanerollen, slik at de egentlig bare forsvarte seg helhjertet med sju utespillere. Trenden internasjonalt er at omtrent alle lag forsvarer seg med ni spillere.

- Når ingen av de tre toppspillerne faller ned i midtbaneleddet, blir det helt umulig for tre spillere å dekke hele banens bredde med tanke på hvor hurtig det går i internasjonal fotball, hevder Risnæs.

Spillet går raskere
Han poengterer at Argentina var det laget som defensivt spilte mest likt Eggens RBK-lag i VM. Alle husker hvordan Maradonas menn ble kontret i senk av Tyskland.

Tyskland spilte på sin side 4-2-3-1, i likhet med de fleste lagene i VM. 4-2-3-1 er etter hvert også den foretrukne formasjonen i de fleste storklubbene i Europa – og var formasjonen Erik Hamrén var klippetro mot som Rosenborg-trener.

Også 4-2-1-3 brukes av mange, og også denne formasjonen legger til grunn to balanserende, såkalt «sittende», midtbanespillere i rommet foran midtstopperne.

- For noen år siden var det mange lag som spilte slik Rosenborg gjør nå, men nå er det nesten ingen som gjør det lenger. Hovedårsaken er fotballen har vært i en rivende utvikling de siste fem-seks årene, spesielt tempomessig. Det har vi statistikk som viser. For eksempel har antall spurter i løpet av en Premier League-kamp økt med 120 prosent i løpet av seks sesonger, forteller Risnæs.

Bør endre strategi
- Har Eggens filosofi rett og slett gått ut på dato?

- Det blir feil av meg si det på den måten. Jeg har stor respekt for Nils Arne Eggen og alt han har oppnådd, og det kan godt hende Rosenborg reiser til Tyskland og gjør mine ord til skamme. Men jeg tror de øker sine muligheter betraktelig med en annen kampstrategi enn de hadde mot København.

- De klarte seg bra med samme strategi mot AIK og Linfield?

- Ja, men med all respekt for de lagene, så holder de ikke et høyt internasjonalt nivå.

- Men Rosenborg ble slått ut av Qarabagh med Hamréns 4-2-3-1 i fjor, og klarte nesten ikke å skape sjanser mot laget fra Aserbajdsjan (tapte 0-1 sammenlagt)?

- Jeg tror faktisk det den gangen var snakk om et arbeidsuhell eller undervurdering, selv om det er vanskelig å spekulere i.

Holder i Tippeligaen
Sammenligner man Rosenborgs serieresultater under henholdsvis Hamrén (13 kamper) og Eggen (9 kamper) denne sesongen, viser tallene at laget både slipper inn mer og scorer mer under Eggen.

Antall innslupne har økt fra 0,54 i mål i snitt under Hamrén til 1,11 under Eggen. Antall scorede har økt fra 1,69 til 2,44 i snitt.

Når det gjelder poengfangsten, har den økt fra 2,07 i snitt under Hamrén til fenomenale 2,78 under Eggen før søndagens kamp mot Viking.

- Tallene viser at måten de spiller på holder når man er vesentlig bedre enn motstanderen, som Rosenborg er i norsk sammenheng. Men mot en jevngod motstander, som København, får de problemer, og nå møter de lag som kanskje er enda bedre i Europa League.

- Tror du Eggen lærte av kampene mot FCK, og spiller annerledes mot Leverkusen?

- Det er veldig vanskelig å si. Jeg håper han legger om litt da, sier Dag Risnæs – vel vitende om at hans utspill neppe blir tatt godt imot av alle på Lerkendal.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere