- Har ikke opplevd noe slik på 12 år

TØFF SESONG: Brede Hangeland har slitt med skader og sett Fulham rase til bunnen av tabellen.

TØFF SESONG: Brede Hangeland har slitt med skader og sett Fulham rase til bunnen av tabellen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Brede Hangeland har hatt det tøft.

04.03.14 10:24

PRAHA (Nettavisen): Det er som en bauta i forsvar vi har lært å kjenne Brede Hangeland siden han fikk sitt gjennombrudd i Viking, tok nye steg i FC København og senere ble en viktig brikke for Premier League-laget Fulham.

De siste sesongene har han også vært landslagets ubestridte kaptein og leder. Hangeland er én av få nordmenn som regelmessig har spilt fast og bra på høyeste nivå, men den inneværende sesongen har det hakket litt i platen.

Midtstopperen har slitt med skader og har derfor måttet se en del fotball fra tribunen. Samtidig som nordmannen har vært borte, har Fulham også vært gjennom en svært turbulent periode med flere managerskifter og svak form. Med ti serierunder igjen, ligger londonklubben helt sist på tabellen.

- Aldri vært skadet
Hangeland sier selv han aldri har opplevd noe lignende som fotballspiller.

- Jeg har aldri vært skadet før, men det er vel noe man også må tåle. På 12 år som fotballproff har jeg vært så heldig å slippe unna skader, sier veteranen.

- Jeg har alltid prøvd å unngå skader og har jo fått en bekreftelse på at det var lurt nå. Jeg håper å holde meg skadefri resten av karrieren, sier han.

Midtstopperen er klar på at han ønsker å satse for fullt videre.

- Jeg møtte Per-Mathias (Høgmo) i London og han var interessert i å vite hvordan det var med kroppen og lysten til å spille fotball. Det er ingenting i veien med det. Skadeproblemene kjennes ut som de er historie nå.

Problemene for klubblaget Fulham er imidlertid langt fra over og om ikke londonlaget finner formen snart, kan det fort ende opp med nedrykk.

- Minnerik sesong
Fulham har i løpet av sesongen hatt tre forskjellige managere. Først måtte Martin Jol gå, så René Meulensteen. Nå styrer tyske Felix Magath skuten. Magath er kjent som en nådeløs trener og har fått tilnavnet «Saddam».

- Det har vært en minnerik sesong, med negativt fortegn, sier Hangeland.

MØTE PRESSEN: Brede Hangeland i samtale med Nettavisen og andre journalister. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


- Det har vært vanvittig mange omveltninger og det har vært tungt både for meg og klubben. Det har skjedd en del ting jeg ikke vil gå inn på. Som fotballspiller er du ofte bare en brikke i et større spill og hvem som til en hver tid er trener, er langt over mitt ansvar, sier veteranen.

Om Magath sier Hangeland følgende:

- Nå er det han som er sjefen og vi forsøker etter beste evne å vinne de kampene som skal til. Han er en tøff og bestemt trener som vet hva han vil ha. Dette er en stor forandring for en engelsk klubb, men om det virker, er det verdt det, sier nordmannen.

- Vi trener hardere nå og en god del mer. Det betyr mindre fri. Det er også en hel del regler om alle mulige småting, sier den norske landslagskapteinen.

Harde krav
Under sin tid i tysk fotball ble Magath kjent for nettopp alle disse reglene. Hangeland ønsker ikke å gå nærmere inn på det, men tyske medier har tidligere skrevet at Magath ikke er sen med å bøtelegge de som bryter dem.

Da han var trener i Wolfsburg ga han for eksempel spillerne forbud mot å bruke hodetelefoner. Det medførte en bot på 250 euro. Spillerne ble også trukket 100 euro for hvert minutt de kom for sent til trening. Daværende Wolfsburg-kaptein Patrick Hermes fikk også en bot på 10.000 euro, fordi han Magath mente han ikke jobbet hardt nok i et møte med Freiburg.

Under trenerens tid i Schalke 04 skal spillerne ha blitt bøtelagt for å la ballen sprette unødvendig, i stedet for å klarere, eller å spille en unødvendig pasning bakover. Sistnevnte synd kunne koste en spiller opp til 1000 euro.

Les mer om Magaths metoder her

Om Magath-effekten virkelig slår til i Fulham, kan vi få svar på allerede til helgen. Da møtes Fulham og Ole Gunnar Solskjærs Cardiff til en svært viktig kamp. Lagene ligger sist og nest sist på tabellen og ingen har råd til å tape.

- Akkurat nå tenker jeg mest på kampen mot Tsjekkia onsdag, men det er selvsagt et viktig møte med Cardiff. Det blir en cupfinale, sier Hangeland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.