*Nettavisen* Sport.

- Hele kampen var en forferdelig farse

OMDISKUTERT: En juni-kamp på denne banen vakte oppsikt i Oslo-fotballen. Foto: Eivind Michaelsen (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg vil ikke sitte stille mens slikt skjer i min klubb, sier en kilde i Frigg til Nettavisen.


I juni møttes Frigg 2 og Ullern i en kamp for gutter i 15-årsklassen. Vinneren av kampen ville også vinne avdeling to i oslokretsens førstedivisjon.

Tre røde kort til Ullern bidro til at Frigg 2 vant komfortabelt 4-0.

Nå forteller en ansatt i Frigg at han er overbevist om at dommeren var partisk. Det samme forteller foreldre som var til stede under kampen.

I halvtimen før kampen snakket dommeren lenge fortrolig med Frigg-treneren Nima Backi. Dommeren er for øvrig bror til en av spillerne på Frigg.

I frustrasjon over at ingen i Frigg har vært i stand til, eller har ønsket, å gjøre noe med hendelsen, velger den Frigg-ansatte å fortelle om den til Nettavisen.

I sentrum står altså Nima Backi, Frigg-treneren som Nettavisen omtalte onsdag: - Sjokkerende at en trener bruker vår sønn til å bryte regelverket

- Jeg skulle gjerne snakket om noe hyggeligere, men jeg kan ikke sitte stille mens slikt skjer i Frigg. Han setter jobben min i fare. Hvis dette skjer flere ganger, kan det bli færre som vil spille i Frigg og da kan det ende med at klubben må si opp ansatte.

- Vi skjønte ingenting

Han er ikke den eneste som reagerte på det som skjedde på Tørteberg kunstgress i Oslo denne junikvelden. Andre kilder Nettavisen har snakket med, forteller at dommeren strødde om seg med gule kort til Ullern-spillerne.

I denne aldersklassen medfører et gult kort at spilleren må gå av banen i fem minutter.

- Det ble en merkelig start med at man fikk gult kort uten å ha gjort noe. Det skjedde etter bare noen få minutter. Vi skjønte ingenting. Vi vet fortsatt ikke hva han fikk gult kort for, sier moren til en Ullern-spiller.

- Det ble hele tiden for lite folk på banen. Til slutt fikk én Frigg-spiller gult kort, sikkert fordi dommeren skjønte at han hadde gått over streken. Hele kampen var en forferdelig farse. Det merkeligste vi har sett, forteller faren til den samme spilleren.

- Ullern-spillerne fikk til slutt beskjed om å la ballen ligge og sette seg ned på banen og la tiden gå, fortsetter faren.

- De satte seg fysisk ned på banen?

- Ja. De lot klokken gå. De nektet å ta del i dette. De ville ikke spille videre, men ville heller ikke gå av banen.

- «Helt loko»

Ullern krysset i dommerkortet av for at man ønsket å levere protest. Ettersom kampen ikke fikk store sportslige konsekvenser for Ullern, har klubben foreløpig valgt å la saken ligge der.

Ullern-trener Johan Egil Rudi forteller at det etter hans syn var tre feilaktige utvisninger.

- Ingen av dem kvalifiserte til røde kort, etter min mening, sier Rudi til Nettavisen.

Etter ønske fra Nettavisen har Rudi snakket med de tre spillerne som ble utvist, og fått følgende beskrivelse av situasjonene:

«Jeg husker ikke det første gule kortet. Det siste kom da jeg sto tett opp i bakfra, så falt Frigg-spilleren og jeg fikk gult kort», sier spilleren som ble utvist først, i kampens 61. minutt.

«Det var en helt fair duell. Jeg går normalt inn i duellen og viser ingen knotter. Ingen skitne triks. Jeg treffer Frigg-spilleren og han kaster seg ned, noe som gjør at situasjonen ser mer dramatisk ut en den egentlig var. Dommeren mente at jeg stupte inn i duellen med knottene først, og det førte til direkte rødt» sier spilleren som fikk det andre røde kortet.

«Det er et gult kort i feltet, foran eget mål, der jeg ble blåst for holding, og så var det et der jeg sparket bort ballen og Frigg-spilleren falt over foten min. Kortene var «helt loko». Og feil», sier han som fikk det tredje røde kortet.

Klikk på bildet for å forstørre.

OMSTRIDT: Nima Backi får kritikk fra flere hold. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Nima Backi har en annen oppfatning av kortene.

- Det ene kommer etter at en av våre spillere ligger nede og blir stemplet. Det blir helt rødt på leggen. Det andre kommer etter at ballen skytes vekk, det var hans andre gule kort. Det tredje er en som kommer alene med keeper og felles, sier Backi til Nettavisen.

- Det som er interessant, er at de røde kortene ikke kommer før det er 2-0 eller 3-0. Før 2-0 eller 3-0 er det vi som har fått gule kort. Og hvis vi får gult kort, går jo spilleren vår ut i fem minutter, legger Backi til.

- Hvisket

De foreldrene Nettavisen har snakket med, mener at 99-laget til Ullern sjelden får gule og røde kort.

- Dette 99-laget, som jeg ser de fleste kampene til, pleier ikke å få røde kort. De kan få tilsnakk, noen av dem bruker munnen innimellom, men de får da beskjed av trenerne med én gang om å bakke ut og holde kjeft. Sjekker man med forbundet, ser man at alle kortene kom i denne kampen, mener faren til en av spillerne.

Det samme sier en annen forelder Nettavisen har vært i kontakt med.

Tilbake til varsleren i Frigg. Han forteller at han så treneren til Frigg 2, Nima Backi, snakke med dommeren i godt over en halvtime inne på klubbhuset før avspark ble tatt.

- Jeg kom inn på klubbhuset for å ordne meg noe mat, for å sette en pizza i ovnen der. Nima og dommeren hvisket lavt sammen, men ble helt stille da de så meg. Senere kom jeg tilbake for å ta pizzaen ut av ovnen, og opplevde det samme. De hvisket lavt, men ble stille da jeg kom inn. Etter at jeg hadde spist ferdig, gikk jeg tilbake for å rydde og de satt fremdeles der og snakket sammen, forteller Frigg-mannen til Nettavisen.

Trener Nima Backi forklarer dommersamtalen med at han ville snakke med ham om Friggs forrige kamp mot Ullern.

- Vi snakket bare om forrige episode med Ullern. Om han (broren til en av spillerne hans) ikke hadde vært dommer, hadde jeg uansett tatt opp den forrige kampen med dommeren i denne kampen. For sånt bør en dommer være oppmerksom på. Ting som ble sagt i forrige kamp, sier Backi til Nettavisen.

Backi påstår at Ullern-spillere kom med rasistisk hets i lagenes forrige møte, og at det var dette han ville snakke med dommeren om.

Dette avviser Ullern på det sterkeste.

- Ullern Fotball ønsker ikke noen som helst form for debatt knyttet til Nima Backi. Her serveres løgn på løgn som vi ikke ønsker å kommentere eller gå nærmere inn på, sier trenerkoordinator Johan Egil Rudi i Ullern til Nettavisen.

Uenige

Backi avviser også at Ullern-spillerne satte seg ned i protest mot dømmingen.

- Nei, nei, nei, nei. Det som skjedde, var en feildømming. Med gule kort går du av banen i fem minutter. De hadde tre mann utvist og så fikk de et nytt gult kort, og da sa vi til dommeren at han ikke kunne gå ut, for da er det ikke nok spillere på banen, da må kampen avlyses. Dommeren hadde aldri vært i den situasjonen og visste ikke hvordan han skulle opptre der, sier Backi.

- Jeg sa til spillerne våre at de ikke skulle angripe før den spilleren kom innpå igjen. Vi sto på vår banehalvdel med ballen og trikset og da ropte jeg til treneren til Ullern at vi ikke kom til å angripe. Da satte de seg ned.

- Foreldre i Ullern sier at det var ellevilt mange gule kort til Ullern og bare ett til Frigg.

- Jeg tror det var to til Frigg. Det var ikke ellevilt, men det var mange røde kort til Ullern. Det var det.

- Snakket ikke sammen

Kampens dommer husker fremdeles matchen mellom Frigg 2 og Ullern.

- Det var en veldig hard kamp. Stygt spill. Veldig stygt spill av Ullern-laget. Jeg la inn kommentarer på alle røde kort jeg ga, og de står jeg for ennå, sier han til Nettavisen.

- Jeg så jo at Ullern hadde åtte spillere igjen, så fikk de et gult kort da det var et par minutter igjen av kampen og da sendte jeg den spilleren ut. Da sa Ullern at de ikke kunne være mindre enn åtte spillere, men det gjelder ikke når det er gult kort-regel. Da lot Frigg bare tiden gå.

- Husker du hvordan de røde kortene kom?

- Det ene var etter en kontring. Et annet kom direkte, på grunn av knotter. Jeg husker ikke det tredje. Det er en stund siden jeg dømte kampen. Jeg husker at Frigg også fikk gule kort, men jeg husker ikke hvor mange kort jeg delte til hvert av lagene.

- Husker du hva du og Nima snakket om før kampen?

- Vi snakket ikke sammen.

- Du snakket ikke med Nima før kampen?

- Nei. Jeg har nesten ikke noe med Nima å gjøre. Jeg kjenner han bare fra juniorlaget til Frigg.

Behandles av NFF

Nettavisen har bedt om både kommentarer og informasjon fra Oslo Fotballkrets i forbindelse med denne kampen.

- Denne kampen er del av ulike saker som er underlagt behandling av juridisk avdeling i NFF sentralt, og kretsen kan således ikke svare på enkeltspørsmål underveis i dette arbeidet, sier daglig leder Tore Jarl Bråteng i fotballkretsen til Nettavisen.

Se vårt intervju med Nima Backi her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=xTz29D_Bl9EsC19tgpt1uSTLNnHK_mLGM_WRFWJXSG-H-vdl7o7CG5IUAcPrKuXrUFTEYX0oEIg7c1ogd1sKzR3PJjcPo4VXH2KgGEP5IvZIP1n7iuTk8LFluDiT70yAre3RdEn8-Lw&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.