RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hele verden har fått høre sannheten

Foto: AFP/scanpix
Sist oppdatert:
Etter sannhet kommer rettferdighet.

Den 15. april 1989 reiste en stor gruppe Liverpool-supportere til Sheffield for å støtte laget sitt i FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest.

96 supportere returnerte aldri hjem. De ble klemt i hjel på grunn av overfylte tribuner, og mistet livet den dagen i april.

Hillsborough-tragedien for 23 år siden huskes fortsatt som en av de mest tragiske episodene innen den moderne fotballen, og spesielt i England.

Tribuneulykken, som altså kostet 96 supportere livet, har på mange måter vært med å forme Liverpool som fotballklubb de to siste tiårene. Folk i den engelske byen har i etterkant av Hillsborough-ulykken krevd at alle regjeringens dokumenter som angår saken skal bli frigitt, og at sannheten må på bordet.

Unnskyldning
Først onsdag fikk de etterlatte den unnskyldningen de i så mange år har kjempet en bitter kamp for å høre. Det var statsminister Dave Cameron som serverte unnskyldningen.

- Dagens rapports er svart-hvit. Liverpools-fansen har ikke skyld i katastrofen. Autoriteter forsøkte å gi et feilaktig og urettferdig bilde av hendelsen, sier Cameron.

Bakgrunnen for unnskyldningen er at Liverpool-supportere etter ulykken fikk mye av skylden for det som skjedde. Dette viser seg altså nå å være feil.

Dette feilaktige inntrykket ble forsterket av en engelsk tabloidavis med sete i London. Avisen trykket artikkelen «The Truth», og omtalte Liverpool-fansen som fulle kriminelle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Verden har fått vite
23 år har det tatt før sannheten nå endelig har kommet fram. Statsministerens unnskyldning kommer i forbindelse med en rapport som har blitt utarbeidet om tragedien.

Der kommer det fram at det i første rekke er myndighetene og politiet som har skylden i det som skjedde. Det kommer også fram at mye informasjon har blitt gjemt under teppet.

- Dette er dagen da hele verden fikk vite sannheten, sier Liverpool-direktør Tom Werner ifølge Sky Sports.

- Som fotballklubb vil vi fortsette å hedre ofrene. Vi vil også fortsette å støtte familiene som mistet sine kjære denne dagen, sier Werner videre.

I rapporten finnes det ingen beviser for de mange beskyldningen som etter ulykken ble lagt fram av politiet i South Yorkshire.

- Vi håper at disse funnene vil gi noe trøst til alle familiene og de overlevende. Vi håper dette også vil gi dem noen svar på spørsmålene de har hatt i 23 år, sier Werner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fjernet kritikk
Det ble hevdet at fyll blant fansen var en medvirkende årsak til ulykken. Det ble også hevdet at tilskuere uten billett hadde møtt opp utenfor stadion og presset på ved inngangene.

Det som likevel kanskje flest har reagert på, og som har vært en av de groveste løgnene i saken, er nok det om at Liverpool-fans skal ha stjålet fra døde på stadion.

Det som i stedet nå er bevist var at verken politiet eller redningsmannskapet var sin oppgave voksen denne fatale dagen i april, den dagen helvete brøt løs på Hillsborough.

Rapporten avslører også at politiet i etterkant omformulerte 116 av totalt 164 uttalelser i saken. Politiet har fjernet kritiske uttalelser om politiets egen innsats den dagen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gjennombruddet
Liverpool-folk har som kjent i mange, mange år kjempet for å få fram sannheten, men det var først for et års tid siden at det kom et skikkelig gjennombrudd i dette arbeidet.

Brian Irvine lyktes med å samle nok underskrifter til å få i gang en ny debatt rundt Hillsborough-tragedien i Underhuset. Senere ble alle myndighetens dokumenter i saken frigitt.

Biskopen av Liverpool, James Jones, har ledet arbeidet med å analysere de omkring 450.000 sidene. Konklusjonen var at disse dokumentene inneholdt sjokkerende mange feil.

David Cameron la også vekt på at myndigheten hadde sviktet i denne saken. En sak som er nok til å ryste enhver borger og skape mistillit til de som i utgangspunktet skal beskytte folket.

- Liverpool setter stor pris på statsministerens unnskyldning til familiene og de overlevende. Nå venter vi på den endelige rapporten, sier Werner.

- Etter 23 smertefulle år har våre fans endelig blitt frikjent for all skyld. I dag fikk resten av verden vite det vi allerede visste, sier Liverpool-direktøren videre.

- Vi ha rettferdighet
Stella Cole, talskvinne for Hillsborough Justice Campaign, påpeker imidlertid at de etterlattes kamp ikke er over. Nå som de har fått sannheten, krever de også rettferdighet.

- Ord er lett å komme med, men vi setter selvsagt stor pris på unnskyldningen. Nå som vi har fått høre sannheten, så vil vi også ha rettferdighet, sier hun ifølge Sky Sports.

- Det er helt klart at de som har vært involvert i dette, ved fortelle løgner og omformulere bevis, har begått kriminelle handlinger. Hadde det vært oss, hadde vi blitt stillt for retten.

Coleman mener at det som har kommet fram i denne rapporten gir grunn til bekymring.

- Folk kan ikke heve seg over loven. Det er helt klart at de som skal lage og opprettholde orden, ikke kan heve seg over loven, sier talskvinnen.

- Hvordan kan du sette lit til politiet når yngre tjenestefolk får beskjed om å omformulere vitnemål? Dette var ikke bare én eller to, dette dreier seg om nesten alle politifolkene, sier hun.

Avsløringene kommer likevel ikke overraskende på talskvinnen.

- Rapporten er sjokkerende, men ikke overraskende. Dette var informasjon vi kjente til, og noe vi har visst om i mange år, avslutter Coleman.

Her kan du lese hele rapporten om Hillsborough-ulykken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere