- Henriksen har gjort en helsikes jobb

Foto: Getty Images / All Over Press

Markus Henriksen skrytes opp i skyene for innsatsen i Nederland.

22.04.13 13:54

Markus Henriksen (20) har fått en strålende start på karrieren som utenlandsproff.

Siden overgangen fra Rosenborg i august i fjor har Henriksen spilt seg til fast plass på laget som for øyeblikket ligger på 13.plass i nederlandsk Æresdivisjon.

Får skryt
Denne sesongen har den norske landslagsspilleren spilt 26 kamper og scoret tre mål. Nå får stortalentet skryt for innsatsen.

Martijn Benjamin er redaktør for en av de største AZ-supporternes nettsider, og han har latt seg imponere kraftig av Henriksens inntreden i AZ-mannskapet.

- Han gjør en god jobb og blir bedre for hver uke som går. Alle ser at potensialet hans er enormt, spesielt når det gjelder det offensive spillet. Han er sterk, vet alltid hvor han skal spille ballen og i det siste har han begynt å score noen mål. Med tanke på at dette er hans første sesong i Alkmaar, gjør han det veldig bra. Han viser at han er blitt en nøkkelspiller allerede, sier Benjamin til Nettavisen.

Foto: Getty Images / All Over Press

- Det går over all forventning
Markus Henriksen er selv enig i at han har fått en fin start på karrieren i Nederland.

- Det går veldig bra. Det går over all forventning egentlig. Jeg trives kjempegodt i Nederland. Jeg bor i en fin by, spiller for en god klubb i en fin liga. Jeg synes jeg gjorde et godt valg da jeg valgte å dra til AZ, sier Henriksen til Nettavisen.

Nordmannen synes det er hyggelig å få skryt av supporterlederen.

- Det er alltid artig å få skryt. Jeg synes som sagt at det har gått veldig bra. På de fire siste kampene har jeg scoret tre mål, og det synes jeg er artig. Jeg føler at jeg har blitt en bedre fotballspiller på tiden jeg har vært her. Det var det som var målet mitt med å dra til Nederland, forteller 20-åringen.

- Gjort en helsikes jobb
Supporterne til AZ trodde savnet etter nøkkelspiller Rasmus Elm skulle bli større enn det har blitt, men Martijn Benjamin er mektig imponert over Henriksens debutsesong.

- Han måtte fylle skoene til Rasmus Elm, og han har gjort en helsikes jobb. Hvis du sammenligner starten Markus har hatt med starten Elm hadde, har Markus gjort et bedre inntrykk enn Elm gjorde i sin første sesong.

Henriksen har i det siste spilt som et anker på midtbanen, men supporterlederen tror Henriksen hadde gjort mer nytte for seg i en mer fremskutt posisjon.

- Jeg skulle ønske han spilte offensiv midtbanespiller. Akkurat nå blir han ofte værende igjen på egen banehalvdel, fordi treneren ønsker det. Forsvaret vårt er ganske dårlig, så han er nødt til å hjelpe til, sier han.

- Er han en populær spiller hos fansen?

- Han er absolutt én av fansens favoritter her, fordi alle kan se at han er en god spiller. I vår «årets spiller-kåring» gjør han det veldig bra, og det skal han ta som en stor kompliment. Vi liker lagspillere her borte, og Markus er en stor lagspiller. Han gjør alltid jobben sin, klager aldri på dommerne og snakker ikke mye i pressen, sier Benjamin.

Foto: Getty Images / All Over Press

- Jeg er bedre som indreløper
Henriksen forteller til Nettavisen at han kjenner seg igjen i beskrivelsen til Benjamin.

- Ja, jeg kjenner meg igjen i det. Jeg synes ikke det er vits å fokusere på ting jeg ikke kan gjøre noe med, så derfor fokuserer jeg heller på å spille god fotball. Det er det jeg må ha fokus på – å bli en bedre fotballspiller. Jeg tar jobben min seriøst og tar vare på kroppen min med trening og sunt kosthold, sier Henriksen.

Nordmannen er også enig i at han er bedre som en mer offensiv midtbanespiller.

- Ankerrollen er en fin rolle, men jeg skulle så klart ønsket at jeg kunne gå litt mer frem. Jeg er en litt mer offensiv spiller, men det er en kjempefin rolle jeg har.

- Jeg føler at den beste rollen min er som indreløper. Men treneren vil bruke meg på ankerrollen, og ser ut til å være godt fornøyd med det. Jeg får jo være med fremover av og til, men det blir ikke like mange ganger, som om jeg skulle ha spilt indreløper. Men jeg stortrives i rollen jeg har, forteller 20-åringen.

- Like god som Strootman
Benjamin går langt i å hevde at Henriksen er blant den nederlandske ligaens mest spennende unggutter.

- I hans posisjon kan man sammenligne ham med spillere som Christian Poulsen (Ajax), Kevin Strootman (PSV) og Jordy Clasie (Feyenoord), og jeg synes ikke de er veldig mye bedre enn Henriksen. Hvis AZ får skaffet seg noen gode forsvarsspillere, kommer man til å se hvor god han egentlig er, mener supporterlederen.

Han mener Henriksen har spilt seg rett inn i hjertet til AZ-trener Gertjan Verbeek.

- Treneren må elske ham. Han gjør alltid det han får beskjed om og holder seg til kampplanen. Slike spillere blir bedre likt enn de som spiller for seg selv. Til tross for at laget ikke gjør det så bra, klarer han alltid å gjøre en jobb. Når han får spille så mye som han har gjort denne sesongen, viser det at trener Verbeek synes han er en god spiller, sier supporterlederen.

Drømmer om Premier League
Henriksen forteller til Nettavisen at han føler han har blitt bedre på det meste mens han har vært i Nederland.

- Jeg føler at jeg har blitt bedre på duellspillet mens jeg har vært her. Nå vinner jeg nesten alle hodedueller. Det har jeg ikke gjort tidligere. Jeg har blitt tøffere. Samtidig så har jeg blitt bedre med ball. Her må man ville ha ballen mer, og da sier det seg selv at man blir dyktigere og roligere med ballen. Jeg føler egentlig at jeg har tatt små steg på det meste, forklarer nordmannen.

Nå håper han at gode prestasjoner på klubblaget vil gjøre at han kan få være med til VM i Brasil - noe han tror Norge vil klare.

- Jeg har satt meg noen mål. Ett av dem er å komme til VM i Brasil med landslaget. Det er fortsatt en mulighet. Nå spilte Sveits uavgjort mot Kypros i deres forrige kamp, så det gå an å ta førsteplassen i gruppen, selv om det selvfølgelig blir tøft i og med at vi tapte mot Albania. Men jeg tror fortsatt at vi kan klare å komme oss til Brasil, sier Henriksen.

Men det er ikke bare på landslaget 20-åringen har drømmer. Som mange andre norske fotballspillere er det ett land som virker å friste for unggutten.

- Jeg har drømmer jeg og. Premier League er en liga jeg kunne ønske å få prøve meg i før jeg legger fotballskoene på hylla. Det er Arsenal som er favorittlaget, men det er ikke den klubben jeg trenger å spille for. Jeg ønsker å spille for et av de bedre lagene i England, sier Henriksen.

Neste AZ-kamp for Henriksen kommer allerede lørdag klokken 20.45, når PSV venter på hjemmebane. Kampen kan du følge i vårt livesenter NaLive.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.