RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Høgmo passer meg bedre enn Drillo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Og Stefan Johansen får trolig en nøkkelrolle i Per-Mathias Høgmos «nye Norge».

HOTEL BRISTOL (Nettavisen): Da Per-Mathias Høgmo ble presentert som ny landslagssjef, var han klar og tydelig på at det skulle bli en forandring i den norske spillestilen.

Den sentrale midtbanen er blant det som blir annerledes under den tidligere Tromsø-treneren.

Høgmo sverger til å bruke to såkalte «sittende» midtbanespillere, som skal danne en mur foran midtstopperne.

- Passer bedre under Høgmo
En som gleder seg til å spille under Høgmos nye regime, er Godset-yndling Stefan Johansen. 22-åringen har spilt indreløper under Drillo i tre kamper, men innrømmer at han tror han passer bedre i en av de to «sittende» posisjonene.

- Jeg lyver ikke hvis jeg sier at min spillestil passer bedre til Per-Mathias enn den gjorde under Egil, der vi spilte mer direkte, sier Johansen til Nettavisen.

- Jeg er best når jeg har ballen og kan styre kampen, fortsetter han.

Og det får han trolig lov til under Per-Mathias Høgmo.

Når Nettavisen spør den ferske landslagssjefen om hvilke egenskaper som blir viktige i de nye rollene sentralt på midtbanen, trekker Høgmo frem tre elementer.

*Defensiv styrke
*Allround-kompetanse
*Ballsikkerhet

- Stefan (Johansen) er en spennende spiller i så måte, men også andre har den kompetansen. Ballsikkerhet er et viktig stikkord. Du ligger sentralt i banen og skal være med på å bygge opp det offensive spillet. For stopperne er det ekstremt viktig å ha de to foran seg å forholde seg til. Når skal de bryte, når skal de falle, det må det aldri være noen tvil om. Det samspillet i den blokka blir viktig både offensivt og defensivt, sier Høgmo til Nettavisen.

Selv mener Johansen det kan være enklere å spille opp mot sitt beste hvis man spiller i favorittposisjonen, slik han ikke fikk gjøre under det forrige landslagsregimet.

- Man blir tryggere, i hvert fall. Man kommer oftere opp i kjente posisjoner, og da er det lettere å være bra enn hvis man blir dyttet inn i posisjoner man kanskje ikke er så vant med. Men det er ikke store forskjeller, det er det ikke, sier Johansen.

- Lar hver enkelt bruke styrkene
En annen som kan få en ny vår på landslaget, er Norwich-spiller Alexander Tettey. 27-åringen har spilt over 30 Premier League-kamper det siste halvannet året, men har ikke vært på banen for Norge siden treningskampen mot England i mai 2012.

De to kjenner hverandre allerede fra tiden i Rosenborg, og Tettey tror Høgmos spillestil med to sittende midtbanespillere passer ham godt.

- Det er noe jeg er vant med, så jeg tror det kommer til å gå bra. Han legger opp til at hver enkelt får bruke sine egne styrker, så jeg tror det blir bra, sier Tettey til Nettavisen.

Norwich-spilleren smiler når Nettavisen spør om det har føltes merkelig å spille fast i Premier League uten å bli tatt ut i den norske landslagstroppen.

- Jeg skal ikke gjøre som andre folk og snakke meg inn eller kreve meg inn på landslaget. Jeg gjør mitt beste, så får landslagsledelsen vurdere om det er godt nok. Men hadde jeg vært i andre land, hadde jeg nok vært mer enn god nok til å være med i en landslagstropp, sier Tettey med et smil.

Også Per Ciljan Skjelbred kan få en mer fremtredende rolle under Høgmo. Den tidligere Rosenborg-spilleren tror nå at Gratangen-mannens inntreden i det norske landslaget vil gi et løft.

- Jeg kjenner Per-Mathias som veldig offensiv. Han går rett i angrep, og det kler oss veldig godt. Vi får en ny start og kanskje en ny måte å tenke fotball på. Så får vi se hvordan det går. Vi har to kamper som er utrolig viktige. Vi får håpe at vi får to positive opplevelser og at vi får noe å bygge videre på til neste år, sier Skjelbred til Nettavisen.

Høgmos debut som norsk landslagssjef går av stabelen fredag kveld. Kampen mellom Slovenia og Norge starter klokken 2045, og dramatikken kan du følge i vårt livesenter NaLive.

P.S: Per-Mathias Høgmo prøvde faktisk å hente Stefan Johansen til Tromsø i 2010, da Johansen hadde kort tid igjen av kontrakten med Bodø/Glimt.

- Jeg pratet med ham sommeren før kontrakten min gikk ut. Han spurte om jeg kunne tenke meg å komme til Tromsø, og han forklarte meg hvordan han tenkte. Da ble jeg meget positiv til Per-Mathias, men jeg følte at jeg var litt for ung for å gå til Tromsø den gangen, forteller Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere