RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hønefoss har to valg

Foto: Vegard Grøtt / Terje Bendiksby / NTB scanpix
Hønefoss ligger an til nedrykk, men styret vil forlenge med treneren.

Hønefoss befinner seg på 15.-plass i Tippeligaen. Eller nest sist, om du vil. Laget har kun vunnet tre av sine 17 første seriekamper denne sesongen.

De seks siste kampene har gitt til sammen null seirer og tre poeng. Forrige kamp endte med 1-6.

Legger man til avslutningen av forrige sesong, hvor det ble null seirer på de 13 siste kampene, har Hønefoss kun vunnet tre av sine 30 siste seriekamper.

Dette er resultater så svake at mange klubber ville vurdert å sparke treneren for å få inn nye, friske tanker i et håp om å unngå nedrykk. Det er ikke nødvendigvis den beste løsningen, men det er en løsning mange klubber velger i slike situasjoner.

Hønefoss-styret vil imidlertid forlenge kontrakten med trener Leif Gunnar Smerud.

- Vi er i dialog i forhold til tidslinjer og jobber med å komme i havn, sier styreleder Terje Raastad i HBK Toppfotball til ringblad.no.

Dette bekrefter Leif Gunnar Smerud overfor Nettavisen.

- Vi har hatt et par møter og jeg venter på et konkret utspill. Et kontraktsforslag. Det skal komme i tråd med tidslinjen vi har satt. Det har vært ferier og så videre, sier Smerud.

- Må skje noe
Dette til tross for at det har vært uro i spillergruppen til Hønefoss. Tidligere i sommer stemte 15-16 av spillerne for å fjerne trener Leif Gunnar Smerud. Etter at Nettavisen omtalte spilleropprøret, ble det foretatt en oppvask i klubben.

Lagets kaptein, Tor Øyvind Hovda, gikk deretter ut i lokalavisen og fortalte at spillergruppen har gjort en helomvending og nå håper at Smerud får ny kontrakt.

- Alle spillerne er positive. Vi har bestemt oss for å legge dette bak oss, og begynne å fokusere på å plukke poeng, sa Hovda til Nettavisen i starten av juli.

Nettavisen vet at den påstanden ikke nødvendigvis stemmer helt med virkeligheten, men stemningen er definitivt bedre.

- Vi vet at vi rykker ned hvis vi ikke står samlet. Alle gjør uansett sitt beste, både spillerne og trenerne. Likevel føler vi at det må skje noen endringer for at vi skal vippe kampene i vår favør. Nå har vi hentet Øyvind Hoås, så vi får håpe at det hjelper, sier en av spillerne vi har vært i kontakt med.

Han ønsker ikke å stå fram med navn, og han føler det er en overdrivelse å si at «alle spillerne er positive».

Klubbens «rike onkel», storinvestoren Aage Thoresen, sier onsdag til Ringerikes Blad at det verken er aktuelt å avslutte trenerens kontrakt eller å forlenge den nå.

Spark eller forleng
C Mores ekspertkommentator Amund Skiri er av en helt annen oppfatning. Han mener at Hønefoss har to valg, og begge valgene innebærer at en beslutning blir tatt raskt.

- Det er et skjæringspunkt nå i høst. Hønefoss kan ikke forlenge kontrakten med Smerud nå og så kutte ham etter sesongen, sier Skiri til Nettavisen.

Han påpeker at Smerud tross alt er den som fikk Hønefoss opp til Tippeligaen og også er den eneste treneren som har fått klubben til å overleve en sesong i toppserien.

- Du mener at de enten må forlenge kontrakten hans nå og la ham sitte selv om det blir nedrykk, eller rett og slett sparke ham nå?

- Ja, hvis ikke blir det for dumt. De kan ikke si «hvis du holder oss oppe, får du fortsette, men hvis du rykker ned, får du sparken». Så uprofesjonell bør ikke Hønefoss være, mener Skiri.

Smerud er forsiktig med å kommentere utspillet fra Skiri.

- Det er to alternativer. Amund har en jobb med å mene noe om dette, det er hans jobb. Min jobb er å forholde meg til den kontrakten og situasjonen vi er i. Ha fokus i hverdagen. Dette er en vurdering som må gjøres av klubben, ikke meg.

- Men du forstår poenget med at det er viktig å få en avklaring, å få ro?

- Jeg tror alle er enige i at ro er en fordel. Dette er likevel en del av bransjen, sier Smerud til Nettavisen.

- Kjenner meg ikke igjen
- Det var stor misnøye i spillergruppen tidligere i år. Våre kilder forteller at stemningen er noe bedre. Hvordan opplever du stemningen nå?

- Jeg synes dialogen med spillergruppen har vært veldig bra. Den store misnøyen dere skrev om, kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg opplever at det er en samlet gjeng som står på og skal trene og spille oss ut av den litt tunge perioden vi er i nå.

- Hvor mye hjelper det at dere nå får inn Øyvind Hoås?

- Det som er avgjørende, er at laget hever seg. Da kan Øyvind komme inn med sine egenskaper. Men dette henger ikke på én mann, dette henger på et helt lag. Det er god tid igjen. Vi har vært fryktelig nære tre poeng i noen av de siste kampene.

Styrelederens uttalelser levner ingen tvil om at Hønefoss vil forlenge. Selv om resultatene er svake, spillergruppen urolig og klubbens rike onkel så langt glimrer med sin fraværende støtte.

- Jeg vil tro at de har satt i gang prosesser, gjort sine evalueringer i spillergruppen og konkludert med at Smerud er rett mann, sier Skiri til Nettavisen.

Skylder på spillerne
Styreleder Terje Raastad i HBK Toppfotball legger overfor lokalavisen Ringblad.no skylden for 1-6-tapet for Strømsgodset over på spillergruppen, ikke treneren.

- Først og fremst må spillerne gå i seg selv. Mange var under pari. Dette er noe spillerne selv skjønner, sier Raastad.

Dette virker provoserende på spillerne.

- Styrelederen må få opp øynene. Han kan ikke legge all skyld på oss spillere når det er hele klubben som må holdes ansvarlig for de dårlige resultatene over tid, påpeker spilleren Nettavisen snakket med mandag.

Smerud har et mer nyansert bilde enn styrelederen når det gjelder stortapet for Strømsgodset.

- Vi må bare erkjenne at vi ikke var gode nok i den kampen. Det er mitt ansvar. Det kommer heldigvis fort nye kamper. Vårt fokus er på Aalesund til helgen, avslutter Smerud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere