RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VIL HA SVAR: Kjetil Siem vil finne ut hvorfor Norge blir forbigått av stadig flere fotballnasjoner.
VIL HA SVAR: Kjetil Siem vil finne ut hvorfor Norge blir forbigått av stadig flere fotballnasjoner. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Hva har skjedd med Norges landslag?

Det vil Kjetil Siem komme til bunns i.

Gibraltar og Norge står med like mange seirer i år. Herrelandslaget scorer ikke engang mål. – Vi kan ikke ha en 15-åring som blir ansvarlig for A-landslagets resultater, sier generalsekretær Kjetil Siem.

Han står last og fast rundt landslagssjef Per-Mathias Høgmo i en periode der Norge faller som en stein på rankingen. Én seier på tolv A-landskamper under den nye landslagssjefen er fasiten ett år etter at Drillo ble vippet ut. Etter nok en målløs landskamp (0-2 mot Italia tirsdag), er 0,58 mål per kamp landslagets skremmende uttelling siste tolv kamper.

Vår lille nabo i vest, Island, derimot klinket til med 3-0 mot Tyrkia i sin EM-kvalåpning.

- Det er veldig uvant at vi skal se til Island, men de gjør det vi har snakket om. De dyrker fram spillere på en annen måte. De ufarliggjør det å være god i fotball for en gutt og jente i ung alder. Det er helt ufarlig, men det setter i gang en del mekanismer i dette, sier Siem.

Dyrker 15-åring

Nylig ble 15 år gamle Martin Ødegaard fra Strømsgodset tidenes yngste A-landsspiller for Norge. Han var så god mot Emiratene i Stavanger at flere eksperter villa ha Buskerud-gutten med mot Italia. Ødegaard ble henvist til U21-landslaget, men ble igjen nevnt foran Italia-kampen. En skade gjorde at Høgmo og NFF slapp unna å måtte etterinnkalle unggutten som skaper interesse i hele Europa.

- Vi dyrker nå fram en 15-åring slik at det blir vanskelig å bære. Det er en vanskelig balansegang. Vi kan ikke ha en 15-åring som blir ansvarlig for A-landslagets resultater. Det skjønner alle. Men vi er veldig lystne nå, og da blir ting fort litt for stort, sier Siem til NTB.

Høgmo-vedtak

Han innrømmer at herrelandslaget mangler profiler, slike vi hadde så mange av - spesielt på 1990-tallet.

- Vi har hatt større profiler, individuelt, enn vi har akkurat nå. Det er ikke til å legge skjul på at en ny norsk, individuell fotballprofil er kjærkommen.

Siem sier det ikke er aktuell problemstilling å gjøre noe med Høgmo, selv om landslaget verken vinner eller scorer mål.

- Enten må vi ha tro på det vi har startet på, eller så trenger du ikke tro på det. Nå er det et vedtak om at vi skal tro på det. Norsk fotball har gått jevnt og trutt nedover i mange år, på både klubb- og landslagsnivå, påpeker Siem.

Hvorfor Albania?

Generalsekretæren varsler at det vil bli stilt langt strengere krav til Fotball-Norge.

- Vi må finne ut hvorfor vi i Norge blir forbigått av nasjoner som vi før var like gode som. Hva har skjedd? Det driver vi med nå. Hvorfor gir ikke barne- og ungdomsfotballen vår det samme tilfanget som før. Har det med samfunnsutviklingen å gjøre? Vår rikdom? Det er mye som kan spille inn. Hvorfor kan Albania plutselig bli noe helt annet enn de var? Vi må tørre å si at alle skal være med, men også at vi ønsker at folk skal bli gode. Gjør vi ikke, klarer vi ikke få de tidene vi har opplevd tilbake, sier Siem. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere