RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty / All Over Press

- Hvis det stemmer, er det helt bedrøvelig

Tyske forskere hevder vest-tyske utøvere ble systematisk dopet med støtte fra regjeringen.

Et forskerteam ved Humboldt Universitet, det eldste og nest største i Berlin, skaper sjokkbølger med det de hevder er nye opplysninger om doping i Tyskland fra 1950 til i dag.

Rapporten fra forskerne er ennå ikke publisert, men avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til funnene forskerne har gjort.

Avisen trykket søndag en artikkel med påstander om at doping i Vest-Tyskland var utbredt og systematisk i det aktuelle tidsrommet, samtidig som de hevder at regjeringen sørget for at dopingen fikk foregå uten konsekvenser.

- Bedrøvelig
Nå har det også kommet frem at friidrett og fotball skal ha vært blant de mest utsatte idrettene.

Vest-Tyskland var tidligere en stormakt i europeisk fotballsammenheng, og vant EM-gull i 1972 og VM-gull i 1974. Bayern Munchen vant samtidig serievinnercupen tre år på rad fra 1974 til 1976.

Til Aftonbladet sier tidligere fotballprofil Ralf Edström at han har hatt mistanker om at det fantes ugler i mosen i den vest-tyske idretten. Svensken spilte for PSV Eindhoven og det svenske landslaget på 70-tallet, og hadde flere møter med vest-tyske lag og spillere.

- Hvis det stemmer, er det helt bedrøvelig. Fotball skal være fri for sånne greier, så det høres urovekkende ut. Vi pleide å spekulere. Man merket forskjellen på spillere man møtte flere ganger. Den fjerde, femte gangen var det en annerledes person enn tidligere. Det var veldig stor forskjell på både måten de spilte på og hvordan de var som spillere, sier Edström.

- Helt utrolig
Ifølge rapporten fra forskerne ble det benyttet forbudte preparater som anabole steroider og bloddoping (epo). Aftonbladet skriver samtidig at tre spillere fra VM-finalen i 1966 skal ha hatt spor av efedrin i kroppen.

- Det er helt utrolig i så fall. Under VM i 1974 var jeg inne på stikkprøver to ganger. Jeg var ren, så jeg var ikke bekymret, men det virker rart at de ikke oppdaget dem. Maradona ble tatt under VM i 1994, men ellers finnes det få andre tilfeller, sier Edström.

Han sier avslutningsvis at han ikke tror Vest-Tysklands fremgang på 70-tallet skyldes doping.

- Nei, det har jeg veldig vanskelig for å tenke meg.

Forskernes rapport tar også for seg hvordan tyske regjeringsmedlemmer var villige til å akseptere, og legge til rette for, dopingbruk hos vest-tyske utøvere for å sikre suksess internasjonalt.

Når rapporten offentliggjøres i sin helhet, er fortsatt ikke sikkert. Hensyn til personvern og juridiske utfordringer rundt navngitte utøvere, politikere og leger gjør at prosessen tar tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere