*Nettavisen* Sport.

- Hvis vi ikke gjør dette, saboterer vi fotballen

Mannen som vil overta etter Sepp Blatter prater med Nettavisen i «Det Store Intervjuet».

26.01.14 08:58

Det er torsdag kveld. Roen har senket seg over Nettavisens redaksjonslokaler på Grønland i Oslo. Rengjøringspersonalet støvsuger rundt og under de mange hvite pultene. Kveldsskiftet jobber med sitt og forsøker å ignorere støyen fra støvsugeren. Jeg har tatt med meg PC-en og lukket meg inne i et møterom.

Den lett gjenkjennelige ringelyden til Skype dukker opp. «Jerome Champagne ringer» står det på skjermen.

Det er ikke mer enn et par dager siden Jerome Champagne sto foran et samlet, engelsk pressekorps på åstedet for dannelsen av det første fotballforbundet i verden, en hendelse som skjedde i London for 150 år siden.

Nå har han satt av tid til et intervju med Nettavisen. Jeg trykker på «svar» og sier hallo. Og ser at jeg plutselig kan kikke rett inn i stuen hans i Zürich i Sveits.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jerome Champagne er fransk, har amerikansk kone og jobbet i 15 år som diplomat i Oman, Cuba, USA og Brasil. Han plantet føttene i fotballens verden i 1997, da han ble med i VM-komiteen til Frankrike, som arrangerte verdensmesterskapet året etter. Veien fram til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) var kort. De neste elleve årene ble tilbrakt der.

Nå vil han altså tilbake. Jeg gleder meg til å høre hvorfor.

- Vi må modernisere FIFA og ta FIFA med inn i det 21. århundret. FIFA må bli mer demokratisk og gjennomsiktig. Verden forandrer seg og det må FIFA forholde seg til, sier Champagne til Nettavisen.

Det er den ene forklaringen. Den andre er mer interessant.

- Jeg vil være veldig, veldig sterk i kampen mot den ubalansen og ulikheten som eksisterer i fotball i dag. Det er ubalanse mellom kontinenter, mellom land og til og med mellom klubber. Et eksempel er Afrika, som produserer råmaterialet, men som opplever at verdien blir tatt av andre. Hvis en kaffeprodusent i Afrika får én dollar for en kilo kaffe, får Starbucks 12 dollar. Det samme har vi i fotball.

Allerede i London trakk den 55 år gamle franskmannen fram Rosenborgs kvartfinale i Champions League i 1996/97-sesongen som et eksempel.

- Vi er begge europeiske. For 20 år siden kunne klubbene i ditt hjemland og i mitt hjemland ha en sjanse i europacupene. Nå er de sjanseløse. Hvorfor? Fordi forskjellen på inntektene er for stor. Når var det Rosenborg kom til kvartfinalen i Champions League? 1996/1997? Tror du det er mulig nå?

Jeg svarer selvsagt nei. Det er ikke mulig for Rosenborg, eller Molde, eller Strømsgodset å nå kvartfinalen i Champions League. Jeg tror heller ikke det er mulig for Aston Villa å vinne Premier League eller Valencia å vinne La Liga.

- Vi har et konkurranseformat som er fordelaktig for de store klubbene, og vi har et system hvor pengene distribueres på en måte som gir de store klubben en fordel nummer to. Nå er det slutt. Klubbene i mitt land har ingen sjanse dersom de ikke blir Qatar-eid eller sponset av et rikt land. De har ingen sjanse. Vi må tenke over dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vladimir Rys (Bongarts)

Champagne brenner for dette, det er tydelig. Engasjementet hans bobler.

- Misforstå meg ikke, jeg synes Champions League er en bra turnering og jeg synes UEFA gjør en god jobb, men jeg er enig med Christian Seifert, som leder Bundesligaen, i at vi må forandre på distribusjonen av penger. Vi skaper for store ulikheter, sier den tidligere visegeneralsekretæren i FIFA til Nettavisen.

Pariseren mener at FIFA må ha ansvaret for å distribuere pengene på en mer rettferdig måte. Og han ønsker altså å ta dette ansvaret på vegne av FIFA, som dets president.

- Dette er definitivt et av de viktigste punktene i min plattform.

- Det er en stor utfordring. Mange storklubber vil kjempe imot deg.

- Mange sier det. Jeg vil si at dette er en global trend. Ordføreren i New York vant valget med stor margin, 75 prosent, etter at han gikk til valgkamp med at han ville utjevne forskjellene. Se på hva paven gjør. Det er det samme. Kapitalisme er bra, men bare hvis den involverer alle.

Den setningen sitter som et skudd, merker jeg. «Kapitalisme er bra, men bare hvis den involverer alle.»

Champagne refererer igjen til Bundesligaens øverste sjef, Christian Seifert, som reagerer på at UEFA fordeler pengene fra sine europacupturneringer så skjevt at det gir Bayern München et enormt konkurransefortrinn i hjemlige konkurranser.

Dette ødelegger for fotballens grunnleggende sjarm - det at ingen vet sluttresultatet når en kamp blåses i gang. Sånn var det i alle fall før.

- Seifert har uttalt at fotballen er truet av UEFAs pengefordeling til de store klubbene. Bayern München tjener for mye penger. I Spania snakker man om å sentralisere salget av TV-rettigheter. Men jeg sier ikke at det er lett. Det er en stor utfordring.

- Vi har i grunnen to muligheter: Enten fortsetter vi i samme spor og ser fotballen bli som basketball, som NBA, med én konkurranse i hele Europa, eller så slåss vi imot. Jeg vet det ikke blir lett. Det blir vanskelig å overbevise de rikeste klubbene om at dette er til det beste også for dem. Jeg tror alle tjener på at fotballen blir mer balansert, både i Europa og i resten av verden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: jeromechampagne2015.com

Jerome Champagne anser dette som fotballens største utfordring, det å utjevne forskjellene mellom lagene.

- Hvis vi ikke gjør dette, vil vi sabotere det som er grunnlaget for sporten; At vi ikke vet resultatet av kampene på forhånd.

Døren inn til stuen hjemme hos Jerome Champagne åpnes. Inn kommer datteren hans. Hun går bort til ham, kysser ham på kinnet og vinker smilende til meg gjennom PC-skjermene våre.

Champagne overrasket i London da han svarte nei på spørsmål om han trodde han kunne slå Sepp Blatter dersom sveitseren stiller til gjenvalg. Det er fortsatt usikkert om Blatter ønsker å fortsette. Han blir 78 år i mars og har sittet siden 1998. Det er 16 år.

Svaret fra Champagne bør uansett tas med en klype salt. 55-åringen vet hva han gjør. Og han har støttespillere.

- Jeg har det privilegium, og det er virkelig et privilegium, å bli støttet av Pelé, som er den beste spilleren i historien. Det er en stor ære for meg. Mange er kanskje ikke klar over at han har vært sportsminister i den brasilianske regjeringen, så han er en mann med erfaring. Det er veldig positivt at han støtter meg.

Politikken rundt fotball er én ting, men mange fotballfans er også opptatt av mer åpenbare ting, som regelverket. Der er det mange punkter som kunne vært tjent med modernisering. Handstolkningen er ett problem. Offsidetolkningen er et annet problem.

- Jeg er først og fremst imot trippelstraffen, innskyter Champagne.

- Rødt kort. Straffespark. Utestengelse.

55-åringen ønsker å forandre dette punktet. I tillegg vil han introdusere oransje kort for å gi dommerne en valgmulighet mellom gult og rødt kort.

- Vi må gi dommerne et alternativ til, mellom gult kort og en tur til garderoben, sier Champagne, og bruker spillere som får sitt andre gule kort for å ta av seg drakten når de feirer scoringer som et eksempel på tilfeller hvor et oransje kort kan være nyttig.

- Jeg er også for en rettferdig og progressiv innføring av teknologi. Andre sporter bruker det. Ishockey. Tennis. For fem år siden ville jeg ikke sagt dette til deg. Men jeg ser at verden forandrer seg og derfor har jeg endret synspunkt.

Et argument Champagne bruker, er den teknologiske utviklingen som nå kommer på fotballstadion i Europa. I Norge starter man nå med såkalte «trådløse stadion» i Oslo, Trondheim, Stavanger og Haugesund.

- Hva skjer nå, med trådløse stadion? Jo, vi vil alle kunne streame kampen mens vi er på tribunen. Alle tilskuerne vil kunne sjekke om dommeren hadde rett eller ikke. Den eneste som ikke kan sjekke dette, er den stakkars mannen i midten, som må ta beslutninger på brøkdelen av et sekund. Og dette påvirker spillere, som kan bli knust av feilaktige dommeravgjørelser, og dette påvirker dommere, som utsettes for massiv hets etterpå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Norsk Toppfotball (med tillatelse)

- Hva med hands og offside, to regler som ikke engang TV-ekspertene klarer å tolke på samme måte?

- Jeg er ikke en dommer og jeg var en dårlig spiller. Vi kan ikke løse alle problemene i en sport som er så komplisert. Av og til rører du ballen uten å ville det. Kanskje bare med en liten kroppsdel. Vi kan ikke løse alt. Men jeg mener at vi må gi dommerne all mulig hjelp de gangene vi kan løse noe.

Jerome får nytt besøk i stuen hjemme i Zürich. Denne gang er det kona som har kommet hjem fra jobb og sier hei med en klem. Også hun hilser varmt på den norske journalisten i skjermbildet hans.

Ett tema vi ikke kommer utenom, er selvsagt VM i Qatar, som er ut til å bli lagt til vintermåneder i stedet for sommermåneder. Her er jeg spent på hvor diplomatisk den tidligere diplomaten svarer.

- Jeg har bodd i den arabiske delen av verden, og jeg har hatt privilegiet å lære om kulturen der. Jeg er glad for at vi endelig tildelte VM til et arabisk land. Jeg vil rose Marokko, som hadde mot til å søke om VM fire ganger, selv om de aldri vant. Når det gjelder Qatar, er det annerledes, sier Champagne til Nettavisen.

- Der er det tre problemer, begynner han.

- Stemmeprosessen, om det skal spilles om sommeren eller vinteren, og arbeidsforholdene der.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vladimir Rys (Bongarts)

Når det gjelder årstiden for turneringen, reagerer Champagne på at dette kom fram i ettertid og ikke i søknadsprosessen. Deretter imponerer han med meg norskkunnskapen sin.

- Det blir som om et firma vinner et anbud om å få bygge motorvei mellom Kristiansand og Oslo og så plutselig bestemmer seg for å bygge motorveien mellom Bodø og Tromsø i stedet. Kom igjen! Hvis du flytter målet, blir det problemer.

Seriespill i nasjonale ligaer vil bli lidende dersom VM spilles om vinteren. Den debatten har gått i mange måneder. Et annet problem Champagne påpeker, er at TV-kanaler kjøper senderettighetene med utgangspunkt i at det skal fylle sendeflaten deres om sommeren.

- Vi burde ha visst om dette på forhånd. Forholdene til arbeiderne er heller ikke akseptable. Det siste temaet er beskyldningene om stemmefusk. Det er satt i gang en undersøkelse av etikk-komiteen. Vi får vente til slutten av året når vi får konklusjonen der. Jeg ønsker åpenhet om disse resultatene.

Vi runder av Qatar-delen av samtalen og sneier innom Norge, men den delen av intervjuet kommer i en senere artikkel her i Nettavisen.

- Hva venter for deg nå de neste månedene?

- Rett før vi startet intervjuet, drev jeg med planlegging av min neste reise. Jeg vil reise mye og gjerne få i stand debatter og møte fotballfans i mange verdensdeler. Takket være Nettavisen når jeg i dag ut til norske fotballfans, avslutter Champagne.

Én gang diplomat, alltid diplomat? Kanskje.

En spennende og seriøs presidentkandidat? Definitivt.

Tidligere utgaver av «Det store intervjuet»:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.