RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hvordan kan Brann trene så lite nå?

FRI TIRSDAG OG FREDAG: Brann har ingen fellestrening tirsdag og fredag denne uken.
FRI TIRSDAG OG FREDAG: Brann har ingen fellestrening tirsdag og fredag denne uken.
To fridager for spillerne i uken før skjebnekampen.

Det har vært mye debatt om treningsmengdene til Brann etter at BA i slutten av september fortalte at rødtrøyene faktisk trente mindre enn flere av amatørlagene i Bergen.

Kritikken ble ikke mindre da trener Rikard Norling i etterkant valgte å dra hjem til Stockholm etter tapet for Start og tok fri i tre dager da det var landslagpause og tolv dager til neste kamp mot Sarpsborg.

Foran søndagens skjebnekamp mot Sogndal har ikke Norling like god tid på seg til å forberede laget, men treneren ser likevel ingen grunner til å innta feltet daglig.

KRITISK: Kjell Rune Pedersen er svært kritisk til Branns treningsmengde.

Tre av seks dager
Norling & co kunne hatt seks dager til å rette på mangler i Brann-laget på feltet. Han velger likevel bare å innta feltet i tre av dem. Og nei, den første var ikke i dag selv om Brann-spillerne kun hadde restitusjonstrening i form av en rusletur i Bodø mandag.

Ukens første fellestrening på feltet blir i morgen onsdag, tre dager etter Bodø/Glimt-kampen. Da er det til gjengjeld satt opp to økter, først ute på Nymark-feltet klokken 1030 og deretter inne i gymsalen på Stadion klokken 14.

Treningsuken fortsetter med en fellesøkt torsdag, før spillerne igjen blir overlatt helt til seg selv fredag. Lørdag, dagen før nervedramaet, er det lagt opp til en lukket trening inne på Stadion. Dette er trolig en formasjonstrening der de siste detaljene i kampplanen blir jobbet med.

Etter 1-2-tapet mot Bodø/Glimt søndag sa Brann-trener Rikard Norling til BA kommende uke handlet om å «mobilisere kraft».

Den offisielle delen av treningsprogrammet kan du se på Brann.no.

- Hvorfor har de fri
Isolert sett er treningsuken ikke oppsiktsvekkende for Brann i årets sesong. Dagen etter kamp har hele sesongen vært en lett restitusjonstrening, og i ukene Brann har hatt søndagskamp har tirsdagene som regel vært fridag.

Brann-medlem og tidligere spiller Kjell Rune Pedersen reagerte sterkt da BA skrev om Norlings Stockholm-tur. Det gjør han igjen når han får høre hvordan treningsuken før Sogndal-kampen er lagt opp.

- Det jeg reagerer på er at de ikke har en treningsøkt tirsdag. Dette er den viktigste uken Sportsklubben Brann har vært inne i på mange, mange år. Hvorfor møtes man ikke da på en tirsdagstrening, for å ta en lett økt eller trene formasjonstrening, som de virkelig bør trene på? Det trenger jo heller ikke være så hardt om belastningen skulle være et problem, sier Pedersen til BA.

– Jeg reagerer også på at Rikard Norling satte opp en ny taktikk (3-5-2/5-3-2) lørdag, dagen før kamp. Skulle de skifte taktikk burde de jo trent på den hele uken, argumenterer Pedersen videre.

TRENER FOR LITE? Brann har fått mye kritikk for å trene for lite.


Viser til Fyllingen-tiden
- Er Brann i ferd med å hvile seg ned i 1. divisjon?

- Kåre Ingebrigtsen og de oppe i Trondheim har i hvert fall skjønt at de må trene mer. Jeg skjønner egentlig ikke hva trenerne har tenkt i Norge de siste årene. Det har blitt en trend å hvile mer og mer for å bli bedre, sier Pedersen.

Enkelte ting var faktisk bedre før, skal vi tro den tidligere Brann- og Fyllingen-spilleren.

- Jeg var på fest med Kjell Tennfjord (tidligere Brann- og Fyllingen-trener) nylig, og da satt vi og snakket om dette. Det var ikke tilfeldig at Fyllingen rykket opp i toppdivisjonen og hevdet seg. Det var jo fordi vi trente skikkelig hardt og mye. De fleste kampene, i 1989 og 1990, vant vi de siste 25 minuttene. Men vi trente jo skikkelig hardt, sier Pedersen.

- Ikke frykt trening
Christian Kalvenes har spillererfaring i Brann av nyere dato.

- Det blir litt vanskelig å skulle kommentere andre sitt opplegg når en ikke er en del av det selv, sier Kalvenes.

Kalvenes, som ofte ble karakterisert som et treningsprodukt, nyanserer bildet.

- På den ene siden kan det være smart å lette litt opp på treningen i den forstand at man ønsker å fremskaffe energi til en kamp som er grådig viktig. Da fordrer det at man trenger skikkelig på de treningene man har og ikke går og restituerer seg hele uken. På den andre siden er min opplevelse at man ikke bør være redd for å trene, sier Kalvenes - med fortid i Dundee United og Burnley.

– Da jeg spilte i utlandet, i England og Skottland, hadde vi to dager fri i uken, men da trente vi når vi trente. Vi spilte fotball hver gang og jobbet knallhardt på hver økt, sier Kalvenes.

– Tror du Rikard Norling velger rett strategi?

– Det er vanskelig for meg og andre utenforstående å si så mye om. Jeg vet ikke innholdet i treningen. Hvordan har de trent før? Hvordan har belastningen vært? Er der mange som er halvskadet? Det kan være mange faktorer som spiller inn. Jeg vil ikke gi ros eller kritikk, svarer Kalvenes.

Godset trener hver dag
Det vil heller ikke Strømsgodset-trener David Nielsen.

- Det er bare en som vet hva som er riktig for en gruppe, og det er han som er hovedtrener. Derfor vil jeg ikke uttale meg om en kollegas måte å gjøre tingene på, sier Nielsen.

Den tidligere Brann-spilleren og Nest-Sotra-treneren kan derimot fortelle om treningsuken Strømsgodset er inne i to runder før sesongslutt. I motsetning til Brann som spilte kamp søndag, var Nielsens menn i aksjon dagen før. Derfor hadde laget fri søndag.

Hele denne uken frem til kampen mot Molde består ifølge Nielsen av en daglig fellesøkt på feltet. Det selv om laget er ute av medaljekampen.

- Vi har fryktelig mange unge spillere som er avhengig av mye trening med høy intensitet for å bli bedre. Vi trener helt i grenseland i forhold til hva som er lurt når det gjelder belastning og skaderisiko, men jeg er av den mening at vi må tørre å trene med maksimal intensitet så ofte som mulig for at de unge spillerne skal utvikle seg, sier Nielsen.

- Hva tror du om Brann-Sogndal søndag?

  -Jeg er veldig spent på hvordan det går. Det som er bra for begge lag er at man selv kan avgjøre. Det er veldig dumt å måtte være avhengig av andre resultater, sier David Nielsen

LES FLERE SAKER FRA BERGENSAVISEN


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere