Gå til sidens hovedinnhold

- Hvorfor kan man ikke ta seg en øl på fotballkamp?

- Det er på tide å ta den diskusjonen, sier Brann-topp.

Drøyt 11.000 tilskuere var til stede da Norge fikk besøk av Slovenia i den første hjemmekampen i VM-kvalifiseringen på Ullevaal stadion forrige uke.

I tillegg er det ingen hemmelighet at norske tippeligaklubber sliter med å tiltrekke seg like mange tilskuere som for noen år tilbake.

Norges Fotballforbund mente prestasjonene på banen er mye av grunnen til at flere ikke møtte opp til forrige landskamp.

Samtidig er det på det rene at flere mener at tilbudet som blir gitt på stadion, ikke samsvarer med hva mange ønsker.

- Det går i kaffe, vafler, pølse og cola. Alkoholservering er bannlyst for alle andre enn VIP-er og sponsorer, og billettene er overpriset, mener Nettavisen redaktør Gunnar Stavrum.

Les kommentaren:- Drillos dyrt og dårlig

Nå åpner Branns daglige leder, Roald Bruun-Hanssen, opp for at man kan ta diskusjonen om alkoholservering på norske fotballkamper.

- Slik vi har det i dag, så har vi det tilbudet at vi serverer alkohol på losjene våres, sier Bruun-Hanssen til Nettavisen NA24.

I tillegg forteller Brann-lederen at en liten del av publikum også har mulighet til å få kjøpt alkohol på stadion, men tilbudet gjelder før kamp.

- Fordel som arrangør
- Som arrangør vil det nok være en fordel for oss å kunne servere alkohol, men vi forstår problemstillingen med det. Men det er kanskje noe som bør diskuteres.

I andre europeiske land hvor arenaene er fulle, blant annet i Tyskland, har publikum tilgang på alkoholservering.

- Jeg tror at hvis vi hadde hatt et slikt tilbud til vårt publikum, så ville nok flere benyttet seg av det, sier Bruun-Hansen.

Ølpusher-ja
Direktør i Bryggeriforeningen, Petter Nome, tror ikke nødvendigvis at alkoholservering vil være løsningen på publikumssvikten i Norge, men ser ingen problemer med at fotballsupportere får nyte en øl på fotballkamp.

- Jeg har ikke noe i mot alkohol på stadion. De som argumenterer imot alkohol på stadion, mener at det fører til tull og bråk. Nordmenn må kunne ta seg en øl uten at det skal være noe «big deal», sier Nome til NA24 Nettavisen.

- Det er viktig å skille mellom barne- og ungdomsarrangementer og arrangementer for voksne. For voksne mener jeg man skal kunne ta seg en øl og kose seg. Det er jo ingen som går på fotballkamp for å drikke.

Nome tror at "ukultur" i forbindelse med alkohol er årsaken til at øl ikke kan serveres på norske tribuner.

- Delvis er det fordi noen mennesker har et ugreit forhold til alkohol. jeg tror at måten å håndtere det på er å gjøre det mer dagligdags. Det store flertallet kan jo kose seg med det på en forsvarlig måte. Vi må ikke gjøre det til noe mystisk.

- Det er jo lov de fleste steder. Jeg føler at de som er motstandere setter et likhetsregn mellom øl og fyll, det blir feil signal. Man kan ta seg et glass vin på teater, hvorfor kan man ikke ta seg en øl på fotballkamp? spør Nome.

Null ølmotto
Norges Fotballforbund tror derimot ikke at alkoholservering er løsningen til å lokke publikum til fotballstadion.

- Vi har en generell negativ holdning til servering av alkohol på fotballkamper, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund Kjetil Siem til Nettavisen NA24.

- Jeg tror vi skal være veldig forsiktig med å dra med alkohol i noe vi først og fremst ønsker skal være et familiearrangement. Jeg tror ikke alkohol er veien å gå for å tiltrekke flere tilskuere til kampene, sier Siem.

- Klubbenes ansvar
Torsdag kalte NFF inn til pressekonferanse på Ullevaal stadion hvor status i klubbøkonomi i toppfotballen var tema.

Av tallene kommer det fram at klubbene i Tippe- og Adeccoligaen har tapt over 32 millioner kroner i inntekter sammenlignet med i fjor. Det skal riktignok nevnes at også kostnadene har gått ned med over 35 millioner kroner.

Til Nettavisen NA24 sier fotballpresident Yngve Hallén at det er klubbene som har det største ansvaret med tanke på inntektene.

- Økonomien og klubbinntekter er vesentlig klubbansvar. Så er det viktig at NFF tilrettelegger for det på best mulig måte. Publikumsinntekter er viktig for å få et løft i inntektene, og det er viktig at det jobbes seriøst med dette. Det er viktig at man greier å utvikle et produkt på stadion, slik man var veldig flinke til for ti år siden, sier Hallén.

- Klubbene må tilby et produkt på stadion som folk ser en interesse i, og at publikum ser på det som en interessant møteplass. Selve stadion og konseptene er viktig, og det er noe klubbene tar på alvor. Og vi vil støtte de så godt vi kan, sier fotballpresidenten.

Suppporterøl
Nettavisen NA24 var under tirsdagens Champions League-kamper innom flere av de større fotballpubene i Oslo, for å høre om supporterne foretrekker å gå på pub eller stadion.

Den generelle tilbakemeldingen vi fikk var at «totalpakken er bedre på pub». De spurte trakk fram blant annet det å kunne ta seg en pils under kampen som et viktig argument for å bli hjemme, eller å dra på puben. I tillegg mente flere at hjemme i stua hadde man tilgang på flere kamper og repriser.

- Det tar mye tid å komme seg på kamp, og i tillegg har jeg alt jeg trenger hjemme, forklarer Chelsea-supporter Trond.

Han får medhold av en Liverpool-supporter som sitter like ved.

- De viktigste kampene drar jeg og ser, men de fleste kampene hjemme i Norge ser jeg fra godstolen. Der har jeg tilgang på det jeg vil av kamper, og jeg trenger ikke gå så veldig langt for å hente det jeg vil fra kjøleskapet, sier Bjørn Erik.

Vil ikke ha fyll
Supporterleder i Branns supporterklubb Bataljonen, Roger Lillebøe-Hanssen, sier de ikke har noen innvendinger mot ølservering på kamper.

- Det har vi ingen innvendinger mot. Men vi er opptatt av at vi ikke ønsker fyll, sier Lillebøe-Hanssen til Nettavisen NA24.

Hansen tror også flere ville benyttet seg av et slikt tilbud.

Foreløpig ser det uansett ikke ut til at alkoholservering vil bli en realitet på norske fotballbaner i nærmeste fremtid.

- Dette er ikke noe som står på vår agenda, sier Kjetil Siem.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene