*Nettavisen* Sport.

- I norsk fotball er det råttent, på og utenfor banen

KRAFTIG KOST: I en ny bok blir Yngve Hallén beskyldt for korrupsjon. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Kollega tar omstridt fotballagentforfatter i forsvar.

03.10.14 19:12

Fredag ble det kjent at forfatter og tidligere agent Knut Høibraaten i sin bok Fotballagenten går langt i å antyde at president i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, skal ha mottatt penger under bordet, 40.000 kroner, i forbindelse med overgangen til Piotr Leciejweski fra en polsk klubb til Sogndal.

Den nåværende Brann-keeperen gikk til Sogndal i 2008. På den tiden var Yngve Hallén daglig leder i klubben. I boken skriver Høibraaten at den polske agenten Marcin Hakman bekrefter at fotballtoppen mottok ulovlige penger.

Tidligere sportsdirektør i Sogndal, Trond Fylling, skal også ha mottatt penger under bordet. Overfor Nettavisen bekrefter han å ha mottatt penger i forbindelse med overgangen, men at dette var penger han mottok helt lovlig.

- Det er råttent
Hallén og hans advokat Jon Wessel-Aas har reagert på beskyldningene i boken og de reagerer også på det de kaller slapp research av Høibraaten.

Sigurd Skjefstad er selv forfatter og står bak fotballagentromanen Med rett til å selge. Han har brukt nettopp Knut Høibraaten som kilde i sin bok og kjenner den tidligere agenten godt. Han tror ikke det som står i boken Fotballagenten er oppspinn. Skjefstad har all grunn til å stole på Høibraaten.

- Jeg vet at han faktisk har måttet modere seg i boken, sier han til Nettavisen.

- Jeg har kjent Knut i mange år. Det er ingen grunn til å tro at det som står i boken ikke stemmer. Han utleverer også seg selv i stor grad her. Mer enn det som er normalt. Det er ikke stuerent å hevde at det forekommer såkalte «penger under bordet»-avtaler i norsk fotball, selv om han gjør det her.

Skjefstad har selv kjennskap til at de foregår mye rart i norsk fotball.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hilde Unosen

- Det er en utstrakt bruk av såkalte rådgivere i forbindelse med spilleroverganger, rådgivere som ikke har lisens. De skal likevel ha sin del av kaken og det er ikke alltid dette blir meldt inn til Skatteetaten. Norsk fotball er et produkt som er godt sminket, men det er råttent på og utenfor banen.

- Åpenbart juks
Skjefstad påpeker at han ikke har grundig kjennskap til det spesifikke rundt Hallén-beskyldningene, men påpeker at det ikke er Høibraaten direkte som beskylder fotballpresidenten for korrupsjon og pengejuks i boken.

- Det jeg vet er at aktiviteter som falske underskrifter, falske fødselsattester og penger under bordet faktisk skjer i norsk fotball, sier Skjefstad.

- Da jeg lanserte min egen bok, var Arild Stavrum der. Han fortalte fra sin tid i Molde at han daglig ble oppringt fra agenter fra Afrika som ville tilby sine spillere. Når han spurte: Hvor gamle er de? Fikk han til svar: Hvor gamle vil du at de skal være? Det er ikke tilfeldig at mange av spillerne fra Afrika har fødselsdag den 1. januar. Dette er åpenbart juks, forteller Skjefstad.

Nettavisen har fredag snakket med flere profilerte agenter. Ingen av dem har noen tro på at det foregår noe under bordet i norsk fotball og svært få av dem hadde noe spesielt forhold til Fotballagent-forfatter Høibraaten.

- Han kjenner jeg ikke. Jeg har hatt noe skriftlig kontakt med ham. Han har, så vidt jeg vet, bare operert i Albania og Bulgaria. Vi har ikke diskutert konkrete overganger, sier agentnestor Gunnar-Martin Kjenner til Nettavisen.

- Denne Høibraaten har jeg ikke kjennskap til, sier agent Tore Pedersen.

- Drite i eget reir
Skjefstad forklarer de andre agentenes svar på denne måten.

- Det er vel et uttrykk som heter at du ikke skal drite i eget reir. Det er nok lettere for en som ikke lenger er agent å gå ut med noe slik, sier han.

Skjefstad, som også tidligere har vært sportsjournalist i Bergens Tidende, har inntrykk av at norske fotballedere lar seg forføre i jakten på spillere.

Klikk på bildet for å forstørre.

ROMAN: Sigurd Skjefstad har skrevet en roman om fotballagenter.

- Jeg kan trekke fram et eksempel med Trond Fylling. En gang jeg ringte ham som journalist, fikk jeg beskjed om å vente litt. Han var i Abidjan (i Elfenbenskysten) og måtte søke dekning for det var skyting utenfor. Når norske fotballedere er ute i den verdenen der, på jakt etter spillere de senere kan tjene gode penger på, er det ikke alltid de møter det vi kaller norske verdier. Hvis det er slik at de må spille det spillet som skal til, for å få den spilleren de ønsker, så tror jeg de villig til å spille det spillet, sier han.

Når det gjelder Hallén-saken uttalte agent Tore Pedersen til Nettavisen tidligere fredag at han ikke kunne se for seg at den nåværende fotballpresidenten var så dum at han ville gjøre noe slik for en så liten sum som 40.000 kroner. Han sa også at han kjente Hallén som en redelig og ryddig kar.

- Som sagt kjenner ikke jeg til de spesifikke der og det ville selvsagt være idiotisk å risikere så mye for det vi i Norge regner for småpenger. Men om det ikke er noen risiko for å bli tatt, risikerer du jo ingenting, påpeker Skjefstad.

I sin egen bok skriver Skjefstad om en norsk klubbs jakt på et vidunderbarn fra Georgia og hvordan en fiktiv fotballagent jobber for å få denne spilleren til Norge og alt det fører med seg. Det var i forbindelse med denne boken Skjefstad snakket mye med Høibraaten og fikk et unikt innsyn i norsk fotball.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag