RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke si det du har lyst til å si nå, tenkte jeg. Men jeg sa det likevel

KONTROVERSIELL: - Kan vi ikke bare være ærlige, sier Dag-Eilev Fagermo. Det var han også i dette intervjuet.
KONTROVERSIELL: - Kan vi ikke bare være ærlige, sier Dag-Eilev Fagermo. Det var han også i dette intervjuet. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Derfor er Dag-Eilev Fagermo alltid ærlig.

SKIEN (Nettavisen):

- Jeg har ennå ikke møtt noen i Nettavisen som har peiling på fotball.

Sitatet stammer fra Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Han ble oppgitt da Nettavisen tippet Odd på åttendeplass i vårt tabelltips før sesongen.

Nå sitter vi på kontoret hans i Skien og har nettopp kåret ham til årets trener i Tippeligaen etter Odds første medalje noensinne.

- Men vi har jo ikke peiling på fotball, sier vi med et smil.

- Ha-ha. Jeg er såpass barnslig at jeg blir litt provosert når vi blir tippet lavt, og da kan det komme sånne ting, sier Fagermo og ler sin karakteristiske latter.

- Jeg har også tatt VG på det to ganger, og jeg er barnslig sånn sett. Men jeg har en faglig baktanke. De 19 siste kampene i fjorårssesongen, var vi et medaljelag. Vi hadde før sesongen sterkere stall enn noen gang og vant alt av treningskamper. Hvorfor skulle vi bli noe dårligere i år? spør han retorisk.

Vi strekker hendene i været og innrømmer at vi bommet grovt. Odd er langt bedre enn en åttendeplass.

- Jeg synes uansett det er veldig hyggelig av Nettavisen at dere gjør dette, forsikrer han.

FØLELSESMENNESKE: - Det innrømmer jeg at jeg er, sier Fagermo.


Han sier ting rett ut, Fagermo. Styrer aldri unna en diskusjon.

Da det ble klart at Odd møter Molde i cupfinalen, klarte ikke Fagermo dy seg.

- Det blir kapital mot utvikling, sa han i seiersintervjuene.

Molde-trener Tor Ole Skullerud har lenge latt seg irritere av Fagermos stadige utspill om at Molde er et pengesterkt kjøpelag.

Respektløst, har Molde-sjefen kalt det.

Fagermo angrer ikke på noe.

- Jeg skjønner ikke hvorfor han reagerer, kan vi ikke bare være ærlige, da? Hadde jeg vært ham, hadde jeg sagt «ja, vi er en kjøpeklubb». Jeg hadde også forsøkt å være litt morsom og sagt «ja, og neste år skal jeg kjøpe Odds to beste spillere, for de er vel blakke som vanlig». Jeg ville vært litt humorist, men det er ikke Skullerud, han blir heller sur, sier Fagermo.

- Ta igjen!
Da Molde spilte mot Odd på Skagerak Arena i april, tok Skullerud Odd-sjefen til side og ba om en alvorsprat.

- Jeg hadde hatt den kommentaren om «at bare oljefondet er større enn lommeboken til Molde». Han likte ikke det, men jeg sa at vi har ytringsfrihet i Norge. Kan vi ikke ha det litt gøy? spør Fagermo retorisk.

Han trekker pusten og fortsetter resonnementet.

- Det er jo bare å ta igjen! Nå går Skullerud rundt og sier at «alle synes at Fagermo er så negativ og bla bla bla». Men jeg tror folk synes det er kjempebra, og de er enige med meg også! Til og med folk i Molde er enige med meg! nærmest roper han.

- Grindhaug er perfekt
Fagermo bruker Haugesund-trener Jostein Grindhaug som et godt eksempel.

Da Fagermo og Odd nettopp hadde tapt 0-3 mot Haugesund, kom følelsesmennesket Fagermo frem. På vei ut til journalistene gikk han en runde med seg selv.

- Da sa jeg til meg selv: «Ikke si det du har lyst til å si nå». Men jeg sa det likevel. «Haugesund er ikke noe stort lag». Men Jostein Grindhaug er veldig fin, og det demonstrerte han da han ble konfrontert med uttalelsen. «Jeg er helt enig med Fagermo. Vi var ikke all verden i dag, men det holdt til å slå Odd 3-0».

- Det er bra, vettu, Grindhaug er perfekt. Da ble jeg satt sjakk matt med en gang. Men det gjør ikke Tor Ole. Han blir sur! Sur på faktum! sier Fagermo og rister på hodet.

LIKER GRINDHAUG: Dag-Eilev Fagermo etterlyser mer humor fra Molde-leiren.


Odd-sjefen legger til at han ikke mener det er negativt å være en kjøpeklubb.

- Vi må ha kjøpeklubber, slik er det i alle ligaer, sånn er fotballen. Det er det Molde misforstår, de tror jeg slakter dem, men jeg gjør ikke det. Men det er kapital mot utvikling, sier Fagermo.

Han har ikke mye til overs for Molde når de mener at klubben også evner å få frem egne spillere.

- De mener at Daniel Berg Hestad og Sander Svendsen er lokale, men de kommer ikke til å spille cupfinalen. Det blir svensker, det blir folk fra Lillestrøm, det blir folk fra Sogndal, folk fra Sarpsborg. Det er sånn laget blir, tror Fagermo.

- Enorm forskjell
Praten går, og etter hvert kommer han inn på forskjellene mellom Odd og Molde når det gjelder ressursbruk.

Det er som natt og dag, ifølge Fagermo.

- Hvis det jeg hører er riktig, bruker Molde fire millioner kroner på å ha Bjørn Bergmann Sigurdarson i stallen én sesong. Og han har ikke spilt så mye heller. Jeg tipper den elleveren vi starter med i cupfinalen koster rundt to millioner, hevder Fagermo.

Uten at vi nevner det drar han selv frem Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums blogg om Molde, som Stavrum skrev i oktober.

Hovedpoenget i bloggen er at Molde har kjøpt gullet.

- Gunnar Stavrum hadde en veldig bra sak i Nettavisen om det der. Det er enorm forskjell på pengebruken i Odd kontra Molde, sier Fagermo.

Selv sa Skullerud senest på mandagens Gullballen-utdeling at han kommer til å fortsette å «ta imot» Fagermos kommentarer uten å slå tilbake.

TA DET MED HUMOR: Det er Fagermos råd til Skullerud.


[Plutselig begynner mobilen til Fagermo å ringe. Det er en navngitt tippeligatrener som er på tråden]

- Jeg må bare ta denne, det er X som ringer. Han ringer 100 ganger om dagen, sier Fagermo.

Mens Nettavisen sitter to meter unna, snakker de to profilerte tippeligatrenerne sammen i tre minutter.

Tonen er tydelig god, og Fagermo er ikke redd for å snakke åpent og ærlig selv om journalister sitter i samme rom.

- Jeg har 1000 ting å gjøre. Nå sitter jeg i intervju med Nettavisen, og på utsiden av døra sitter Nils Johan Semb og venter på meg. Hvis det er jævlig viktig, skal jeg prate med deg, innleder Odd-sjefen telefonsamtalen.

Toppfotballsjef Semb og U21-trener Leif Gunnar Smerud har også en avtale med Fagermo denne formiddagen.

Etter hvert kommer det frem at treneren tipser Fagermo om en annen tippeligaspiller han mener kan passe i Odd.

- Men det er helt uaktuelt, han er ikke bra nok, røper Fagermo om den navngitte tippeligaspilleren etter at han har lagt på røret.

Ærlig, som alltid.

TIPPELIGATRENER PÅ TELEFONEN: Dag-Eilev Fagermos telefon ringer døgnet rundt. Her får han tips om en spiller fra en annen tippeligatrener.


Da Fagermo nylig forlenget kontrakten med Odd ut 2018-sesongen, satt han og Odd-direktør Einar Håndlykken på podiet og fortalte pressen at alt endelig var i boks.

Fagermo la for alvor lokk på spekulasjonene om at han var aktuell som ny Rosenborg-trener.

Endelig hadde han satt signaturen på papirene som gjorde ham til Odd-trener i fire nye år.

Men - det stemte ikke helt.

Da Fagermo og Håndlykken satt og tok hverandre i hånden på pressekonferansen hadde de nemlig glemt én viktig ting:

Å signere kontrakten!

- Hæ, hvordan visste du det? utbryter Fagermo og ler.

Uansett sier det litt om tilliten som er der mellom Fagermo og Odd.

- Jeg har vært her i syv sesonger, og vi er glade i hverandre, klubben og meg. Jeg utnytter ikke en sånn situasjon, og det gjør ikke de mot meg heller. Den tilliten er der i kraft av et langvarig ekteskap, mener Fagermo.

GLEMT Å SIGNERE: Her er ikke alt som Odd utga det for å være.


Han forteller at selv om det var Rosenborg-linken som fikk mest blest i pressen, har også andre klubber vært på banen.

- Jeg hadde tre henvendelser fra klubber utenfor Norge som jeg vurderte. Klubber i Skandinavia, sier han ærlig.

Faktisk kunne Fagermo vært ferdig i Odd hvis ting hadde gått annerledes denne sesongen.

- Jeg sa til klubben i sommer, «selger vi flere spillere i sommer og vi rakner i høst, da er jeg ferdig. Da orker jeg ikke å bygge et nytt lag til.»

- Du sa det rett ut?

- Ja, det sa jeg. Men vinner vi noe, er det noe annet. Og det gjør vi, vi vinner medaljer i år. I tillegg ser jeg det er mulig å få mer ut av mannskapet vi har her. Jeg vil på en måte være med på å høste det jeg har vært med på å starte.

- Er det realistisk at Odd kan bli en toppklubb i Tippeligaen over tid?

- Det spørsmålet har jeg stilt meg også, sier Fagermo.

Golden Goal
Han forteller at han diskuterte det med Johan Golden og Henrik Elvestad da han nylig var gjelst på Golden Goal.

- De gutta er Vålerenga-fans, og jeg spurte dem: «Hvor store er Vålerenga nå?». Jeg tror det var 3000 innenfor portene da vi spilte der, det er veldig bekymringsfullt, sier Fagermo.

Han puster inn før han utdyper:

- Hvor stor klubb er Brann nå, de har ikke vunnet noe på lenge, det samme med Viking. Er det så store klubber? Ja, de ligger i store byer, men er det så store klubber? Vi har vært bedre enn dem de siste seks årene i snitt. Bak Rosenborg og Molde kan vi ligge, for de andre er ikke så store lenger. Men jeg tror ikke de i Vålerenga, Viking og Brann er enig med meg, sier han og smiler.

VANT: Fagermo er Nettavisens valg som årets trener i Tippeligaen 2014.


Selv om Odd har lagt bak seg en kjempesesong, er det ikke alltid like enkelt å overtale de mest lovende spillerne til å bli med på reisen videre.

- Vi har hatt en utfordring med kontrakter. Vi får frem spillere som tjener lite, og som skjønner at de begynner å bli gode, og da vil de plutselig ikke skrive under på nye kontrakter. De skjønner at de kan tjene mye bedre andre steder, sier Fagermo.

Han trekker frem tidligere Odd-spiller Niklas Gunnarsson som et eksempel.

- Han ville få over det dobbelte i lønn hvis han gikk til Vålerenga. Det kan ikke vi matche, vi «hakke sjans». Det er en utfordring, sier Fagermo.

Midt i sesongen fikk han også nye problemer i fanget. Odd lå helt i toppen, men klubben solgte likevel nøkkelspillerne Fredrik Semb Berge og Elbasan Rashani.

- Da var jeg bekymret, og fryktet at vi solgte oss ut av medaljekampen. Det har kanskje vært det beste med sesongen, at vi har greid en like god høstsesong etter å ha solgt de to, mener Fagermo.

- Vi rakner ikke
Selv om Odd har gjort en meget god sesong, står utfordringene i kø. Sammenlignet med starten av 2014-sesongen, vil starten av 2015-sesongen gå uten Fredrik Semb Berge, Elba Rashani, André Hansen og Herolind Shala.

- Det er fire nøkkelspillere. Du må nesten bygge et nytt lag?

- Ja, det gjør det. Det er en tøff utfordring, og i tillegg skal vi inn i Europa, som gjør at vi får et tøft kampprogram med en liten spillerstall. Vi har egentlig ikke noen spillerstall å delta i Europa med. Men noen av spillerne skal vi erstatte, og så får vi se hva vi greier i overgangsvinduet. Vi rakner ikke som klubb, men det kan hende vi må ta et steg ned for å ta et steg opp igjen. Men nye talenter er på vei opp.

- Har det gjort deg litt vondt å bruke erfarne Lars Kristian Eriksten i stedet for talentfulle Vegard Bergan?

- Ja, det har det. Det var ikke meningen i sommer, men resultater kommer før spillerutvikling. Du har rett i det. Men jeg har vært ærlig med spillerne og sagt at det handler om å vinne noe. Jeg har ikke dårlig samvittighet heller, for det er ikke mange klubber som har drevet med spillerutvikling så mye som vi har gjort, sier Fagermo.

Det banker på døra, og Fagermo får beskjed om om hvor møtet med Semb & co. skal holdes. Intervjuet er på overtid.

Vi takker for tiden og tar noen bilder med «årets trener»-prisen. Er han stolt over å ha vunnet?

- Vi har vunnet medalje, vi har spilt bra fotball og vi har gjort det med mange lokale spillere. Det er jeg mest stolt av, sier han og takker for seg.

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere