RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Italia har et stort problem

Foto: Roy Kvatningen
Italiensk fotball har et stort problem, mener Ole Erik Klinge. Han har reist sammen med italienske Ultras i åtte måneder, og skriver nå hovedfagsoppgave om nettopp dette.

Ole Erik Klinge (39) skriver i disse dager på sin hovedfagsoppgave i sosialantropologi. Temaet er italienske Ultras – organiserte fotballsupportere. Klinge tilbrakte tre måneder i Roma og fem måneder i Perugia for å gjøre research på fenomenet.

Spesielt
- Jeg var på tur til Roma, og fotballinteressen hadde egentlig dabbet av. Men jeg så Lazio-Roma, og det gjorde at jeg begynte å vurdere å skrive om fotball. Jeg har studert i England i to år, og så mye fotball der. Men det jeg så i Roma var noe helt spesielt. Det var en helt elektrisk stemning, sier Klinge til TV 2 Nettavisen.

Han reiste første gang ned i 2002.

- Var du redd noen gang?

- Ja, det var jeg. Men mest for politiet. Jeg har vært med på at helikopter har stupt ned mot oss, og at politiet har stengt oss inne fra alle kanter. Du føler deg ganske liten da. De bryr seg ikke om hvem som kastet den flasken, de arresterer alle. Og det er forholdsvis vanlig at det blir kastet gjenstander mot rivaliserende fans.

Stort problem
Ikke overraskende konkluderer Klinge med at italiensk fotball har problemer.

- Italiensk fotball har et stort problem. Det er veldig mye vold og uregelmessigheter som skjer. Fotballsupportere har et veldig motstandsforhold til politiet. De blir sett på som like mye fiender som motstandernes supportere.

Italienske myndigheter forsøker å få bukt med problemet ved hjelp av strenge straffer og utestenging av supportere. Blir man tatt for å bryte lover og regler på en fotballbane i Italia, kan man i verste fall miste jobben.

Klinge er usikker på om dette er veien å gå.

- For lederne i den gruppen jeg var med i, var det veldig viktig å unngå vold. De var opptatt av at klubben skulle få et positivt omdømme. Men du har noen få som gjerne vil ha action. De ble godtatt, de også. I ultraskulturen er det viktig at alle blir godtatt.

Ikke våpen
- Hvis noen prøver å ta ditt territorium, eller striscionen (et stort banner med gruppens navn), må du forsvare deg. Men du får ikke bruke kniv eller våpen, du må kjempe med nevene. En del yngre fans i enkelte klubber har begynt å bruke kniv, men det er ikke en del av ultras-kulturen. De eldre forsøker å forhindre at de gjør det. Men de som bruker kniv, blir ikke ekskludert fra ultrasgruppen.

- Det jeg ser som en fare, er at de som kunne holdt litt orden i rekkene, forsvinner. Folk som har familie og jobb, og har mye å tape. Politiet spør ikke om hvem som kastet flaskene, de arresterer alle. Dermed forsvinner de som kan stoppe volden fra innsiden.

Lite kontroll
- Er problemet i ferd med å bli bedre eller verre?

- Det er bare min personlige mening, men jeg tror den måten politiet takler det på kan føre til at det blir verre. Se på situasjonen i Roma, de har veldig lite kontroll over Roma-fansen, poengterer hovedfagsstudenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere