RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

- Jeg begynte å tenke på Nav

Sist oppdatert:
Freddy dos Santos har hatt et år i bekymringens tegn.

TEMA:Tippeligaens Bosman-spillere

2009 var et år som ikke skrives med gullskrift i fotballhistorien til Freddy dos Santos. Men at året vil bli husket lenge er det likevel liten tvil om.

- Da jeg fikk de hjertegreiene den 30. juni (konstatert hull i hjertet, red.anm.), fikk jeg først og fremst helsemessige bekymringer. Da den biten ble ryddet av veien, kom de andre tankene, og det var en periode jeg var høyst usikker på hva fremtiden ville bringe i og med at jeg var Bosman ved sesongslutt.

To uker fra Nav
Onsdag skrev han under en ny toårskontrakt med Vålerenga, to uker før den eksisterende gikk ut. Selv er han kjapp med å berømme østkantlaget for å ha vært ryddige og behandlet ham ordentlig i prosessen.

Men usikkerheten var der hele tiden.

- Det var perioder jeg var usikker på hva fremtiden ville bringe. Vi ble egentlig enige om ny kontrakt allerede i september, og både Truls (Haakonsen) og Martin (Andresen) sa de ville ha meg med videre, men klubben sa at de måtte ha det økonomiske på plass før vi kunne skrive under kontrakten. Det trakk ut i tid, erkjenner dos Santos overfor Nettavisen.

Les Nettavisens Bosman-saker:
- Katastrofeåret
- Skal mye til før jeg går ned i lønn
- Det begynner å haste
Derfor er Mykle lykkelig

- Nå var det bare to uker igjen av den kontrakten jeg hadde, så det var ikke fritt for at jeg begynte å tenke på Nav. Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg noen andre klubber enn Vålerenga, så sånn sett måtte jeg ha sett meg om etter en agent og startet en helt ny prosess. Selv om hjertegreiene ikke er noe problem, kunne det ha blitt et problem i forhold til nye klubber.

Tung telefon
Han slapp å tenke på andre, men at det nevnte hjertet gjorde noen ekstra hopp forrige uke, er det ingen tvil om. Under sitt opphold i Sør-Afrika spilte han fotballtennis i hagen til tidligere Vålerenga-direktør Kjetil Siem uten særlig hell. Dos Santos måtte ringe Vålerenga og fortelle at han hadde pådratt seg et brudd i foten.

- Det var tungt å ringe fra Sør-Afrika og si at jeg hadde fått et benbrudd, det var en skikkelig strek i regninga.

- Nå er jeg mest glad for at legen der nede hadde mistolket bildene. Det var bare noen nerver og fibre som hadde fått seg et skikkelig trykk

Selv om han fysisk fortsatt er litt på etterskudd, er målet å trene for fullt allerede fra januar - mer målbevisst enn noen gang.

- Jeg er 100 prosent innstilt på å komme tilbake til mitt beste, og er veldig gira på å komme i gang etter å ha hatt en helt høst uten å kunne trene med ball. I år har mange av unggutta tatt steget videre, så forskjellen fra tidligere er at det er jeg som er utfordreren, sier han.

- Vær edruelig!
I en alder av 33 år er det en helt ny posisjon for Freddy dos Santos. Likevel, til tross for at sentrale personer i det norske fotballmiljøet overfor Nettavisen har antydet at mange spillere må finne seg i en lønnsnedgang på 30-40 prosent, så er dos Santos fornøyd med den kontrakten han har fått med Oslo-laget. Kanskje også fordi klubben har innsett at han har er viktig også utenfor banen?

- Det er ren spillerkontrakt jeg har skrevet under på, og den gjelder for de to neste årene. Det er ikke noen automatikk i at jeg fortsetter i klubben etter den tid, men det er noe vi har snakket om og som høres spennende ut, avslører den ferske faren.

Sånn sett er dos Santos en av de mer privilegerte. Rådet til de mange spillerne som strever med å finne seg en ny arbeidsgiver i det knalltøffe økonomiske klimaet er likevel klart.

- Jeg føler med dem som er Bosman-spillere nå, det er vanskelig. Det viktigste er at de trener hardt og står på, og at de må være veldig edruelige i forhold til lønnskrav. Det er tøff virkelighet, men man må heller ikke la klubbene utnytte situasjonen!

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere