RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg ble vekket av bombene

Foto: Jan Kåre Ness/Scanpix
Sist oppdatert:
Ikke snakk til Nikola Djurdjic om å krige på fotballbanen. Han vet så alt for godt hva ordet egentlig betyr.

Mens Nikolas Djurdjics lagkamerater i Haugesund sparket ball på løkka med kompiser, satt han selv, 13 år gammel, livredd i et tilfluktsrom i Serbia.

Haugesund-spissen, som ble klubbens toppscorer med tolv mål forrige sesong, vokste opp i det krigsherjede Serbia (tidligere Jugoslavia). I et intervju med Nettavisen forteller 24-åringen åpenhjertig om bombene, frykten, familiens tøffe tid, fotballkarrieren, og selvfølgelig: FKHs andre sesong i Tippeligaen.

Klarer klubben å følge opp den sensasjonelle sjetteplassen fra i fjor?

- Jeg var livredd
Krigen traff Djurdjics hjemsted Pirot, en by i det da østlige Jugoslavia, i 1999. Han var da 13 år gammel, men hadde allerede som seksåring blitt kjent med krigens elendigheter.

- Opprørene tidlig på 90-tallet traff ikke den delen av landet vi bodde i, men effektene merket vi. Det var mye fattigdom og vanskelig å få kjøpt mat. Jeg husker at alle fikk lik lønn - fem tyske mark. Det rakk til to måltider. Annet enn det husker jeg ikke så mye fra den tiden. Familien min klarte seg ganske bra, forteller Djurdjic, eller Niko, som han kalles, til Nettavisen.

Men så brøt opprørene ut igjen. I 1999 gikk Nato til angrep. Denne gangen ble Pirot og Djurdjic rammet.

- Jeg husker den første natten med bombing. Det var fryktelig skremmende, minnes han.

- Vi ble vekket av flyalarmen klokken fire, og måtte flykte over gaten for å komme til et tilfluktsrom. Like ved lå politistasjonen, som var et av bombemålene. Jeg husker vi løp. Jeg så fly over oss og bomber treffe bakken. Flere bygninger sto i flammer. Det var veldig dramatisk. Jeg var livredd.

Bombingen fortsatte i tre måneder.

- Det verste var å ikke vite. Det var forferdelige tider, sier Haugesund-spilleren.

Kjempet mot krigsforbryteren Milosevic
Djurdjics far var politiker og sto på samme side som den nyvalgte, serbiske statsministeren, Zoran Djindjic, som spilte en nøkkelrolle da Slobodan Milosevic ble avsatt og sendt til FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

- Det var farlig å kjempe mot den tidligere presidenten. Pappa og familien fikk mye problemer av den grunn.

- Heldigvis gikk det bra med alle jeg kjenner, sier Niko.

Han fikk imidlertid oppleve at Djindjic ble myrdet i 2003. Djurdjics far ga da opp politikken, men han og moren bor fortsatt i Pirot.

Selv ønsker den scoringskåte spissen å flytte tilbake en dag. Men først vil han spille fotball. I Norge, men også i en av de større ligaene i Europa.

- Det er veldig fint å bo i Norge. Jeg har hatt to flotte år her, men ønsker helt klart å komme meg videre. Drømmen er en av de største europeiske ligaene, sier Djurdjics, som er selve ansiktet på Haugesunds suksess. Han var med på opprykket i 2009, og hadde en sentral rolle da klubben spilte seg til den overraskende sjetteplassen i fjor.

Spilte gatefotball da de ikke fikk gå på skolen
Den serbiske fotballspilleren tror de vonde opplevelsene i barndommen vil hjelpe ham til å oppnå drømmen. Han forteller at på grunn av krigen fikk de ikke gå på skolen på tre måneder. Da spilte de fotball.

- Vi spilte gatefotball hele tiden, hver dag, sier Djurdjics, som tror krigen fortsatt sitter i psykisk.

- Personligheten min bærer preg av å ha vokst opp med krig. Det bruker jeg gjerne på banen. Jeg måtte vokse opp mye fortere, og har nok kanskje tatt til meg lederegenskaper av den grunn. Jeg liker å pushe andre til sitt beste, sier han, og retter på tampen en liten trussel mot Tippeliga-motstanderne:

- Jeg er ikke redd for noen!

- Har som mål å overleve
FK Haugesund er eksempelet på at tabelltips, som denne saken i grunnen handler om, ikke har så mye med virkeligheten å gjøre. Klubben rykket opp fra 1. divisjon i 2009, og ble av Nettavisens - misforstå meg rett: absolutt kompetente - panel, dømt til gjensyn med Adeccoligaen etter ett år i serien som troner norsk fotball.

Ikke bare overlevde rogalendingene, de sendte ti andre klubber under seg på tabellen. Sjetteplass ble fasit, med tolv plussmål - tredje flest av samtlige lag.

Likevel våger ikke suksesstrener Jostein Grindhaug, som fikk Kniksenprisen for årets trener i fjor, å slå tilbake mot nedrykksspekulantene.

- Målsettingen i år, som i fjor, er å overleve, sier en beskjeden Grindhaug til Nettavisen.

- Sannheten er at ikke noe Haugesund-lag noensinne har overlevd i Tippeligaen mer enn tre år. Vi vet at den andre sesong blir tøff.

Og kanskje har overambisiøse klubber, som grundig mislyktes i fjor, noe å lære av den jordnære innstillingen som preger Haugane.

- Vi setter pris på å spille i Tippeligaen. Å være i det store selskapet er det viktigste for oss.

Her kan du se alle Nettavisens Tippeliga-tips

Takler Haugesund presset?
Grindhaug vil ikke ta på seg for mye av æren for suksessesongen 2010.

- Det var mange klubber som skuffet. Store lag underpresterte, mens vi overpresterte. For ikke å snakke om marginene. De var på vår side.

Kan ikke det samme skje i år da, spør vi Grindhaug.

- Før forrige sesong erfarte vi at ikke alle tok oss seriøst, samtidig som det var en fantastisk entusiasme i laget som følge av opprykk. De to faktorene er borte i år. Vi har mer press på oss fra riksmedia og andre klubber, sier han, men legger til at de sportslige forutsetningene er hakket bedre i år.

- Vi har definitivt en bredere og bedre tropp, og selv om nivået varierer, har bunnivået hevet seg. Vi har et variert angrepsspill med mange målscorere, og en solid og fast bakre firer, sier Grindhaug om lagets styrker.

Men sjefen på Haugesund Stadion er ikke sen om å ramse opp de mange utfordringene troppen har.

Tid til å spille inn nysigneringene. Manglende rutine. Skader. Tynn stall. Lite midler.

- Vi er blant de minste klubbene i Tippeligaen, og har helt andre rammevilkår.

Midtstopper Are Tronseth må opereres og er uaktuell i sesongstarten. For å få midler til en erstatter har FKH terminert kontrakten til vingspiller Martin Christinesen.

- Om vi henter inn et nytt navn før sesongstart, vet jeg ikke. Vi er kresne og må finne den rette for at vi skal slå til. I mellomtiden bruker vi spillere på litt andre plasser enn dere er vant til å se dem.

- Vi må ikke bli for romantiske
Noen spillere har imidlertid Grindhaug sikret seg. Ole Kristian Kråkemo, Umaru Bangura og Daniel Bamberg er alle spillere som vil prege Haugesund-troppen denne sesongen.

- Nysigneringene våre er spillere som vil ha ball i beina, sier Grindhaug, og bekrefter dermed at tradisjonell, norsk «drillofotball» ikke er filosofien på Haugesund Stadion.

- Det er viktig for oss å ha tekniske spillere, men det må være en viss balanse. Tippeligaen er fysisk, så det er viktig å ikke bli for romantiske. En kombinasjon av effektivitet og romantikk, det er perfekt.

Å krydre med noen Djurdjic-mål, gjør nok ikke Grindhaugs oppskrift noe dårligere.

- Jeg har som mål å score flere mål enn det jeg gjorde i fjor, sier Djurdjic, som får skryt av treneren sin.

- Niko er dedikert, målbevisst og profesjonell. På banen har han enorm løpskapasitet og har i vinter blitt en bedre avslutter. Jeg har stor tro på at han vil utvikle seg mye denne sesongen. Han har et fantastiske potensial, sier Grindhaug.

Djurdjic sliter med en lyskeskade, som ennå er udiagnostisert. Det er dermed usikkert om han stiller til start i serieåpningen mot Tromsø. Men spilleren, med den vonde fortiden og lysende framtiden, vil ikke prate om skader.

- Førsesongen har vært lang. Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang.

Vår analyse av Haugesund:
Klubben beviste for et år siden at det var feil å dømme de til umiddelbart nedrykk. Veldig feil. Fjorårets gode prestasjoner tatt i betraktning, og spesielt det faktum at Grindhaugs tropp har vist seg å være svært solide både fremover og bakover på banen, gjør at FKH havner over nedrykksstreken i år.

Men ikke høyere enn tiendeplass.

Som Grindhaug nevnte hadde klubben flyt i fjor, både i form av marginer og internt opprykksengasjement.

Det har flere ganger vist seg at en klubbs andre sesong i Tippeligaen blir et knallhardt møte med jorden.

Vi tror Haugesund kommer til å klare seg greit, med en spennende, men lite innarbeidet tropp, og underholdende fotball.

Nettavisens tips: 10. plass.

Pluss og minus:

+ Jevnt over solide både defensivt og offensivt.
+ To gode og scoringsdyktige spisser i Nikola Djurdjic og Thomas Sørum.
+ Spennende og variert spillestil.

- Ny og lite innarbeidet tropp.
- Tynn stall. Sliter spesielt dersom forsvarsspillere blir skadet.
- Press på seg etter den fantastiske fjorårssesongen. Andre året i Tippeligaen er normalt tøffere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere