*Nettavisen* Sport.

- Jeg blir lykkelig for en facebookmelding sendt i fylla

DRØMMER OM USA: Knut Høibraaten håper å finne en bokagent som vil promotere biografien hans i USA. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Den tidligere fotballagenten Knut Høibraaten trenger ikke mer – men prøver likevel.

30.09.15 20:26

NEW YORK (Nettavisen): I boka «Fotballagenten» utleverer Knut Høibraaten seg selv på en oppsiktsvekkende ærlig måte. Han utleverer andre også, som fotballpresident Yngve Hallén, noe som førte til at han en periode i fjor høst dominerte nyhetsbildet i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Slike reaksjoner får han ikke i England, men også på balløya har fotballfolk begynt å legge merke til boka hans. Nå er han i USA for å se om han kan sparke opp en støvsky her også.

- Jeg er ekshibisjonist og synes det er dødskult hver gang noen digger boken. Nå har jeg begynt å få meldinger fra engelskmenn som sier «For en kul bok!». Jeg trenger ikke å få en krone for det, jeg blir lykkelig for en facebookmelding sendt i fylla. Men jeg er jo ikke en rik mann, så jeg tjener gjerne penger på den hvis jeg kan, forteller Høibraaten til Nettavisen.

- Jeg vet ikke hva som veier tyngst, selvdiggingen eller pengene, humrer han.

Måtte gråte en skvett

Vi befinner oss på puben District Tap House midt imellom Madison Square Garden og Times Square. Midt mellom isgladiatorene til New York Rangers og de nakne damene fra Colombia. Det er en slags poesi i det. Knut Høibraaten er ikke mindre bergensk enn at han liker seg der det er action. Han er heller ikke mindre fotballagent enn at han foretrekker pragmatikk framfor prinsipper.

Med samme løsningsorienterte holdning som Høibraaten sverget til som fotballagent, går han til verks for å få solgt boka utenlands. Han har fått den oversatt til engelsk, noe som ved et sammentreff førte til at forfatteren Louise Raw skrev en fortryllende god anmeldelse av boka etter at hun hadde snublet over den da oversetteren leide henne inn for å lese korrektur.

«Jeg klarte ikke å legge fra meg boka», konstaterer Raw, som innleder anmeldelsen med å innrømme at hun overhodet ikke interesserer seg for fotball. Det spilte ingen rolle for leseropplevelsen.

- Det var en helt utrolig opptur. Spesielt fordi dette var den første litterære anmeldelsen. Det har vært mye omtale i Norge, men det har vært bare i forhold til alt tullet og fjaset, Hallén og galskapen, mens anmeldelsen i England var en litterær anmeldelse. Jeg følte meg plutselig som en forfatter på en helt annen måte. Det var ellevilt, smiler Knut Høibraaten.

- Jeg måtte rett og slett gråte en skvett da jeg leste anmeldelsen. Både fordi jeg syntes det var så kult og fordi jeg ble litt rørt av meg selv. Det var helt konge, konstaterer bergenseren.

- Fantastisk at Hallén saksøkte

Godt hjulpet av anmeldelsen i The Morning Star har han solgt flere hundre eksemplarer av boka i England – uten støtten fra et forlag. Enn så lenge har han heller ikke funnet et forlag i USA – det er faktisk så vanskelig at det skrives bøker om hvordan man skal tiltrekke seg interessen fra bokagenter.

Mens Knut Høibraaten venter på at anmeldelsen skal dukke opp i postkassen, slik at han kan ramme den inn og henge den på veggen, snakker han gjerne med Nettavisen om hvor misforstått han føler at den er i Norge.

- Det var fantastisk at Yngve Hallén saksøkte meg. Det var fantastisk for salget av boken. (Forlegger Erling) Kagge sa at de nesten ikke har hatt så mye forhåndsomtale om en bok siden Åsne Sejerstad. Det varte jo i dagevis, med aviser, TV 2 og NRK. Så boken ble solgt ut veldig fort.

- Men en uke etterpå, da jeg var invitert til en bokmesse i Karmøy sammen med Davy Wathne og et par andre for å snakke om fotball, fikk jeg kontrabeskjed. «Jeg kunne bare glemme det», for de hadde hørt at jeg var en ellevill guttebass, useriøs. Da ble jeg skikkelig lei meg og ganske forbannet. Det var baksiden av den omtalen jeg fikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

BOKSUKSESS: Den omstridte boka til tidligere fotballagent Knut Høibraaten har solgt meget bra i Norge. Nå håper han å gjenta suksessen utenlands. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


Det er tydelig at han mener dette, selv om han smiler bak glasset som tappes for en IPA av det gode slaget.

- Helt siden boken kom ut, har jeg tenkt at jeg har solgt veldig bra på grunn av den omtalen jeg fikk, men hadde den kommet ut som den boken den egentlig er, hadde jeg kanskje ikke solgt en eneste bok. Det gis jo ut fantastiske bøker hele tiden, som ingen leser, så da hadde jeg kanskje havnet i den kategorien.

- Jeg føler likevel at dette har snudd de siste fire-fem månedene. Jeg følte at ingen i miljøet ville anerkjenne meg, men nå får jeg masse positive tilbakemeldinger fra TV-tryner som digger boken og synes den er dritkul. De skjønner at den ikke handler om Hallén i det hele tatt. Det er kanskje tre sider i boken.

Bildet av norsk fotball

- Boka handler vel først og fremst om hvor amatørmessig fotballen fortsatt er?

- Det er helt riktig. Det er det ingen tvil om. Jeg kom jo inn i det og gjorde store penger ut av ingenting. Norsk fotball fremsto tilsynelatende som profesjonell, med systemer, penger og dyktige folk involvert, men det var bare folk som ville redde ræva si.

Den tidligere fotballagenten mener at norsk fotball misbruker agentene.

- Den største skandalen i Fotball-Norge er at de som eier klubbene, de som er investorer, ikke forlanger at klubbene har egne speidere, sier Høibraaten til Nettavisen.

- Hvis du lønner en speider én million kroner i året, og du har én million i reisekostnader på ham, koster det to millioner. Så sammenligner du med hva Stig Thorbjørnsen i Rosenborg, Tor-Kristian Karlsen i Fredrikstad og Jon Wik i Molde sparte klubbene sine ved å unngå bomkjøp og i tillegg dra inn millioner av kroner til klubbene på gode kjøp som endte med videresalg.

- Jeg vet ikke om det er sant, men jeg lest et sted at speidernettverket til Chelsea består av nesten tusen mennesker. Ikke at de lønner tusen, men at de har tusen personer som jobber for klubben i større eller mindre grad. Dette er jo det viktigste elementet i de fleste klubbene, mens man i Norge kanskje ringer Harald Aabrekk og spør om han har sett noen kamper i Sverige i det siste.

- Jeg har jo sluttet som agent, i utgangspunktet, men til og med i dag kan jeg spille inn spillere og få tenning fra en klubb. Det er jo helt grisevilt at dette går an den dag i dag. Dette skal de ha kontroll på selv. Jeg synes det er ganske spesielt at de i det hele tatt tar imot en henvendelse. Nå snakker jeg meg selv midt imot her, men det er jo helt sant, sier Høibraaten.

Så har vi altså hørt det også: En fotballagent som kommer med uttalelser som han kan tape penger på.

Det er kanskje på tide å ta Knut Høibraaten på alvor?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag