RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg blir nok ikke United-spiller

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
Sist oppdatert:
12 år gammel planla Magne Hoset sine neste 12 år som fotballspiller. Han lyktes nesten med alt.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Han er dømt for råkjøring. Han var døden nær da en av lungene hans punkterte. Han er blitt drapstruet (flere ganger), og han var vitne til at en tilskuer døde da han spilte i Danmark.

Og det var bare første avsnitt.

For Magne Hoset har sammen med Vidar Riseth og Morten Berre vært Tippeligaens største hatobjekt blant fansen. Han er også blitt vant til lite hyggelig karakteristikker i avisene.

– Hoset går og kommenterer alt ute på banen hele tiden. I tillegg jukser han seg til frispark. Det er ikke rart folk blir irritert på ham, sa Kjetil Rekdal i 2005.

Det spesielle var at uttalelsen kom etter at Rekdals egen spiller, Thomas Holm, hadde satt inn en grusom takling på nettopp Hoset.

Da hadde Rekdal tidligere samme år uttalt:

– Hoset er en jålebukk. Hva han måtte mene er meg revnende likegyldig.

Rekdal og Hoset har senere snakket ut og skværet opp, men poenget er likevel krystallklart: Få norske spillere har hatt en mer begivenhetsrik karriere enn nettopp 28-åringen.

Bevisst tenåring
Men at han skulle lykkes – det bestemte Magne Hoset seg tidlig for. Faktisk var han ekstremt bevisst på egen karriere allerede da han som 12-åring satt hjemme på gutterommet. Fotballbladet BOING hjalp ham.

– Jeg leste John Stark, humrer Hoset.

– Og John Stark satte opp en sånn liste. Over hva han skulle få til. Jeg tok ideen derfra. Jeg tok fram en gammel plakat, satte opp en liste over hva jeg skulle få til fram til jeg var 24, rullet den sammen og kastet den under senga.

– Ti år senere fant faktisk moren min lista et sted. Det er egentlig ganske sykt, fortsetter han.

Alt rett (nesten)
Det som kanskje er like sykt er hva lista innhold, og hva Hoset lyktes med på den.

– Lista var ekstremt detaljert. Den inneholdt alt fra antall mål jeg skulle score hvert år, til når jeg skulle debutere på ulike lag. Og jeg lyktes med alt, unntatt én ting, gliser han.

13 år gammel skulle han nemlig spille for sonelaget i Molde. Det klarte han.
14 år gammel skulle han være på kretslaget. Det klarte han.
15 år gammel skulle han være på fylkeslaget. Det klarte han.
16 år gammel skulle han være på U-landslaget. Det klarte han.
18 år gammel skulle han ha debutert i Tippeligaen. Det klarte han.
22 år gammel skulle han være på A-landslaget. Det klarte han.
24 år gammel skulle han spille i utlandet. Det klarte han.
24 år gammel skulle han spille i FA-cupfinalen – med eller mot Manchester United.

Det klarte han ikke.

– Men dessverre finner vi ikke den lista nå. Det er synd. Det kunne vært moro å ha hatt den også senere.

Savnet støtte
Nå, 28 år gammel, fremstår Hoset imidlertid helt annerledes enn bare for et par år siden. Han virker mye mer bevisst. Mye mer reflektert. Noen vil kanskje tro at vendepunktet kom etter den famøse snøkampen mot Moldova i 2005.

– Jeg var med på å vinne midtbanekrigen, sa han i pausen av den kampen.

Det kunne få forstå noe av.

Henning Berg fastslå at han ikke hadde noe på landslaget å gjøre. Åge Hareide sa at han måtte bli flinkere til å ta til seg kritikk, og senere samme år fikk ekspertene det som de ønsket. Hareide vraket Hoset.

(Saken fortsetter under bildet)

Spilleren selv var tydelig misfornøyd, sluttet å gi intervjuer og nektet helt å uttale seg til pressen i lang tid etterpå.

– Jeg følte meg urettferdig behandlet, sier han nå.

– Det var en masse skriverier i pressen, og jeg følte heller ikke at jeg fikk noe særlig med støtte fra landslagets side.

– I ettertid har jeg imidlertid snudd det hele til noe positiv. Jeg ble tatt veldig av pressen, men det var jo kun fordi de hadde sinnssykt store krav til meg. Og det igjen var fordi jeg hadde gjort mye bra på landslaget før det.

– Men hvordan reagerer du hvis noe lignende skulle skje igjen?

– Da kan jeg i alle fall hente fram alt det positive pressen har skrevet om meg allerede. Media har bygd opp og revet meg ned hele veien. De bruker det de kan for og mot meg. Akkurat når det passer dem. Forskjellen nå er at jeg har en helt annen ballast nå enn jeg hadde da jeg var 20.

– Nå vet jeg at jeg kan stå med strak rygg og svare for meg. Jeg kan sette på plass de som trenger å settes på plass. Jeg kan også sette meg selv på plass.

– Tenk om jeg hadde vist det jeg vet nå da jeg var 20? Jeg ble en offentlig person veldig fort, og den gangen var man ikke klar over konsekvensene. Der og da skjønte jeg ikke at ting kunne vært gjort annerledes. Det er først i ettertid man ser det.

Tar én dag om gangen
Magne Hoset har opplevd mye siden han slo gjennom i norsk fotball for om lag ti år siden. Men drapstrusler, utskjelling og negativ presse har nok likevel ikke påvirket ham like mye som det som skjedde i desember i fjor.

Da døde faren av kreft.

– Man får et helt annet perspektiv, sier han.

– For å si det sånn. Jeg har ikke noen 12 årsplan nå. Det har jeg helt kuttet ut. Nå handler det om å konsentrere seg om dagen i dag. Det er det eneste man kan gjøre noe med. Morgendagen er det ikke mulig å gjøre noe med.

– Jeg vet nå også at jeg ikke kan ta innover meg alt folk skriver og sier om meg. Alt er jo subjektivt. Jeg kan egentlig bare tenke på det jeg selv kan gjøre noe med. Jeg kan jo ikke fortelle andre hva de skal mene, fortsetter han.

Egen videoanalyse
Noe han trolig får være med å påvirke, er Norges kamp mot Skottland onsdag kveld. Henning Hauger er skadet, og ingen vil egentlig bli overrasket om Hoset får sjansen sentralt på den norske midtbanen.

Like offensiv er han imidlertid ikke selv.

– Starte? Veldig merkelig. Jeg har ikke tenkt å bare være stallfyll, men starte? vel, hvis jeg får sjansen så skal jeg i alle fall gjøre som jeg pleier å gjøre i Molde. Jeg kommer til å spille enkelt, se de løsningene jeg ser og så utnytte dem.

Han avslører imidlertid at han mandag ettermiddag lånte en DVD av assistenttrener Ola By Rise. Videoen inneholdt kampen Island-Skottland, og Hoset så kampen for å være forberedt på hva kan komme til å møte.

– Jeg gikk gjennom kampen, og føler at jeg fant en del om dem som vi kan utnytte. I Tippeligaen er det enkelt. Da kjenner man de spillerne man møter såpass godt at man vet hva man går til. Skottland er ikke like kjent. Det er spesielt viktig å se de første ti minuttene, og så hvordan laget fremstår fra 70–80. minutt. Det sier mye om hvordan de er.

– Pleier du å gjøre sånt?

– Jeg har aldri gjort det før, nei, men det var greit å gjøre sånn nå. Det er spesielle omstendigheter, og det er en grei måte å få fokus vekk fra seg selv og over på noe annet.

– Og hvordan er Skottland?

– De spiller mye på fot. De etterlater seg store rom – som vi må være flinke til å utnytte. Det blir sinnssykt viktig med få touch, men jeg tror vi skal få dette til.

– Har vel innsett...
Én ting har han imidlertid gitt opp.

– Den cupfinalen med United? Vel, jeg har vel omsider innsett at det ikke er sikkert at jeg noen gang får spille for Manchester United, så det må i så fall bli en cupfinale mot dem, gliser han.

Følg Norge-Skottland i Nettavisens livesystem fra 19.00.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere