RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg elsker å vise at jeg ikke lar meg knekke

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Mental styrke har et navn: John Arne Riise.

ULLEVÅL (Nettavisen): - Det har vært tøffe dager, erkjenner John Arne Riise. Han står igjen ansikt til ansikt med norsk presse, bare noen minutter etter at Norge har slått Slovenia 2-1 og igjen spilt seg inn i kampen om billett til VM i Brasil i 2014.

Tre dager etter at kommentator Truls Dæhli hengte ham ut som «en selvforherligende tufs» og påsto at 31-åringen både mangler fokus og setter seg selv over laget, står Riise oppreist igjen.

Et slikt oppslag, servert over tre sider i landets største papiravis, er mer enn nok til å knekke sterke mennesker.

Det var en knallhard smell for John Arne Riise også, hard nok til at han gikk ned for telling, men ikke hardere enn at han klarte å komme på beina igjen og attpåtil spille en av sine aller beste landskamper. Nettavisen ga Riise karakteren 7 for innsatsen og kåret han dermed til banens beste.

Han kronet det hele med å score vinnermålet tre minutter på overtid.

- Du kan ikke skrive en bedre Hollywood-film enn det her, smiler Riise.

- En perfekt anledning
- Hvordan klarer du å reise deg gang etter gang?

- Jeg er flink til å glemme ting, flink til å takle presset og i dag visste jeg at folk ville følge med, også dere journalister. Det var en perfekt anledning til å gjøre det jeg gjorde i dag, sier Riise til Nettavisen.

Han håndterte den nådeløse kritikken ved å støtte seg til familien. Lange turer i Frognerparken sammen med barn og kjæreste fjernet de vonde tankene.

- Jeg elsker å vise at jeg ikke lar meg knekke. Med én gang du viser svakhet, begynner folk å tvile på deg. Jeg tror jeg viste at jeg var veldig fokusert både før og under kampen. Det var deilig, gliser han.

Nå takker han både kjæresten og det norske folk for støtten han har fått.

Riise tok allerede fredag selvkritikk for Twitter-meldingene som ble lagt ut torsdag og fredag. Lørdag ga han beskjed om at han slutter helt med Twitter. Riise ønsker ikke mer bråk.

- Det er ikke noe jeg planlegger. Jeg må prøve å lære meg å la fotballen prate, men jeg er litt unorsk og liker å si hva jeg mener. Av og til går det galt. Det er ikke meningen. Jeg har alltid vært sånn.

Vinnermålet kom etter at innbytter Alexander Søderlund framprovoserte et straffespark på overtid. Moa Abdellaoue er førstevalget til å ta straffespark, men han måtte byttes ut ved pause. Tarik Elyounoussi er andrevalget, men også han var tatt av banen.

- Var ikke i tvil
- Først kikket jeg etter Moa og Tarik, men de var ute, og da var jeg ikke i tvil om at jeg skulle ta den. Jeg pekte til Ola (By Rise, landslagets dødballtrener) at jeg tar den og da nikket han, forteller den tidligere Liverpool-spilleren.

- Jeg tror Espen (Ruud) egentlig var den neste på listen, legger han til.

Det var nok mange som holdt pusten, ikke bare mamma Berit, men også blant de øvrige 11.167 på tribunen, da John Arne Riise gikk fram for å ta straffesparket.

Hvordan ville han takle en eventuell bom? Hvor mye kan ett menneske egentlig tåle?

Hvis vi hadde visst hva som gikk igjennom hodet til John Arne Riise der og da, hadde nok mange av oss fått hjerteinfarkt. Han vurderte nemlig «å ta en Panenka», altså å kippe ballen løst og midt i mål.

- Det var mange tanker som gikk igjennom hodet da jeg gikk for å ta straffe. Jeg var sikker på at han skulle slenge seg til den ene siden, så jeg vurderte å kippe ballen mot mål, men hadde jeg gjort det og bommet, så hadde det vel blitt litt verre. Og den ballen skulle i mål.

- Kunne blitt skurken
- Hvor sikker var du på scoring?

- Jeg var usedvanlig rolig, egentlig. Jeg var trygg på at jeg skulle score. Jeg visste at dette egentlig var et «være eller ikke være» i kvalifiseringen. Jeg visste at tre poeng var viktig. Samtidig ble det følelsesladd da ballen gikk i mål. Det så dere sikkert på feiringen også.

- Det var gledestårer, lettelsestårer. Jeg har holdt mye inne de siste dagene, erkjenner 31-åringen.

Først nå etter kampen våger Riise å tenke på konsekvensene av en bom.

- Nå tenker jeg at jeg kunne blitt den store skurken. Hadde jeg bommet, hadde jeg visst hva overskriftene ville bli. Men der og da var jeg utrolig rolig og sikker på å score. En sånn trygghet er veldig deilig å ha.

Det synes nok Egil «Drillo» Olsen også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere