*Nettavisen* Sport.

- Jeg er Afrikas Mourinho

Foto: PA Photos/Scanpix

Fiasko i England. Helt i Zambia.

Søndag kveld kunne Zambia slippe jubelen løs.

Nasjonen slo Elfenbenskysten i finalen av afrikamesterskapet og ble dermed kronet som kontinentets beste fotballandslag.

Finalen ble også av det svært dramatiske slaget. Det sto 0-0 etter ordinær tid og det hele måtte til slutt avgjøres på straffespark. Til slutt ble Gervinho syndebukk for taperlaget.

Triumfen i finalen var selvfølgelig en voldsom opptur for Zambia, som ikke var regnet blant favorittene før mesterskapet, og også en stor opptur for lagets trener, Herve Renard.

- Den utvalgte
Franskmannen har hatt blandet suksess under sin tid som fotballtrener, men søndag oppnådde han en bragd det så absolutt oser respekt av. Sjenert er han heller ikke.

- Jeg er den utvalgte. Jeg er den eneste! Jeg er Afrikas utvalgte trener, skrek Renard ut i gledesrus etter at seieren var sikret ifølge Goal.com.

Zambia-sjefen har tidligere omtalt seg selv som Afrikas svar på Real Madrid-trener José Mourinho og etter seieren mot Elfenbenskysten sammenlignet han seg nok en gang med portugiseren.

Der Mourinho tidligere valgte å omtale seg selv som «the special one», bruker altså Renard ordene «the chosen one» om seg selv.

Selv om han er et noe ubeskrevet blad, er likevel ikke Renard noe ukjent navn for dem som følger en smule med på fotball. Franskmannen har vært innom en rekke jobber de siste årene.

En av de verste
Mange husker ham nok sikkert som manager for den engelske klubben Cambridge United. 43-åringens opphold på balløya ble imidlertid av det korte slaget og ble sparket etter 24 kamper.

Men til tross for at han har blitt omtalt som en av klubbens verste managere, har han likevel fortsatt en høy stjerne blant fansen, som han alltid tok seg tid til under det korte oppholdet.

Renard har også hatt trenerjobber i klubber som SC Draguingnan, Shanghai COSCO (assistent), AS Cherbourg, Zambia, Angola og klubblaget USM Alger i Algerie.

Han ble først ansatt som hovedtrener for Zambia i 2008, etter å ha vært assistent til Claude Le Roy i Ghana en periode, men takket for seg i 2010 og tok i stedet over Angola.

Under sin første perioden som Zambia-trener ledet han laget til kvartfinale i afrikamesterskapet. I oktober 2011 takket han ja til en ny periode som trener for nasjonen.

Søndag nådde både Zambia og Renard nye høyder på fotballbanen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.