RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

- Jeg har aldri hørt om en 13-åring som har debutert på seniornivå

Sist oppdatert:
Forvirring rundt alderen til ny Brann-spiller.

Mandag ble det klart at Brann henter ghanesiske Kennedy Ashia på lån ut sesongen. Klubben har sikret seg opsjon på kjøp av spilleren som spilte U20-VM tidligere i sommer.

Nå har det dukket opp spørsmål rundt hans egentlige alder, skriver Bergensavisen.

Ifølge Brann.no er Ashia født 13. desember 1993, altså er han 19 år.

– Vi opererer med passopplysninger og fødselsattest. Generelt kan man aldri være hundre prosent sikker, men vi har ingen indikasjoner på at dette er feil. Jeg har registrert at enkelte nettsider viser til at han er født 13. desember 1994, men vi forholder oss til passopplysningene, sier sportsadministrator Rolf-Magne Walstad til BA.

Skeptisk
Øivind Henrik von Mehren fra Bergen har fulgt afrikansk fotball tett de siste femten årene. Han driver bloggen westafricanfootball.com, og skrev om nettopp Ashia allerede i november i fjor.

I bloggen skriver von Mehren at han for første gang ble oppmerksom på Ashia i 2007. Da spilte han for Starke FC i ghanesisk 2. divisjon.

– Hvis det stemmer at han er født i desember 1993, så var han bare tretten år da han spilte seniorfotball i Ghana. I min verden er ikke det realistisk. Jeg har fulgt ghanesisk fotball lenge, og vet hvor tøff den ligaen er. Jeg kan ikke legge skjul på at jeg er skeptisk til alderen hans, sier von Mehren til BA.no.

– En ting jeg har lært meg ved å følge med på afrikansk fotball er at alt er mulig, men jeg har aldri hørt om en 13-åring som har debutert på seniornivå, legger han til.

Afrika-kjenneren presiserer at dette er et problematisk tema, men at fødselsdatoer er en vanlig problemstilling med spillere fra den afrikanske ligaen.

– Det er trist fordi det er agenter og klubbledelse som tar initiativ til juks for å tjene penger. Første gang jeg stusset på ham var da han ble tatt ut på U20-landslaget til Ghana, forteller von Mehren.

En del juks
Walstad forteller at han er godt kjent med problemstillingen fra sine mange turer til Afrika.

– Det er nok en del juks, og det skal man være våken på. I tillegg er det mange som gjør sport av å mistenkeliggjøre andre sine spillere for å svekke omdømmet deres. Jeg har nesten ikke vært i Afrika uten at det er spekulasjoner rundt alderen på dem man ser på, sier Walstad.

Bergenseren er lidenskapelig opptatt av fotball, også Brann. Derfor var det spesielt at Ashia ble en slags arvtaker for en annen tidligere Brann-spiller i sin ghanesiske klubb Liberty Professionals. Ashia ble først en nøkkelspiller for Liberty da Michael Helegbe forlot klubben.

– Han har jobbet seg opp fra å være en reserve til å bli en nøkkelspiller, men det var først da Helegbe dro fra Liberty at han slo gjennom. Ashia tok rollen hans, sier von Mehren.

- Spennende spiller
Alderen til tross, von Mehren tror Brann har skaffet seg en spennende spiller.

– Det er en superinteressant signering av Brann. Han er ikke stor fysisk sett, men han er kompakt og en god ballvinner. Det er ingen tvil om at de har fått en god spiller, så får vi se om han holder eliteserienivå, sier han.

Denne saken er levert av Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere