- Jeg kan ikke snakke for 10.000 andre

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Men Stefan Johansen har en klar beskjed til unge talenter.

STOCKHOLM (Nettavisen): i 2004 ble Stefan Johansen oppdaget på Ole Gunnar Solskjærs fotballskole i Kristiansund.

Tre år senere, 16 år gammel, fikk vardøgutten sin debut for Bodø/Glimts A-lag. Han scoret også sitt første mål i denne cupkampen.

Johansen var utvilsomt et stort talent fra ung alder, men et sted på veien gikk noe galt, og etter hvert sviktet både motivasjon og lyst.

Det gikk så langt at talentet vurderte å legge skoene på hylla. Utviklingen og spillegleden hadde tatt slutt før Johansen var 20 år gammel.

Frustrasjon over lite spilletid, og det å bli brukt feil - Johansen ble ansett som angrepsspiller - var grunnen til at han ønsket seg til en ny klubb.

Vardøgutten gikk til Godset i 2011, og etter en stund som «potet», der han blant annet spilte back, fant han tilbake til fotballgløden.

- Dette varierer
De siste årene har 22-åringen fylt den sentrale midtbanerollen hos drammenslaget med glans, og onsdag får han sin landslagsdebut.

Men til tross for at Johansen selv opplevde motivasjonssvikt som ung, for det han ikke ble satset riktig på, tror likevel ikke midtbanespilleren at dette er noen trend i norsk fotball. 22-åringen tror ikke slike omstendigheter koster Norge flust med potensielle toppspillere.

- Dette varierer fra spiller til spiller. Selv hadde jeg veldig godt av å komme bort og få et miljøskifte. På den andre siden er det nok bra for mange å være på samme sted og utvikle seg der. Det er vanskelig å si. Jeg kan ikke snakke for 10.000 andre talenter, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

- Men, nei, jeg tror egentlig ikke så mange talenter går tapt på grunn av dette, legger landslagsmannen til.

Debatten rundt utviklingen av unge, norske spillere har rast i en årrekke, og er fortsatt et hett tema for fotballens mange «forståsegpåere».

Flere har ment det i altfor lang tid ble lagt for mye vekt på fysikk, framfor det tekniske i utviklingen av spillere, og at et slikt fokus ekskluderte mange med stort talent. De siste årene har vi imidlertid sett konturene av at norske spillere blir bedre og bedre med ballen.

Må ta ansvar selv
Johansen poengterer at det til syvende og sist er spilleren selv som bestemmer hvor god han vil bli, og hvor langt han kan nå.

- Ja, selvfølgelig. Treneren kan fortelle deg de rette tingene og gi deg gode råd, men det er opp til spilleren å ville det nok, sier han.

Johansen har tidligere gitt Godset-trener Ronny Deila mye av æren for sin egen utvikling, men må nok også ta litt av æren selv.

- Ronny er flink til å pushe på og sørge for god konkurranse, men som sagt er det først og fremst opp til spilleren hva han ønsker å utrette.

Og i en alder av 22 år er Johansen ganske klar på hva han ønsker å utrette. Ambisjonsnivået er det ingen ting i veien med nå.

- Jeg har lyst til å bli proff i utlandet og spille på landslaget. Det er drømmene mine. Mot Sverige får jeg oppfylt én av dem, sier han.

- Legger selv press
Godset-eleganten har blitt hyllet både i øst og vest av pressen i år, og etter kampen mot Rosenborg søndag haglet det igjen av lovord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix

Storklubber som italienske AC Milan skal også ha vært på tribunen for å finsikte nordmannen.

Men til tross for at det er lenge siden sist forventningene var så store til en landslagsdebutant, føler ikke vardøgutten noe særlig press.

- Folk og presse får ha de forventningene de har. Presset på meg blir ikke noe større av den grunn, sier midtbanespilleren.

- Presset blir så stort som jeg selv gjør det til. Jeg legger presset på meg selv, ingen andre gjør det, fortsetter Johansen.

- Hva håper du å vise mot Sverige?

- Jeg håper å få ut det samme som jeg har gjort i Tippeligaen. Samtidig vil jeg vise at jeg har lyst til å være med på VM-kvalik i høst.

- Siden dette er første gangen jeg er med, vil jeg vise at jeg er god nok til å kunne spille mer utover høsten, sier Strømsgodset-spilleren.

- Fulgte ikke med
Konkurransen om en plass på laget er likevel stor, og både Markus Henriksen og Magnus Wolff Eikrem kan fylle samme rolle som Johansen.

22-åringen er glad for å ha med seg U21-kompisene på A-landslaget.

- Det er godt å vite at vi har den bredden. Slik var det også under U21-EM. Det var konkurranse over alt, sier han til Nettavisen.

- Og slik må det være, spesielt på et landslag, der det kreves ferdigheter på høyt nivå, sier Godset-favoritten.

Det har tidligere blitt dratt paralleller mellom Stefan Johansen og midtbanemenn som Ørjan Berg og Erik «Myggen» Mykland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Men akkurat det blåser 22-åringen en lang marsj i.

- Jeg har ingen forbilder. Jeg fulgte ikke med noe særlig på den tiden da de var aktive, uansett, sier han.

- Gjennombrudd
Landslagssjef Egil Drillo Olsen er likevel klar på at Johansen har kreative kvaliteter som det norske landslaget har manglet en stund.

Under en pressekonferanse tirsdag fikk han flere spørsmål om debutanten av det norske pressekorpset.

- Han er en spillertype som leter etter gjennombrudd. Får han ballen rettvendt i mellomrommet, så lukter det sjanser, sier Drillo.

- Men han er avhengig av bevegelse i bakrom. Mange snakker om balltempo i fotball, men det hjelper ikke noe uten initiativ i bakrom.

Johansen kommer trolig til å starte i en sentral midtbaneposisjon i en femmer mot svenskene onsdag.

- Han kan spille både sentralt og indreløper. Selv mener han, og det er jeg enig i, at han er best sentralt i en femmer. Han starter nok der.

- Blir nok viktig
I forrige uke sa toppfotballsjef Nils Johan Semb til Nettavisen at han har store forventninger til Johansen og tror 22-åringen vil takle nivået.

- Alle disse unge gutta er så bra ferdighetsmessig, og Stefan har et så stort ferdighetspotensial at han videre utover nok vil bli en svært viktig spiller for Norge, sa Semb den gang.

- Erfaringsmessig tar det litt tid å etablere seg på laget, og vi må være forberedt på at det vil svinge litt, men Stefan vil nok gjøre det bra allerede mot Sverige, sa toppfotballsjefen til Nettavisen.

Johansens debut mot Sverige onsdag kveld spilles på imponerende Friends Arena i Stockholm. Avspark er klokken 20.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.