*Nettavisen* Sport.

- Jeg kan Lillelien-tiraden nesten ordrett

LIVERPOOL-LEGENDE: Phil Neal var fast på Liverpools høyreback i en årrekke og vant totalt åtte ligamesterskap. Han var også med på fire triumfer i serievinnercupen (nå kjent som Champions League). Foto: Liverpool.no (NTB scanpix)

Liverpool-legenden Phil Neal glemmer ikke Bjørge Lilleliens historiske radioreferat etter Englands 1-2-tap i 1981.

03.09.14 09:56

LONDON (NTB): Onsdag kan det norske fotballandslaget ta sin tredje seier mot England.

- Phil «Gris» Neal. Ta igjen, gutter. Det er engelsk ramp både på tribunen og banen, skrek nå avdøde NRK-Lillelien under kampen Norge sensasjonelt vant.

Utbruddet kom rett etter at Neal omtrent som en slåmaskin hadde feid Tom Lund i bakken.

- Taklingen var ikke så ille da jeg fikk se den i reprise, og jeg har sagt unnskyld til Tom to-tre ganger, sier Neal til NTB.

Han kom også akkurat for sent til å stoppe Hallvar Thoresen da han skjøt inn seiersmålet.

Tøft

- Jeg har vært ganske ofte i Norge opp gjennom årene i regi av Liverpools supporterklubb og på fotballskolen. I sommer så jeg VM-finalen på Svalbard. Det var helt fantastisk, sier Neal.

Han er tidenes mestvinnende Liverpool-spiller med 23 titler.

Neal fikk 50 landskamper, og den kanskje verste kom på Ullevaal høsten 1981.

- Jeg husker det godt, ikke minst på grunn av radioreferatet. Jeg kan det nesten ordrett. Kommentatoren hadde gjort hjemmeleksene sine, og han ga jo oss briter en skikkelig historieleksjon. Vi hadde jo alle hørt om Maggie Thatcher, Winston Churchill og Lady Diana. Men Clement Attlee og andre?

- Vi snublet oss til VM i 1982 via bakdøren selv etter tapet i Oslo. Norge fikk dessverre ikke så mye ut av den seieren.

Neal opplevde to nye vonde doser med Norge vel ti år etter. Han var assistent til utskjelte Graham Taylor, manager for England. Det ble 1-1 på Wembley (Kjetil Rekdals kanonmål var utligningen). På Ullevaal vant Norge 2-0, og dermed var England så godt som ute av VM-dansen for 1994-sluttspillet.

Taylor fikk sparken etter tap for Nederland i siste kampen.

HTML EMBED


Gris

- Ofte ber norske Liverpool-fans om autografen min og at jeg skal skrive Phil «Gris» Neal.

Onsdag sitter han på et glissent besatt Wembley.

- Fotballederne må se nøyere på dette med privatkamper i fotball. Jeg tror spillerne innimellom har bedre av en liten ferie enn dette, sier Phil Neal.

- England og Norge er vel litt i samme båt nå. Begge lag har noen unge spillere som får sjansen til å vise brystkassa.

Lillelien

Dette er Lilleliens vel ett minutt lange radioseanse ord for ord: «Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me?»

«Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: – Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating!».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.