*Nettavisen* Sport.

- Jeg måtte roe ned enkelte av spillerne

VIL HA JOBBEN: Trener Trond Fredriksen vil bli permanent Aalesund-trener. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Aalesund-gutta hadde et sterkt ønske om å vinne for sin nye sjef. Nå vil de at klubben gir ham jobben permanent.

01.05.15 10:25

VÅLERENGA - AALESUND 1-2:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): – Jeg måtte faktisk roe ned enkelte av spillerne for å hindre overtenning.

Det sier Trond Fredriksen til Nettavisen etter Aalesunds overraskende seier mot Vålerenga torsdag kveld.

At både han og spillerne var tente på å rette opp det pinlige inntrykket Aalesund har gitt denne sesongen, er hevet over enhver tvil. For han hadde ikke et enkelt utgangspunkt for sin første kamp som trener for tangotrøyene.

Fire kamper. 13 baklengs. Ett poeng. Jumboplass. Det var fasiten på Aalesunds sesonginnledning før kampen mot Vålerenga.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRENERDEBUT: Trond Fredriksen vant i sin tippeligadebut som trener. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Tirsdag gikk styret i Aalesund drastisk til verks og sparket hovedtrener Harald Aabrekk. Det åpnet døren for at Aabrekks assistenttrener, nevnte Fredriksen, skulle få sjansen til å vise sine evner som hovedtrener. Mot Vålerenga torsdag bestod han sin ilddåp med glans, og kunne dra hjem til Sunnmøre med årets første trepoenger.

Matchvinner mot Vålerenga, Sakari Mattila, skryter til Nettavisen av det Fredriksen har fått til på de få dagene han har vært hovedtrener.

– Trond har hatt stor fokus på å samle gruppa til en enhet og det har han i aller høyeste grad klart på den korte tiden han har hatt hovedansvaret. Men vi må ta med Karl Oskar Fjørtoft i dette. Han har og vært med å samle laget på en fantastisk måte disse dagene, han også, sier han.

Aalesunds svenske midtstopper Mikael Dyrestam er og enig med Mattila.

– Vi har kjent over lenger tid at alt ikke har stemt. Men Trond og resten av trenerteamet gjorde mye riktig på den korte tiden nå før denne kampen, og jeg tror vi kan bygge dette i fremtiden, sier Dyrestam til Nettavisen.

Han håper Fredriksen får flere kamper til å vise seg frem som hovedtrener, og har ikke noe i mot at Fredriksen eventuelt blir ny hovedtrener.

– Jeg håper han fortsetter. Vi har fått et veldig godt forhold den tiden vi har vært sammen i Aalesund, og han er en meget dyktig trener, sier stopperen.

Tydelighet
Sten Grytebust, som har hatt den tunge jobben med å stå foran et forsvar som har lekket som en sil i starten av sesongen, mener Fredriksen har trukket i noen riktige tråde på de få øktene de har hatt sammen.

– Vi har kun hatt to treninger sammen, men Trond har tatt tak i et par prinsipper på treningsfeltet som vi har tatt til oss, sier Grytebust og trekker frem spesielt ett prinsipp han mener Fredriksen har lykkes svært godt med;

– Tydelighet. En klar kampplan på det vi skal gjøre både offensivt og defensivt, sier keeperen, og fortsetter;

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: Sakaria Mattila. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

– Han har og hatt fokus på å samle alle til en enhet. Ikke at det ikke har vært fokus på det tidligere under Aabrekk, men det har vært ekstra viktig de siste dagene, sier Grytebust.

- Må gi Trond tid
Han håper folk ikke skal ta helt av og tro at alt har løst seg med en seier.

­– Vinnere vinner ikke bare en kamp, de vinner over tid. Så nå får vi gi Trond litt mer tid, og fortsette å bygge på det vi viste i dag. Jeg synes Trond er en utrolig god trener, og jeg liker å spille under ham, er det Grytebust ønsker å si om Fredriksen bør bli permanent hovedtrener.

Klubbmann
Hovedpersonen selv legger ikke skjul på hva han tenker om en fast stilling som hovedtrener for Aalesund.

– Selvfølgelig har jeg lyst på jobben. Men jeg er en klubbmann, og jeg har blitt bedt om å stille opp for Aalesund Fotballklubb nå i en vanskelig tid, og om det blir en, to tre eller ti kamper – det får tiden vise. Men jeg har helt klart ambisjoner om å bli en best mulig fotballtrener.

– For du la inn en god søknad men seieren i Vålerenga?

– Ja, det gjorde jeg. Det kunne vel ikke gått stort bedre, sier han med et glimt i øyet.

Han har ikke hatt mange dagene på å få inn sin filosofi og tankegang i spillertroppen. Men de rakk å bli enige om en ting før VIF-kampen.

­­– Vi har slitt, det har vært noen tunge uker og en tung start på sesongen. Men vi bestemte oss oppi alt det som skjedde at Vålerenga-kampen skulle være en «restart» av hele laget, og det var godt å se hvordan spillerne responderte på det, sier Fredriksen.

Han beskriver sin egen fotballfilosofi slik;

– Jeg ønsker å ha et lag som angriper, som bygger på de spillerne vi har per dags dato i laget. I tillegg skal vi være godt posisjonerte når vi angriper, slik at vi har god dekning ved et eventuelt balltap. Når vi forsvarer oss ønsker vi et press over hele banen, selv om dette må justeres litt etter motstander og type kamp, men vi skal bestemme utpå banen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEHOLDER FREDRIKSEN? Det valget ligger hos styrleder i Aalesund Henrik Hoff. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Ikke gjort på «1-2-3»
Han vet ikke hvor mange kamper og treninger han trenger for å vise at dette er Trond Fredriksens sitt lag, men er likevel klar på en ting;

– Dette er ikke gjort på «1-2-3». Vi ønsker en ekstrem tydelighet i spillestilen, og det må tilpasses inn, ettersom vi har veldig mange forskjellige spillere i spillergruppa.

Ble rørt
Han innrømmer at beskjeden om at Aabrekk ble sparket gikk hardt inn på han.

– Jeg ble fryktelig lei meg, det skal jeg ikke legge skjul på. Jeg har satt enormt stor pris på den tiden vi jobbet sammen, og jeg syns det var ekstremt tungt å se at vi ikke fikk det til slik vi ønsket. Det har vært noen tøffe uker, og jeg ble litt rørt i kveld, sier han og legger til;

– Harald har hatt en fantastisk arbeidsinnsats i Aalesund, og vi har jobbet tett og godt sammen. Harald har gitt meg utrolig mye som jeg skal ta med videre i min trenerkarriere, avslutter Fredriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.