Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg så forakt og misunnelse i øynene hans

Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Raymond Domenech avslører alt om Frankrike-bråket under VM i 2010.

Tidligere Frankrike-sjef Raymond Domenech er i disse dager i ferd med å gi ut bok. Der vier han mye oppmerksomhet til skandalen som preget det franske fotballandslaget under VM i Sør-Afrika i 2010, skriver Ekstrabladet.

Frankrike ankom turneringen med et mannskap som hadde mer enn gode nok spillere til å ta seg videre fra ei gruppe bestående av Uruguay, Mexico og vertsnasjonen Sør-Afrika.

Men i stedet for et sterkt mesterskap, endte det hele i en nitrist affære både på og utenfor banen. På banen endte de sist i gruppa, mens turneringen ble preget av skandaler og spillerstreik.

Bråk
Domenech måtte tåle kraftig kritikk fra spillergruppen og avsluttet mesterskapet på et absolutt lavmål da han nektet å ta Sør-Afrikas landslagssjef, Carlos Alberto Parreira, i hånden etter gruppespillets siste kamp der franskmennene tapte 2-1 for vertsnasjonen.

Det hele endte med at Domenech måtte pakke snippesken og forlate jobben som Frankrikes landslagssjef.

Nå letter han altså på sløret om det som skjedde bak kulissene under VM i 2010, og boken «Helt alene» preger nyhetsbildet i den franske sportspressen allerede.

Mange husker nok godt at Anelka ble sendt slukøret hjem fra mesterskapet, og den episoden vies mye oppmerksomhet i Domenechs bok.

Der hevder han at Anelka fornærmet ham på det sterkeste, etter at Domenech hadde kritiserte ham for å ikke jobbe hardt nok i kampen mot Mexico.

- Han fornærmet meg i pausen mot Mexico, selv om jeg alltid kjempet hans sak. Han drepte (stemningen i) troppen. Etter kampen satt han og sutret sammen med William Gallas. Hvilken ufølsomhet. Var de glade for at vi tapte? spør Domenech, som beskriver Anelka som en person som «ikke gjør noe for noen andre».

- Så forakt og misunnelse
Domenech legger heller ikke lokk på at fransk presse hadde rett i deres mistanker om at forholdet mellom Franck Ribery og Yoann Gourcuff var på bristepunktet, og en medvirkende årsak til den franske VM-flausen.

- Ribery bryr seg ikke om Gourcuff, det er helt sikkert. Før kampen mot Uruguay sa jeg til Gourcuff, «du har nøkkelen til kampen, det er opp til deg». Det verste var Franck Riberys ansiktsuttrykk. Kanskje jeg overdriver, men jeg så forakt og misunnelse i øynene hans. Han er akkurat som Anelka og Henry. De er så selvsentrerte. Når ting går galt, er de de første til å forlate skuta. En erfaren spiller advarte meg mot Ribery tilbake i 2008. Og jeg ga ham nøklene til laget. Hvilken tåpe jeg var, sier Domenech.

Underveis i VM våket Domenech opp til førstesideoppslag og detaljerte beskrivelser av intrigene på innsiden av Frankrikes landslagstropp, og særskilt krangelen med Anelka. På det tidspunktet mente kaptein Patrice Evra at det var Thierry Henry som var avisens kilde. Henry klarte på sin side å få vridd mistanken over på Domenech.

- Evra trodde at det var Henry som var kilden i garderoben, men Henry lyktes med å snu stemningen. Han lyktes med antydningene om at jeg var kilden, sier Domenech, som antyder at han ikke har Henry langt oppe på julegavelisten.

Tordner mot Henry
Domenech skriver også at han angrer på at han tok med Henry, som på den tiden slet benken i Barcelona, i den franske VM-troppen.

- Han hadde spilt én kamp hele året, og han burde ikke vært her. Han akker seg og undviker ansvaret sitt, skriver han i boken.

Den franske treneren forteller også om bakgrunnen for at han ikke orket å fortsette som landslagssjef etter VM.

- Jeg kunne ikke høre på at alle skulle ha en mening om alt. Jeg ville bare sykemelde meg, gråte og forsvinne, skriver han i boken.

I boken, som er skrevet som en form for dagbok, avslører Domenech at han var nær ved å gi seg allerede halvveis i VMs gruppespill.

- Jeg har ingen energi igjen. Jeg bryr meg ikke om dem lenger, og jeg har fått nok av deres hysteriske anfall, skriver han etter 0-2-tapet mot Mexico i Frankrikes andre gruppespillskamp.

Domenech forteller også at han tar sin del av skylden for at mesterskapet ble en fiasko.

- Dette laget er fullstendig ute av stand til å løfte seg, og jeg fortjener helt sikker kritikk for det. Jeg har angrepet det på feil måte. Jeg føler meg ydmyket over å ha feilet, skriver han i boken.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!