RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg spilte ikke 100 prosent

Foto: Afp/Scanpix
Sist oppdatert:
Arjen Robben sendte Nederland til kvartfinale, og skal vi tro VM-helten har han mer å by på.

Nederland - Slovakia 2-1:

Robben hadde før åttendedelsfinalen mot Slovakia kun spilt 25 minutter i VM. Ytterligere 18 minutter var alt han trengte for å sende Nederland til kvartfinale.

Den kjappe kantspilleren skadet kneet i hollendernes siste treningskamp før verdensmesterskapet, men beviste mandag at det ikke har hemmet ham betydelig.

I en tidvis stillestående kamp glimtet Robben til med en flott oppvisning og scoring. Wesley Sneijder doblet til 2-0 og med det avanserte de oransje.

- Vi spilte ikke vår beste kamp i dag, men det viktige er at vi gikk videre. Vi må spille bedre enn i dag i kvartfinalen, sa Robben etter kampen, ifølge Reuters.

Robben, som kun har vært på banen i to kamper, har rukket å bli Nederlands viktigste spiller og kan bli den avgjørende forskjellen mellom semifinale og VM-exit for Bert van Marwijks tropp.

- Det viktigste er at jeg fikk spilt min første kamp. Det er bare tre uker siden jeg ble skadet og jeg har ikke hatt god tid. I dag følte jeg meg bra, men spilte ikke 100 prosent, sa Bayern München-spilleren.

Slovakias trener, Vladimir Weiss, var ikke enig i at Robben spilte under sitt beste.

- Vi forberedte oss i tre dager på Robben og hans spillestil, men han er et absolutt geni. Han vet virkelig hva han driver med. Da jeg så ham i startoppstillingen visste jeg at det ville gjøre nederlenderne 50 prosent sterkere - og jeg hadde rett.

Både nest sist og sist på ballen
Fra gruppe E gikk Nederland soleklart videre med full pott. De oransje har hittil ikke imponert stort spillemessig, men med 5-1 i målforskjell var det ikke ufortjent at de gikk videre til utslagsrunden, og nå kvartfinale.

Da Robben kom inn i det 73. minutt i siste gruppekamp mot Kamerun, gnistret det likevel litt mer av hollenderne. 26-åringen var nest sist på ballen da Klaas-Jan Huntelaas satte inn det avgjørende 2-1 målet, og han serverte flere av de geniale pasningene som har gjort ham til en av Europas beste spillere denne sesongen.

Men mot Slovakia var det aller sist på ballen Robben ville være, slik han har vært 16 ganger for klubblaget. Foruten målet, var Bundesliga-spilleren svært nære scoring flere ganger etter pause.

- Det var deilig å være tilbake på banen og være avgjørende for laget. Det er en herlig følelse når du klarer det i din første kamp, og så tidlig, forklarte Robben.

Dommeren knakk flagget
Begynnelsen på kampen var alt annet enn underholdende. Foruten vuvuzela-blåsing var det lite som skjedde på Moses Mabhida Stadium i Durban. Nederlenderne trillet ball, og ble avbrutt da de nærmet seg 16-meteren til Slovakia. To ganger kom de seg likevel innenfor de hvite strekene, men Sneijder og Robin van Persie bommet på mål.

Det gjorde selvfølgelig ikke Arjen Robben. Bundesliga-spilleren mottok en langpasning på høyrekanten, dro seg innover i banen og forbi to motstandere, før han meget presist plasserte ballen i nærmeste hjørne.

Med 1-0 på måltavla la vesteuropeerne seg tilbake på banen. Slovakia fikk endelig mulighet til å bli kjent med ballen, men det hollandske forsvaret hadde full kontroll.

Og med fortsatte balltrillingen. Det mest oppsiktsvekkende som skjedde i siste del av førsteomgangen var faktisk at linjedommerens flagg knakk. De mange tilreisende nederlenderne hadde kanskje ønsket seg andre prestasjoner enn dét på banen, men de oransje kunne i det minste glede seg over ledelse.

Åpent etter pause
Andreomgangen ble innledet med to kjempesjanser regissert av kampens mann: Robben. Den første situasjonen var svart lik scoringen. Robben tok med seg ballen innover i banen og skjøt fra 18 meter, men denne gangen reddet Slovakias keeper, Jan Mucha. To minutter senere ble Joris Mathijsen servert av mannen med draktnummer elleve, men skuddet ble feberreddet av Mucha, som holdt laget sitt inne i kampen.

Men så våknet Slovakia. De siste 20 minuttene var svært åpne, og de to keeperne, Mucha og Maarten Stekelenburg, storspilte. Det florerte av strålende redninger i begge ender av gressmatta, men 2-0-målet var det lite sisteskansen til Slovakia kunne gjøre noe med. På et frispark fikk Dirk Kuyt tak i ballen, og leverte til en umarkert Sneijder, som enkelt punkterte kampen.

Et trøstemål skulle likevel hardtarbeidende slovakere få. Robert Vittek ble tildelt et tvilsomt straffespark i det kampen ebbet ut, og satte inn matchens siste mål. Det var Vitteks fjerde nettkjenning i mesterskapet, og også Slovakias siste mål i VM.

Nederland er fortjent videre til kvartfinale, uten å ha tapt en eneste kamp og med 7-2 i målforskjell.

PS. Rosenborgs Marek Sapara kom inn for Slovakia i det 87. minutt.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere