RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne. «Skjer dette her?»

FORBAUSET: Tor Kristian Karlsen mener Brann ydmyker Rikard Norling (t.v.).
FORBAUSET: Tor Kristian Karlsen mener Brann ydmyker Rikard Norling (t.v.).
Sist oppdatert:
Tor Kristian Karlsen er rystet over Branns behandling av Rikard Norling.

Det sier Tor-Kristian Karlsen. Han er rett og slett rystet over at Brann-trener Rikard Norling må stå skolerett for en representant fra Norsk toppfotball (interesseorganisasjons for toppklubbene i Norge) og forklare nedrykket.

Tor-Kristian Karlsen har vært sjefsspeider i klubber som Zenit og Bayer Leverkusen. Han var også sportsdirektør i Monaco da klubben hadde fotballens største pengesekk.

- Jeg har arbeidet i fotballbransjen i snart tyve år, og dette er helt nytt for meg. Nytenkende, kanskje, men det strider i alle fall mot alle prinsipper jeg har lært i løpet av disse tyve årene, sier Karlsen til Bergensavisen.

Han fikk med seg BAs videointervju med Rikard Norling tirsdag. Her kunne Brann-treneren fortelle at han ble evaluert av en representant av Norsk Toppfotball. Etter det BA kjenner til, dreier det som om Espen Olafsen fra Norsk toppfotballsenter. Hans trenererfaring på toppnivå strekker seg til en kort periode i eliteserien med Lyn.

- Mistillit mot Norling

Rikard Norling sammenlignet prosessen med et «stålbad» – som noe vondt som han måtte gjennom for klubbens skyld.

- Opplever du dette som mistillit mot Rikard Norling?

- Selvsagt. Når man ansetter en trener så gjør man det fordi man har tillit til hans konsept som en helhet. Jeg har alltid sagt at enten har en trener full tillit eller null tillit. Her pirker man borti noe veldig hellig.

- Jeg så intervjuet med Norling og man kan se at det gjør vondt. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne. «Skjer dette her», tenkte jeg. Hva tenker spillerne om at deres leder blir ydmyket på den måten? Norling har slitt i år, men han har da ikke gjort seg fortjent til dette her. Merkelig og ekstraordinært, sier en engasjert Karlsen.

TUNG SESONG: Brann rykket ned fra Tippeligaen.


Fra sitt hovedsete i London, bruker Karlsen nå sin erfaring til å rådgi klubber som er på trenerjakt.

- Med all respekt til Norsk Toppfotball, men hvilke forutsetninger har deres utsending til å evaluere en mesterskapsvinnende trener med høyeste utdannelse? Kanskje det er en god idé at trenere får support og veiledning utenfra, men da bør det i så fall være en av en troverdig kapasitet og et initiativ treneren oppsøker selv. Om Norling søkte råd hos Alex Ferguson tror jeg ingen ville løftet øyenbrynene, men dette her er mildt sagt spesielt, mener han.

- Minner om mobbing
- Opplever du det som en taktikk for å få Norling til å trekke seg?

–Jeg vet ikke hvordan Brann tenker, men om man ønsker å ha med Norling videre, er ikke dette måten å styrke samarbeidet på. Fra utsiden kan dette virke som noe som minner om mobbing. Og om det ikke er så at Norling «evalueres» direkte av representanten fra Norsk Toppfotball, slik det fremstår for utenforstående som meg, så bør klubben komme ut å presisere dette.

Tidligere denne uken var Karlsen ute og roste Brann for å vise «ydmykhet og nytenkning» ved å involvere eksterne aktører i evalueringen.

– Jeg synes at det er smart av Brann å søke ekstern hjelp til å se på strukturer og organisasjon, for dette er helt ufarlig og fornuftig, men å hente en utenfra til å evaluere trenerens jobb er rett og slett uhørt, mener han.

Karlsen er hoderystende til Brann-ledelsens håndtering i denne saken.

- I mine øyne har Rolf Barmen (styreleder i Brann red.anm.) en profil og bakgrunn som gjør ham nærmest ideell til å lede en i norsk målestokk stor fotballklubb, derfor er jeg veldig overrasket over at man i disse dager ender på så mange merkelige beslutninger.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal har heller ikke hørt om en lignende evalueringsprosess av en trener.

ALDRI HØRT OM LIGNENDE: Kjetil Rekdal.

Rekdal forstår smerten
- Jeg har aldri hørt om noe lignende, men det kan jo kanskje være fornuftig. Det er alltid vanskelig å la noen utenfra evaluere det som går på sport. De har ikke vært til stede når beslutningene har blitt tatt, sier Rekdal.

–Hvordan ville du ha reagert om du ble gjenstand for en slik prosess?

–Det kan jeg ikke sette meg inn i, for det gjelder ikke meg. Men jeg kan forstå hvis Norling synes det er tøft. Som hovedtrener skal han ha mest sportslig kompetanse, og så skal han bli evaluert av noen utenfra som har helt andre posisjoner.

Trenerforeningen er uenig

Leder i trenerforening, Ivar Morten Normark, hyller Branns eksterne evaluering av Brann-trener Rikard Norling.

- Jeg synes at det er helt fantastisk at Brann velger å nyttiggjøre seg av den kompetansen Norsk toppfotball og Norsk toppfotballsenter besitter, sier den tidligere Brann-spilleren og Aalesund-treneren til BA.

Ivar Morten Normark er leder i Trenerforeningen i Norge. Han er ikke i enig i Tor-Kristian Karlsens kritikk.

- Se til Brann

- Dessverre har jeg ikke hørt om andre som har gjort dette, men dette burde vi ha mer av. Det er mange klubber som benytter seg av eksterne til å evaluere omdømme og økonomi. Eller som leier inn kommunikasjonsrådgivere, sier Normark.

- Flere burde benytte seg av den kompetansen Norsk toppfotballsenter og Espen Olafsen sitter på. Bruk mer penger på sport og mindre på kommunikasjonsrådgivere, sier han.

- Men kan det ikke være ydmykende for en trener å måtte stå skolerett på den måten?

- Jeg ser ikke noe negativt med det. Det vil bare gi faglig påfyll, svarer Normark.

Rikard Norling sa følgende til BA om evalueringsprosessen:

- Det gjør veldig vondt, men vi skal og vil gjennom det, for vi skal bli vakre og fine til slutt.

- Vil snu hver stein
Styreleder Rolf Barmen forklarer hvorfor klubben lar Norling lide for «skjønnheten».

- I styret finnes det meget god kompetanse på evaluere og ta frem evalueringsgrunnlag fra merkantile anliggende. Men når det gjelder å få frem gode prosesser og et riktig evalueringsgrunnlag på sportsfeltet, kjente vi sterkt på at vi hadde behov for påfyll, sier Barmen.

- Kan ikke det tolkes som en fallitterklæring fra et styret som faktisk skal drive en fotballklubb?

- Jeg vil understreke at det er vi som skal ta alle avgjørelser, og i denne prosessen ønsker vi å snu absolutt alle steiner. Derfor benytter vi oss anledningen til å ta til oss den kompetanse Norsk toppfotball besitter, svarer styreleder Barmen.

Det har ikke lyktes BA å få en kommentar fra Espen Olafsen eller noen andre ved Norsk toppfotballsenter. 

Les flere saker fra BA


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere