*Nettavisen* Sport.

- Jeg vet at jeg har vært utrolig heldig

LEVER GUTTEDRØMMEN: Vajebah Sakor, med kapteinsbindet på armen, i aksjon for Juventus' juniorlag.

Vajebah Sakor fra Asker får en fotballutdanning de fleste bare kan drømme om.

03.10.14 18:40

Drøyt halvannet år er gått siden Vajebah Sakor forlot en trygg tilværelse i Asker til fordel for storklubben Juventus i Torino.

18-åringen er en viktig brikke i tidligere verdensmester Fabio Grossos Primavera-lag (juniorlag, red.anm.) og har aldri angret på at han valgte å ta fotballutdanningen sin i Italia.

- Jeg har ikke angret et sekund. Jeg har lært utrolig mye her. Jeg tenker at jeg er utrolig heldig som får denne fotballutdanningen. Det er ikke alle som får den muligheten jeg har fått, sier Sakor til Nettavisen.

Grosso som trener
Asker-gutten sitter på bussen, etter å ha fullført dagens andre treningsøkt på Juventus' treningsanlegg i Vinovo sørvest for Torino, når Nettavisen ringer.

- Det er ofte slik dagene er her nede. Det er skole klokken åtte, trening klokken elleve, lunsj og så er det en ny trening klokken tre, forteller midtbanetalentet.

Vajebah har bestemt seg for å satse alt på å få en fast plass i Juventus' A-stall. Periodevis har han trent mye med A-laget, men de siste ukene har det for det meste handlet om Primavera-laget. Lagets nye trener, Fabio Grosso, vil nemlig bli kjent med spillerne sine og sette sammen et slagkraftig lag.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=ZNT_pPAwTk0VLXh4njEkM6BjEfe-IRPCEunl1ERMBEURh2yHTAZ8SWFM2twAiCWQak0vNdbqbV9wzlQZOCU5Iug53bzKlZopfZL7Tu6CHO8LIvijnRfIR1zN6ZDS_SYKbmfHedT4urw&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


- Den siste tiden har vi hatt mange kamper med Primavera-laget. Det er Champions League-spill der også, så det har vært fokus på det, men jeg var innom A-laget senest forrige uke. Det tar tid, men jeg vet at her i Juve får man sjansen dersom man presterer over tid. Nå skal jeg jobbe hardt fram mot jul, så får vi se hva som skjer videre.

Åpen for utlån
Den tidligere Asker-spilleren studerer italiensk tre ganger i uka, i tillegg til å fullføre videregående over nett. For ham er det viktig å ha noe å falle tilbake på - selv om han nå går for en plass i stallen hos en av verdens aller største klubber.

Nåløyet er ekstremt trangt, og flesteparten av spillerne som kommer opp fra Primavera-laget ender opp i mindre klubber. Juventus har denne sesongen i underkant av 40 spillere på utlån til andre klubber.

Det er en helt vanlig praksis. Spillere som i dag er markante figurer på A-laget har gjort det samme. Claudio Marchicio gikk gradene i Juventus og reiste på lån til Empoli før han kom tilbake. Det samme gjorde Sebastian Giovinco til Empoli og Parma.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTLÅN? - Målet mitt er å spille seg inn på A-laget, men det kan hende at jeg blir sendt på lån en gang i fremtiden for å få Serie A-erfaring i en annen klubb. Foto: Imago/insidefoto

Sakor er ikke fremmed for tanken om at et utlån til en mindre klubb kan bli aktuelt for å skaffe seg verdifull A-lagserfaring en gang i framtiden.

- Målet mitt er å spille meg inn på A-laget, men det kan hende at jeg blir sendt på lån en gang i fremtiden, for å få Serie A-erfaring i en annen klubb.

- Har du noe inntrykk av hvilke planer klubben har for deg?

- De sier det ikke rett ut her, men jeg vet at hvis jeg presterer bra, vil jeg få muligheter. De mulighetene jeg har fått, viser jo at jeg har gjort noe riktig.

- Det var krig
Han innrømmer at det var tøft å komme fra andredivisjonsfotball i Asker til treninger med et lag hvor alle kjempet målrettet for å ta et steg forbi sidemannen.

- Det var krig. Mange ville nå frem og stå frem i mengden og da måtte man krige seg fram. Det var en stor overgang å komme ned hit. Her nede er de veldig opptatt av små detaljer. Basisferdighetene og det taktiske er absolutt i fokus.

I et land som dubber alle engelske og amerikanske TV-programmer til italiensk, kommer du ikke alltid like langt med å snakke engelsk. Vajebah innrømmer at det til tider var vanskelig i starten.

- Det er ikke så mange som snakker engelsk, så det var en utfordring i starten. Det tok litt tid å lære seg språket, men nå går det bra. I starten bodde jeg sammen med andre spillere fra laget, men etter at jeg fylte 18, flyttet jeg for meg selv, forteller han.

De første månedene fikk stortalentet god støtte av fosterfar Aksel, som periodevis bodde i Torino.

- Det er ikke lett å være ung i et fremmed land, så det hjalp meg veldig mye at han var her i begynnelsen, forteller Sakor til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TRENER MED DE BESTE: Vajebah Sakor i duell med Paul Pogba under en internkamp.


Pause fra landslaget
Fra sitt nye hjem i Torino følger han fremdeles med på norsk fotball. Han registrerer at fotballspillere på hans alder i Tippeligaen får langt mer omtale enn ham selv, men hevder han trives med å gå litt under radaren.

- Jeg er glad på guttas vegne. De presterer bra nok, og det er derfor de får oppmerksomhet. Selv liker jeg å ha det rolig rundt meg. Jeg er glad jeg har det sånn jeg har det nå, men er ikke i tvil om at den skoleringen jeg nå får i en av verdens største fotballklubber etter hvert vil betale seg.

Sakor skal i utgangspunktet være en del av G19-landslaget, men forteller at han har andre planer fram mot jul.

- Jeg har selvfølgelig lyst til å bidra på det norske landslaget i framtiden, men nå har jeg bestemt meg for å prioritere Juventus fram til jul.

- Ingen G19-landskamper i år?

- Nei, ikke nå i løpet av de neste månedene i alle fall. Jeg har bestemt meg for å prioritere å bli her for å følge alt av Juventus' aktiviteter fram mot jul.

Larsen: - Ekstremt talent
Det var Gaute Larsen, som i sin tid som Asker-trener, tok Vajebah Sakor opp i A-stallen da han var bare 14 år gammel. Larsen, som i dag trener Bryne i førstedivisjon, husker Juventus-spilleren som et stort talent.

- Vi så at han var et ekstremt talent, og jeg synes vi var flinke til å matche ham riktig. Han ble jo dratt i mange retninger ettersom han hadde muligheten til å spille på så mange lag, forteller Larsen til Nettavisen.

Da Asker rykket ned til andredivisjon, var Sakor fast inventar i laget.

- Jeg husker vi møtte Stabæk i tredje runde i cupen. Han var helt outstanding som 16-åring. Jeg har vært tippeligatrener i mange år. Jeg var ikke i tvil om at han var et stort emne, sier Larsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TOK OPP SAKOR: Gaute Larsen tok Vajebah Sakor opp i Asker-stallen da han var 14 år. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)


- Kan noen, kan Vajebah
Den tidligere Asker-treneren er tydelig stolt over jobben som ble gjort med Sakor og måten han ble matchet i breddeklubben.

- Vi satte Vajebah i fokus, tok hensyn til utviklingen hans og trente ham deretter. Han fikk utfordringer, men ikke for store. Han var jo i en vekstperiode der han gikk fra å være gutt til å bli mann. Han var etablert på aldersbestemte landslag og veldig dedikert. Interessen var stor fra utlandet og han var innom blant andre FC København og AC Milan på prøvespill.

Larsen innrømmer at han stusset litt over at ikke flere norske klubber tok kontakt. Han husker godt samtalene med Vajebah Sakors agent, Mike Kjølø, om hvorvidt unggutten var klar for å flytte til Italia alene.

- Det er alltid spørsmål rundt hvorvidt det er riktig å sende en 16-åring til utlandet. Det er lett å tenke penger og kynisme, men vi tenkte hva som var best for Vajebah. Mike er flink til å se hele mennesket. Vi hadde mange diskusjoner med han og kom fram til at hvis noen kunne klare det, var det Vajebah.

Klikk på bildet for å forstørre.

IMPONERTE: Det var gjennom overbevisende spill for Rosenborgs juniorlag at Juventus fikk øynene opp for ham. Foto: NextGen Series


Herjet med Inter
I 2012 ble Sakor invitert til å spille Next Gen-turneringen for Rosenborg. Dette er altså juniorlagenes svar på Champions League. Agent Mike Kjølø kan erindre at det var etter storspill her at Juventus virkelig begynte å fatte interesse.

- Asker forstod at Vajebah var der på lånt tid, de var fleksible og lot Vajebah reise til ulike destinasjoner. Det handlet om å gi gutten referanser. Først og fremst var det gjennom landslagsspill og Next Gentel-turneringen med Rosenborg at interessen hos Juventus ble vekket, sier Kjølø til Nettavisen.

Etter imponerende spill for Rosenborgs juniorlag, bestemte seg Juventus seg for å hente det norske talentet.

- Vajebah spilte for RBK mot Inter i Milano. Han herjet. Der fikk Juventus den endelige bekreftelsen på at Vajebah var på det nivået de ønsket og bestemte seg for å hente ham.

Skandinavias storklubber var lenge med i kampen om Sakor, men etter flere samtaler mellom trenere, foreldre og agent, endte det altså opp med Juventus.

- Rosenborg og FC København var gode alternativer, men som Gaute Larsen sier, tenkte vi at hvis det er noen som kan pushe grenser og presse på for å komme gjennom et nåløye som er ekstremt trangt, er det Vajebah.

Onsdag var Sakor ubenyttet reserve da Juventus' juniorlag, akkurat som A-laget, tapte 1-0 for Atletico Madrid i UEFA Youth Cup.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag