- Jeg vil ikke kritisere Norge spesielt

Foto: www.jeromechampagne2015.com

Mannen som kan bli FIFAs neste president blir overrasket over Nettavisens informasjon.

Jerome Champagne (55) har jobbet som fransk diplomat i 15 år og i FIFA i 11 år. Nå har han annonsert sitt kandidatur til presidentvervet i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Nettavisen fikk en lang prat med ham samme uke som han besøkte London for å fortelle om sine visjoner for framtidens FIFA.

Les «Det Store Intervjuet»: - Hvis vi ikke gjør dette, saboterer vi fotballen

Et av temaene vi var innom, var finansieringen av FIFA. Jerome Champagne mener at fotballens problem ikke er at det flommer over av penger, noe man får inntrykk av når man leser om de enorme summene som enkelte klubber betaler for å sikre seg en spiller, eller når man leser om middelmådige spillere som tjener flere hundre tusen kroner hver uke.

- Jeg er uenig med dem som sier at det er for mye penger i fotball. Problemet er at vi ikke har nok. Vi har 2600 førstedivisjonsklubber i verden. FIFA er en rik organisasjon, men trenger mer penger, så den kan ta initiativ til å bygge anlegg, for eksempel i Kongo. FIFA kunne bygd tusen baner, fordi det er behov for det, men det vil koste en milliard dollar. Nei, problemet er at pengene distribueres feil, sier Champagne til Nettavisen.

- Vi gir én prosent av aktørene i fotball 99 prosent av pengene, legger han til.

- Må gjøre mer
- Norge er et rikt land, men gir likevel null kroner over statsbudsjettet til idrett. Idretten må nøye seg med en andel av overskuddet til Norsk Tipping og det kommunene har råd til å bidra med. Mener du at myndighetene bør bruke mer penger på sport?

- Det du sier overrasker meg med tanke på hvor stort oljefond Norge på så klokt vis har bygd opp. Vi snakker vel om en trillion dollar, noe som er imponerende. Jeg er overrasket over det du forteller meg, sier Champagne til Nettavisen.

- La meg fortelle en personlig historie. Min far var gymlærer og jobbet hardt hele tiden for at hans barn skulle lære seg dedikasjon gjennom sport, lære at man gjennom sport blir en bedre person fordi man lærer å respektere andre. Jeg mener at myndighetene bør gjøre mye mer. Når det er VM eller EM, kommer politikerne på tribunene, deler ut trofeer og soler seg i glansen. Og så gjør de ingenting etterpå?

- På grunn av faren min, arbeidet hans, er jeg litt følsom for dette. Hvis man ønsker profesjonell idrett, må man investere mer i skoleidrett. Det er der talentene vil dukke opp. I tillegg er det bra for dem som ikke blir profesjonelle, for de blir bedre mennesker.

- Jeg vil ikke kritisere Norge spesielt, men ja, myndighetene må gjøre mer.

Foto: Adrian Dennis / AFP / NTB scanpix

Skaper kampfiksing
Mangelen på penger gjør seg utslag på andre områder også, argumenterer Champagne. Blant annet mener han at det er hovedårsaken til at sporten plages av kampfiksing.

- 99 prosent av forbundene og spillerne lider. Jeg er blitt fortalt at 70 prosent av sakene som handler om kampfiksing, oppstår fordi spillerne ikke får nok betalt eller ikke betalt i det hele tatt. Så problemet er ikke at det er for mye penger. Kom igjen! Det er ikke problemet, sier Champagne med stort engasjement.

Samtidig understreker han at han ikke er ute etter spillernes lønn. Det er distribusjonen av penger til klubbene og forbundene som må forandres, ikke spillerlønningene.

- Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic er de beste av de beste og fortjener den beste lønna. Hvorfor skal de behandles annerledes enn rockestjerner som Bono eller skuespillere som Nicole Kidman? Disse spillerne er de beste av de beste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.