RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- John Arne Riise har ingen sjanse

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Leeds-legenden Peter Lorimer insisterer på at han har fotballhistoriens hardeste skudd.

THEATERCAFÉEN (Nettavisen): Mytene om Peter Lorimer er mange. «En gang skjøt han så hardt i stanga at den delte seg i to» lyder det fra et hjørne i redaksjonen da det blir klart at Leeds-legenden har kommet til Oslo.

«Skuddet hans har blitt målt til 150 kilometer i timen» hiver en annen av 60- og 70-tallets fotballentusiaster inn.

Om det stemmer at skotske Lorimer faktisk sendte en fotball av gårde i en hastighet høyere enn de fleste tør å kjøre med bil, er vanskelig å avgjøre i dag. Fakta er uansett at den tidligere Leeds United-stjernen, med kallenavnet «Hot Shot», er kjent for å være spilleren med fotballhistoriens hardeste skudd.

- Ikke engang John Arne Riise skyter hardere enn meg, sier en ubeskjeden, men utrolig hyggelig Lorimer da Nettavisen møter han og deler av Leeds' skandinaviske supporterklubb på Theatercaféen i solfylte Oslo.

- Ballen var mye tyngre før enn hva den er nå, men hvis jeg fortsatt var ung og hadde prøvd meg på samme ball som hvem som helst annen fotballspiller, ville mitt skudd fortsatt ha vært hardest. Selv om ballen er annerledes, er lårmuskulaturen den samme, vet du, sier en lur Lorimer til Nettavisen.

«The glory years»
For den yngre generasjon, som er offer for Manchester Uniteds storhetstid på 90-tallet, er Peter Lorimer kanskje et ukjent navn.

Men for dem som representerte norske fotballfans da engelske klubber for alvor invaderte soveromsvegger og løkkapraten på slutten av 60-tallet, mye takket være Tippekampen på NRK hver lørdag, er den tidligere Leeds-vingen en levende legende.

Sammen med blant andre Johnny Giles, Billy Bremner, Norman Hunter og manager Don Revie, la Lorimer grunnlaget for den enorme skaren av Leeds-hjerter, som fortsatt banker verden over, 19 år etter det hittil siste seriegullet.

Klubbens dominans i engelsk fotball på 60- og deler av 70-tallet er nemlig udiskutabel. To ganger vant de den engelske serien, og i løpet av ni år var fjerdeplass den dårligste tabellplasseringen. I tillegg sanket Leeds, i løpet av det som omtales som «the glory years», én FA-cuptittel, én ligacuptittel og to europeiske pokaler.

- Jeg spilte 701 kamper for Leeds og scoret 238 mål. Det var mange gode dager og mange gode kamper. Det var i løpet av disse årene vi bygde grunnmuren for den supporterstøtten vi opplever i dag, hevder norgesvennen Lorimer, som er ærespresident i den skandinaviske fanbasen.

- Verdens mest lojale fans
Og Leeds, som ikke har spilt i Premier League siden 2004 og også har vært innom Englands tredje høyeste nivå, har faktisk en av Norges største supporterklubber.

- Leeds-fansen er nok verdens mest lojale. Selv etter noen år med veldig dårlige resultater, ser vi en stadig økning i antall tilskuere på kampene. Det gjør meg veldig stolt at jeg var med på å bygge opp den enorme entusiasmen, sier 64-åringen.

- Men det er utrolig viktig at vi kommer oss tilbake i den øverste divisjonen. I lengden er det toppfotball folk vil se, understreker Lorimer.

Og nettopp opprykk er ikke lenger urealistisk for den tradisjonsrike klubben. Leeds ligger i skrivende stund an til en kvalifiseringsplass i The Championship, og får muligheten til å spille om den siste opprykksplassen til Englands gjeveste selskap.

- Det er massivt om Leeds endelig kommer seg opp i Premier League igjen. Jeg tror at hvis vi først kommer oss opp, blir vi der. Vi rykker aldri ned igjen, forteller en engasjert Lorimer, som ikke utelukker en ny, fantastisk fotballepoke i byen like nord for Manchester.

- Det er gode sjanser for at vi får oppleve storhetstiden igjen. Det skjer ikke over natten, vi må være tålmodige, men i løpet av de siste årene har vi tatt lange steg.

Hyller norske Leeds-spillere
I så tilfelle vil et rungende Leeds-brøl velte ut fra de mange fotballpubene i vårt nordlige land.

Lorimer synes ikke nordmenn er rare som bryr seg om fotballigaen i England, enn de, ærlig talt, gjør om Tippeligaen.

- Norske fotballfans som vil se sporten på vinteren, er nødt til å se utenfor landegrensa. På grunn av tippekampene NRK sendte har dere fått et naturlig forhold til engelsk fotball. Dessuten er Norge et lite land, og selv om dere har produsert mange gode spillere, er det umulig å fram veldig mange.

Men den evige Leeds-fanatikeren, som også har spilt for de kanadiske klubbene Toronto og Vancouver, har mye godt å si om de norske fotballspillerne som faktisk har klart å markere seg i internasjonal sammenheng.

- Frank Strandli, Eirik Bakke, Gunnar Halle og Alf Inge Håland var alle fantastiske spillere for Leeds. Jeg har alltid sagt at nordmennene vi har hatt i klubben, var utrolig ærlige og hadde enorme begjær. De kom ikke bare til England for å spille for en engelsk klubb. De var stolte av å være norske og ville nødig svikte hjemlandet. De jobbet hardt og oppførte seg eksemplarisk. Jeg tror nok det er grunnen til at de gjorde det så bra.

- Engelsk fotball ikke lenger hva det var
Den engasjerte Lorimer, som i sin tid befant seg på vingen på gressmatta, er imidlertid ingen tilhenger av utenlandske spillere i Premier League.

- De utenlandske spillerne som stadig hentes til England, ja, de er god TV-underholdning, men de er ikke bra for engelsk fotball. De store klubbene fokuserer på å kjøpe stjernespillere, og grasrota blir helt glemt. Det er utrolig trist. På et internasjonalt nivå har England falt flere hakk tilbake. Engelsk fotball er ikke i nærheten hva det pleide å være, sier Lorimer, som åpenbart brenner enormt for det aktuelle temaet.

- Det er viktig for Leeds å utvikle de unge spillerne. Vi har ikke råd til å kjøpe de største stjernene, samtidig som det er noe supporterne setter pris på. Når de ser unge gutter fra lokalmiljøet gjøre det bra på førstelaget, syns de det er fantastisk, forteller den tidligere skotske landslagsspilleren, som fortsatt har en sentral rolle i Leeds United.

- Men for all del; all ære til Chelsea ... Selv om ikke en eneste av klubbens egne gutter spiller for førstelaget, sier en sarkastisk Lorimer, som også langer ut mot managere som søker lykken på fotballøya.

- Da vi spilte, hadde vi bare britiske trenere, ingen utenlandske. Da var det også mye mer lidenskap. For klubben og for jobben du gjorde. Nå får spillere og trenere kontrakter, og det spiller ingen rolle om de har suksess. Det er ikke fokus på å oppnå noe. De får uansett pengene sine. Lojalitet til klubben har forsvunnet. Det er utrolig trist og går ut over supporterne, sier Lorimer, og minnes sin egen tid som fotballspiller.

- Jeg har ufattelig mange gode minner med Leeds. Vi var den samme gruppen med spillere som holdt sammen i ti år, og vi fikk et fantastisk vennskap. Det skjer ikke nå. Spillerne er i klubben i maks to år før de drar videre.

- Rekordene tar jeg med meg til graven
Hvor begynte så Leeds-eventyret for gutten som vokste opp i Dundee i Skottland? Han var et enormt talent, og for ungdomsklubben scoret han i løpet av én sesong ufattelige 176 mål.

- Jeg kunne ha signert med hvilken som helst klubb, men Leeds solgte seg selv bra, og treneren, Don Revie, imponerte meg. Det var moren og faren min som tok valget. Det er jeg veldig glad for. Det er et valg som har formet hele livet mitt og det kunne ikke ha vært et riktigere et.

Og mannen med fotballhistoriens hardeste skudd har sannelig satt igjen fottrykket sitt på Elland Road. Lorimer, som kom til klubben som 15-åring i 1963, innehar hele to Leeds-rekorder. Han er den yngste spilleren som noensinne har spilt for klubben, da han debuterte for førstelaget kun 15 år og 289 dager gammel, samtidig som han er den spilleren som har scoret flest mål for de hvite.

Og skal vi tro den selvsikre legenden, vil rekordene aldri bli knekt.

- Du forlater ikke skolen før du er 16 år nå, og spillere blir ikke i klubben lenge nok til å score 238 mål. Derfor vil rekordene mine aldri bli slått! Ingen sjanse. De tar jeg med meg i graven.

Og selv om Peter Lorimers hjerte en gang vil slutte å slå, har han sørget for at det alltid vil eksistere bankende Leeds-hjerter i England så vel som i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere