*Nettavisen* Sport.

- Joshua King bør bli i United

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Manchester United-ekspert mener Norges nye yndling gjør lurest i å bli i klubben.

17.10.12 19:53

LARNAKA/OSLO (Nettavisen): Selv før Joshua King har fått sin ligadebut for Manchester United, er han i ferd med å etablere seg som en viktig brikke på det norske landslaget.

20-åringen fra Romsås debuterte mot Island i september og står allerede med fire landskamper og ett mål. Tirsdag var han sammen med Tarik Elyounoussi toneangivende da Norge snudde 0-1 til seier 3-1.

King skaffet straffesparket som Elyounoussi satte i mål til 2-1 og scoret selv 3-1-målet etter en pasning fra nettopp Elyounoussi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dagen derpå gjentok Joshua King sin beslutning om at han gir seg selv frist fram til januar med å spille seg inn i A-stallen til Manchester United.

- Jeg vet at jeg er god nok for Premier League og håper jeg er i Premier League (etter januar), men jeg er ikke sikker på hva som skjer. Jeg må ta det når januar kommer. Først må jeg få tilbakemelding fra United på om de vil ha meg, og hvis de vil ha meg, må de flytte meg opp til A-laget fast. Hvis ikke det skjer, er det nok mulighet for at det blir klubbskifte, uttalte King til Nettavisen på flyplassen i Larnaka onsdag formiddag.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvem Joshua King konkurrerer mot og hvilke sjanser han har til å passere dem på listen til sir Alex Ferguson, Uniteds manager.

- Se på Cleverley
- Så bra som King utvikler seg nå, bør han jo bli. Han er endelig skadefri og blir bare bedre og bedre, sier redaktør Dag Langerød i Manchester Uniteds norske supporterklubb til Nettavisen.

Langerød viser til at tålmodighet har lønt seg for flere andre spillere, som for eksempel Tom Cleverley (23).

- Tom Cleverley ble United-spiller først da han var 22 år og nå spiller han på landslaget. King er bare 20 år, han bør bli i United og utvikle seg videre og tro at han kan bli United-spiller. Så får han heller gå på utlån til andre klubber i Premier League, mener redaktøren.

Cleverley kom til United i 2005. Han debuterte på A-laget først i 2011, etter å ha tilbrakt lange perioder på utlån i klubber som Leicester, Watford og Wigan.

- Jeg er sikker på United kommer til å ha tillit til King så lenge han utvikler seg, understreker Langerød.

De to største stjernene i Manchester United er også spisskonkurrenter av Joshua King. Selv om nordmannen er svært god og talentfull, vil han nok aldri passere Wayne Rooney og Robin van Persie i køen.

Dermed søker vi heller å sammenligne King med Danny Welbeck, Javier Hernandez, Federico Macheda og Angelo Henriquez. Vi starter med sistnevnte, en chilensk spiss på bare 18 år som kom i sommer og allerede har erfaring fra Copa Libertadores med Universidad de Chile.

Nest sist i køen?
Henriquez står oppført i A-stallen på klubbens nettside, men befinner seg trolig bak Joshua King i køen per dags dato.

- Angelo Henriquez er vel på samme nivå som King nå, men han er to år yngre og har spilt på et lag som kom til semifinalen i Copa Libertadores, den søramerikanske versjonen av Champions League. Han ble nylig tatt ut A-landslaget til Chile for første gang. Han er hentet inn for fremtiden og er helt fersk. Selv om mange har lyst til å se ham i aksjon, tyder det vi har sett i ligacupen nå sist på at Joshua King er hakket foran ham i køen akkurat nå, sier Dag Langerød om chileneren.

Federico Macheda (21) er mer kjent. Italieneren scoret allerede våren 2009 mål i Premier League.

- Jeg tror egentlig at King sliter med å komme seg foran Macheda. Nå skal det sies at King var på benken i ligacupen, og det var ikke Macheda. Men i United, hvis du er i nærheten av laget, kommer du med på sommerturneen. Så vidt jeg vet har ikke King vært med på noen slike, mens Macheda både har vært med og fått spille en del der. Hvis King skal få spilletid, må han passere Macheda, men italieneren scorer flere mål på reservelaget enn King, konstaterer Langerød.

United-supporternes redaktør mener at Kings største fortrinn er den fenomenale utviklingen romsåsgutten har hatt etter at han ble skadefri. Langerød tror at sir Alex Ferguson godt kunne ha tenkt seg å belønne nordmannen med et innhopp i for eksempel ligacupen, men at dette blir vanskelig.

- Han er uheldig der, ettersom United trakk Newcastle i første kamp og Chelsea i andre kamp. Jeg håper jo at King vil få spilletid for Manchester United denne sesongen, men jeg tror ikke det. Det er selvsagt ingenting som vil være bedre enn om King sørger for at jeg tar feil, legger Langerød til.

- Som alle vet, vinner United som regel trofeer med nordmenn på laget, smiler han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nick Potts (Pa Photos)

- Sjanseløs
Om Joshua King skal følge i fotsporene til Ole Gunnar Solskjær, Ronny Johnsen og Henning Berg, og bli liga- og europacupmester med Manchester United, må han nok passere flere enn Angelo Henriquez og Federico Macheda i køen.

Også Danny Welbeck og Javier «Chicharito» Hernandez (24) står i veien for oslogutten.

- Da er vi på et nivå som King er sjanseløs på (denne sesongen). Chicharito scoret for Mexico igjen i natt, og har 28 mål på 43 A-landskamper (nummer 19 på FIFA-rankingen). Ja, han kobles bort fra United, men inntil jeg ser at det faktisk skjer, tror jeg ikke på det. Han er en bakromsspiss, en helt annen spisstype enn de andre er. Han har sine klare svakheter, men har en teft foran mål som gjør at jeg ikke kan se at King på et halvt år kommer seg forbi ham.

- Danny Welbeck er en spiller som er blant de 14 som det engelske landslaget enten bruker fra start eller setter inn i løpet av kampen. En «local lad». Welbeck mangler det killerinstinktet foran mål som Chicharito har, men er forholdsvis hurtig, flink på små flater og kan brukes i flere posisjoner. Jeg tror Ferguson mener det når han sier «legg merke til hvor god han er når han blir 24 år».

Samtidig understreker Dag Langerød at nivået på reservelagsfotballen Joshua King spiller i Manchester United, er svært høy. Dette er årsaken til at han ønsker at 20-åringen utviser tålmodighet i jakten på førstelagsspill. På sikt tror nemlig Langerød at King kan bli god nok.

- Vi unitedfans elsker å se ham gjøre det bra for Norge. Og Drillo (landslagssjef Egil Olsen, red.anm.) kan si hva han vil, men jeg registrerer at Magnus Wolff Eikrem ble en nøkkelspiller for Molde umiddelbart etter overgangen fra reservelaget til United, og nå er King en nøkkelspiller på det norske landslaget. Det sier litt om nivået på reservelaget, konstaterer Langerød.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.