Gå til sidens hovedinnhold

- Justerte huer avgjør gullet

- Jeg tar det som en selvfølge at Brann har trent på og forberedt seg på å ta gull, sier mental ekspert.

Idrettspykolog Geir Jordet sa fredag i Nettavisen at Brann overhodet ikke måtte finne på å plutselig skulle snakke om gull nå – når de ikke har gjort det hele sesongen. Kjetil Ramberg, mental ekspert i rådgivningsfirmaet Motiva, skjønner ikke problemstillingen. Han tar det som en selvfølge at Brann har forberedt seg på gull – siden de har hatt det som mål hele sesongen.

- Brann bør, som alle andre prestjonsmiljøer, trene på barrierebrytende resultatmål som en selvsagt del av det daglige treningsarbeidet. Og for Brann vil det være å bryte en barriere hvis de for første gang siden 1963 tar gull, sier han til Nettavisen.

- Et slikt uttalt resultatmål må følelsesmessig og intellektuelt være akseptert, bevisst og også i den ubevisste delen av psyket. Dette handler om faglig og daglig påvirkning over tid; før og under seriesesongen. Jeg blir skremt hvis denne type trening ikke er svært høyt prioritert hos klubbene i Tippeligaen, fastslår Ramberg.

- Arbeidsoppgaver en selvfølge
Branns Roald Bruun-Hansen sier til Nettavisen at klubben nå fokuserer på arbeidsoppgavene, og får støtte fra Jordet i at det er rett måte å gå inn i serieinnspurten på.

Ramberg ser ikke problemet.

- Å fokusere på arbeidsoppgavene er en selvfølgelighet for et hvert toppidrettsmiljø. Det finnes selvsagt ingen motsetning mellom det å daglig fokusere på lagets og enkeltspillerens oppgaver, og det å gjennomføre metodisk mental tøffhetstrening for å være rustet til å nå resultatmålet, for eksempel gull.

- Mantraet om å ta en kamp av gangen er like selvsagt. Igjen er det ingen motsetning mellom å trene på å nå langsiktige mål, og det å fokusere på arbeidsoppgaver og delmål i den enkelte kamp, eller trening for den saks skyld.

- Hvorfor mener du det er så viktig å ha trent på å nå et barrierebrytende mål?

- Hensikten med å trene på å nå resultatmålet, er for å unngå stress, press og mentale blokkeringer. Er ikke laget og spillerne mentalt forberedt, vil som regel resultatet styrke psyken. Konsekvensen av det kan bli stor grad av ustabilitet, både i den enkelte kamp og fra kamp til kamp, sier Ramberg.

- Med mental trening ønsker vi jo det motsatte; at en robust og godt opptrent psyke skal legge grunnlag for gjennomføring og resultat. Utviklingsfokus fremfor resultatfokus er sentralt, men her dreier det seg om å trene daglig på å utvikle mental styrke for å nå resultatmålet.

- Hvordan mener du at det kan gjøres?

- Å ha et resultatmål om å ta gull må oppleves med glede, begeistring og entusiasme. Det flagges tydelig, og det trenes mentalt på å nå målet. Språk skaper virkelighet, så hva slags kommunikasjon som er i prestasjonsmiljøet, er viktig. Målet visualiseres, man skaper bilder der man lykkes, vinner og når målet. Gode prestasjoner og mestring ressursankres. Med det menes å kartlegge årsakene til at man lykkes. Det skaper selvtillit, den viktigste psykiske faktoren av alle, sier Ramberg.

- Det motsatte er å lete etter problemer når man taper eller ikke lykkes. Det tapper laget og spillerne for energi, og svekker selvtilliten.

-Tjenesteforsømmelse å ikke gjøre dette
Ramberg kan ikke se at forventningspress skal være noe stort problem.

- Brann har skapt forventninger til seg selv. Det er flott! Det å ha positive forventninger til seg selv og egne ressurser er en viktig forutsetning for å lykkes. Men, igjen; det må trenes mentalt for at ikke det Geir Jordet frykter skal skje, press og stress.

Han mener det vil være tjenesteforsømmelse av Brann og andre norske toppklubber om de ikke trener på dette allerede.

- Jeg har ingen forutsetninger for å si noe om hvilke faglige og metodiske grep Brann har gjort for å styrke spillernes og støtteapparatets mentale kapasitet. Jeg vil gjerne tro at alle tippeligaklubbene har gode faglige programmer for denne type trening. Hvis ikke, vil det være ren tjenesteforsømmelse av de sportslige ansvarlige. Konsekvensen vil bli at klubber som slurver på dette området, de vil underprestere.

- Hvorfor virker det som om mange klubber kun henter inn idrettspsykologer eller mentale eksperter når det går dårlig?

- Et godt spørsmål.. Et nærliggende svar kan være at de mentale forberedelsene ikke har vært gode nok. Jeg stusser også over at media fokuserer på at "nå har den klubben, eller den utøveren fått mental hjelp". Det sier noe om at dette sees på som noe spesielt. Det er ren logikk og en selvfølgelighet at lag og spillere trener mentalt. Alltid og hele tiden. Et nærliggende svar kan om sagt være at de mentale forberedelsene ikke har vært gode nok. Mental trening må være like naturlig som all annen treningsfaglig påvirkning; fysisk, taktisk, teknisk. Klubber som har høy kvalitet på dette området, vil uten tvil hente ut gevinsten.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley