*Nettavisen* Sport.

- Kampfiksing i Mesterligaen

Foto: AFP/ Scanpix

17 arrestert for å fikse toppkamper i Europa. Stor skandale rulles opp.

20.11.09 17:42

En ny kampfiksingskandale er i ferd med å rulles opp. Over 200 personer skal være mistenkt for å ha fikset, eller forsøkt å fikse rundt 200 kamper rundt om i Europa, inkludert tre Champions League-kamper og ni Europa League-kamper. 17 personer skal være arrestert i det Uefa sier er den største kampfiksingskandalen i Europa.

- De tiltalte er mistenkt for å ha bestukket spillere, trenere, dommere og funksjonærer fra toppdivisjoner i Europa med det formål å manipulere resultatene, sto det i torsdagens pressemelding fra statsadvokaten i byen Bochum i Tyskland, ifølge Reuters.

Bare kamper fra 2009
I september sa Uefa at de etterforsket nærmere 40 kamper i Champions League og i Europa League. De uttalte at de etterforsket stort sett kamper med øst-europeiske lag som var spilt de siste fire årene. Etterforskningen skal ha pågått siden begynnelsen av 2009, men det er bare foretatt arrestasjoner i kamper som har skjedd i 2009.

- Som et resultat av etterforskningen ble flere personer etterlyst, og det har blitt gjennomført en rekke arrestasjoner, står det i pressemeldingen.

9 millioner kroner
På en pressekonferanse fredag ettermiddag kom det frem at det har vært koordinerte razziaer i Storbritannia, Tyskland, Sveits og Østerrike. Det skal også være funnet rundt 9 millioner kroner i kontanter eller verdisaker.

Hele 15 forskjellige ligaer er berørt av kampfiksingen, deriblant 32 kamper i lavere divisjoner i Tyskland, og en rekke 1. og 2. divisjonskamper i Tyrkia, Bosnia, Ungarn, Kroatia, Sveits, Østerrike og Slovenia.

- Vi i Uefa er skremt av omfanget i dette, sier representanten fra Uefa, Peter Limacher til reporterne.

- Dette er uten tvil den største kampfiksingskandalen som europeisk fotball noen gang har sett. Nå vi vi gjøre alt for å forsikre oss om at de innbefattede dommerne, spillerne og lederne blir dømt, sier han.

Har skjedd før
Det er ikke første gang Tyskland rammes av en kampfiksingskandale. I 2005 ble dommeren Robert Hoyzer arrestert og tiltalt for å ha vært en del av en illegal internasjonal veddemålsliga, og ble dømt til to år og fem måneders fengsel.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.