- Kan banne på at han hadde fått sparken

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

På seks måneder har Tom Freddy Aune gått fra utskjelt til suksesstrener.

31.03.11 20:00

FREDRIKSTAD (Nettavisen): Det var forventet at Fredrikstad skulle feie gjennom Adeccoligaen i fjor. Sølvvinnerne fra Tippeligaen i 2008 skulle rett opp. Som serievinnere. Slik gikk det imidlertid ikke, og i september og oktober slet laget fælt.

Tre seirer på 11 kamper var langt ifra bra nok for det kravstore Fredrikstad-publikumet. Det hjalp ikke at laget lå på 2. plass. Resultatene var for dårlige. Spillet også.

Trener Tom Freddy Aune måtte ta støyten. Flere krevde hans avgang, presset fra omgivelsene var stort, men klubbstyret sto imot. Nå, seks måneder senere, er laget tilbake i Tippeligaen, vant i serieåpningen borte mot Aalesund og har kun tapt én kamp i 2011.

- 2010 var tøft, og det var tøffest for Tom Freddy. Det var han som måtte ta støyten, sier sportslig leder Joacim Jonsson til Nettavisen.

- Og jeg kan banne på at han hadde fått sparken hvis det var noen andre enn Svein Johannessen som var styreleder. Han og styret sto imot opinionen, og det viser igjen hvor viktig et trygt og stabilt styre er. Med et annet styre – et styre med mindre fotballkunnskap og mindre integritet – så ville det vært like mye oppstandelse i klubben i fjor høst som det har vært tidligere. Altfor mange klubber har blitt skadelidende av det, men trygghet skaper resultater, legger han til.

Leste ikke avisene
Aune selv vil ikke spekulere i om han kunne fått sparken med en annen ledelse. Han unngikk å lese aviser i de tøffeste periodene i fjor.

Likevel er han klar på at tilliten fra styret er uvurderlig.

- Det er alltid diskusjoner rundt trenerne i store klubber, og det var selvfølgelig det her i fjor også da vi slet på sensommeren. Klubben sto imidlertid imot, vi jobbet mot samme mål og til slutt fikk vi premien i form av et opprykk.

- Hvor tøft var det?

- Jeg visste at det kom til å bli tøft. Utgangspunktet var jo at hvis vi vant, så ville reaksjonen være at «det skulle bare mangle». Hvis vi tapte, så ville vi være håpløse. Derfor brukte jeg også lang tid på å bestemme om jeg skulle takke ja til jobben.

- Tvilen kan melde seg
Styreleder Svein Johannessen innrømmer at det var en tøff sesong.

- Jeg har ikke noe behov for å kommentere uttalelsene til Joacim eller Tom Freddy,men det er ingen hemmelighet at det var en tøff periode i Fredrikstad i fjor. Presset på oss i ledelsen var stort. Folk har en mening om alt som rører seg, men man kan ikke la seg påvirke av presset. Vi måtte kjøre videre på den linjen vi hadde valgt.

- Begynte dere også å tvile?

- I perioder kan det i alle fall være vanskeligere å tro helhjertet på en sak. Tvilen kan melde seg hos mange. Men etter en periode med så dårlige resultater er det veldig godt å lykkes, sier FFK-lederen.

- Stolt av hva dere har fått til?

- Vi er fornøyde med oss selv. Det kan jeg si. Vi la en strategi, og har fulgt den i vinter og våres. Jeg føler at vi har lagt ned et godt stykke arbeid.

- Vi var standhaftige
Tom Freddy Aune legger heller ikke skjul på at han har det bra akkurat nå.

- Jo da, men vi er et team her. Kritikk hører til når resultatene ikke blir som ønsket, men vi var standhaftige. Vi skulle lykkes på vår måte. Det var et år med mye trøkk, men slik det ser ut nå så lyktes vi til slutt. Alle ser den profilendringen klubben har vært gjennom. Dette er ikke noe som er tatt på hælen, sier FFK-treneren.

Lørdag jager laget sin andre strake trepoenger hjemme mot Viking.

- Vi mener oppriktig at vi på en god dag kan slå alle i Tippeligaen både hjemme og borte. Det har vi bevist. Vi kan også tape mot alle på en dårlig dag, men for oss handler det da ikke så mye om motstanderne. Det handler i stedet om å nå vårt beste nivå. Nå har vi kun tapt én av ni kamper. Vi har en trygghet i spillet vårt. Så vil vi vise det også mot Viking, sier han.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.