*Nettavisen* Sport.

- Kan brenne under føttene på Benítez

Foto: EPA/Scanpix

Ekspertene mener Rafael Benítez står foran sin kanskje viktigste uke som Liverpool-manager.

20.10.09 17:39

Tre strake tap, sju poeng bak serieleder Manchester United, og et stort press foran mesterligamøtet med Lyon tirsdag kveld. Det er situasjonen Liverpool står overfor, foran det som trolig vil bli en skjebneuke av dimensjoner for Merseyside-klubben.

I tillegg har sesongen så langt blitt preget av både dårlig forsvarsspill, skader på sentrale spillere, og mye tullball i oppgjøret mot Sunderland på The Stadium of Light. Det henger med andre ord svært mørke skyer på himmelen over Anfield om dagen.

- Det er akkurat skjebneuke det er. Det ene er Mesterligaen, men skulle de tape hjemme for Manchester United søndag, har de tapt 50 prosent av ligakampene denne sesongen, og det er mer enn dramatisk for klubben, sier kommentator Kenneth Fredheim til Nettavisen.

- Taper de hjemme mot United, så kan de glemme ligagullet. Det tror jeg vi kan slå kategorisk fast. De er avhengig av å gå ubeseiret gjennom resten av sesongen.

Følg Mesterligaen direkte i Norges raskeste livesystem fra 20.45!

- Kan bli hett for Benitez
Skulle rødtrøyene tape både mot Lyon tirsdag og United søndag, begynner nok varsellampene å lyse for alvor i Beatles-byen, og da vil nok også spørsmålet om hvor trygt Rafael Benítez sitter i managerstolen til den tradisjonsrike storklubben komme på banen.

Ekspertene er enig om at det kan bli hett for spanjolen.

- Taper de disse kampene begynner det å brenne under føttene på Benitez. De har ikke tradisjoner for å sparke managere, men de har jo heller ikke tradisjoner for amerikanske eiere. Tidene forandrer seg, sier TV2 kommentator Øyvind Alsaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det å gi Benitez sparken sitter nok langt inne. I den perioden han har vært sjef for klubben har han vist en litt steil side. Han utfordrer makten i klubben, men om resultatene uteblir, så vinner du sjelden sånne maktkamper, sier fotballeksperten.

Kenneth Fredheim påpeker imidlertid at den kaotiske eiersituasjonen i Liverpool har gitt den spanske manageren svært vanskelige arbeidsforhold de siste sesongene.

- Skulle de tape de to kampene blir det utvilsomt hett rundt Benitez, men det er mer et spørsmål rundt eiersituasjonen i klubben. Benitez står ovenfor en utrolig vanskelig jobb, med tanke på det kaoset som er rundt ham. Det som skjer på eiersiden er en utrolig situasjon. Klubben har ikke stabilitet, og de amerikanske eierne har gjort en rekke dårlige prioriteringer siden de kjøpte klubben, mener Fredheim om situasjonen.

- Men Liverpool er ikke en klubb med tradisjon for å sparke managere. De har alltid vist tålmodighet, kanskje litt for mye i enkelte tilfeller. Det ville overraske meg om de sparker Benitez, som har gjort en veldig bra jobb i klubben. Det de må gjøre er å rydde opp på eiersiden, og få ro rundt laget, fortsetter kommentatoren.

- Må ikke krisemaksimere
Formann i Liverpool Supporter Club Scandinavian Branch, Pål Chr. Møller, har på sin side ikke tro på at Benitez har grunn til å frykte for jobben sin, selv med to nye tap.

- Jeg tror ikke det er noen trussel for jobben hans på kort sikt. Liverpool har aldri sparket manageren midt i sesongen tidligere. Man må ikke krisemaksimere fullstendig, laget har tross alt spilt en rekke bra kamper i høst. Men i de tre siste kampene har det stoppet helt opp, og det er bekymringsfullt, sier supporterlederen til Nettavisen.

- Vi sliter i forsvar og har sluppet inn mange mål i nesten alle kamper. Laget har jo også scoret masse mål tidligere, men klarer man ikke å score så taper man. I tillegg har Gerrard og Torres vært skadet, og med en gang de er borte så ser man at laget ikke helt holder det nivået som trengs, sier han om hvordan sesongen har utartet seg.

- Satt seg i vanskelig posisjon
Fredheim og Alsaker ser ikke situasjonen med like rosenrøde øyne.

- På den sportslige siden har Liverpool to av verdens beste fotballspillere i Gerrard og Torres, men uten dem er det et helt ordinært fotballag. Når de to er ute, fungerer lite for laget. Det er overraskende at de har satt seg i den posisjonen, sier Fredheim.

- Jeg mener at det han gjorde forrige sesong var et skritt i riktig retning, men klarer han ikke å følge opp, og laget er akterutseilt allerede i oktober, så er det grunn til å spørre om han er rette mannen til å bringe ligatrofeet tilbake til Anfield, sier Alsaker.

TV 2-kommentatoren, som også er Liverpool-supporter, likte ikke det han så mot Sunderland forrige helg. I den kampen mener han Rafa Benitez gjorde en rekke feil.

- Det betyr ikke at han er en dårlig trener, selv om gullet glipper. Men det er underlig at han drar til Sunderland, setter inn Jay Spearing på midten, og kjører en ny formasjon. Alt blir nytt på en gang, og Sunderland vant helt fortjent, sier han om Benitez.

- Jeg liker ikke det Benitez gjorde der. Skal han gi Spearing sjansen bør det skje på Anfield, i en kamp der Liverpool leder, og ikke kaste ham til ulvene på denne måten.

- Benitez' største tabbe
I oppgjøret mot Sunderland måtte Liverpool klare seg uten stjernene Steven Gerrard og Fernando Torres, og i tillegg har laget hele veien merket savnet av eleganten Xabi Alonso denne sesongen. Spanjolen gikk til kjøpekåte Real Madrid denne sommeren.

- Er det flaut at en stor klubb som Liverpool er så avhengig av to spillere?

- Ja, det kan du godt si. Man så savnet av Gerrard og Torres i Sunderland-kampen, men på den andre siden klarte Liverpool seg i lange perioder uten disse to på banen forrige sesong. Jeg har sagt lenge at historien vil dømme salget av Alonso som Benitez' største tabbe, og det kan føre til hans fall som Liverpool-manager, svarer Alsaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nei, flaut er det ikke. Alonso var jo også utrolig viktig for Liverpool, og det var vesentlig og erstatte ham. Det man kan kritisere Benitez for, er at han brukte så mye penger på Aquilani i sommer. Det var litt rart at de brukte så mye penger på å hente en italiener med så voldsom skadehistorikk til en av verdens mest fysiske ligaer, og som ikke har spilt uke etter uke på omtrent de tre siste årene, svarer Fredheim.

- Jeg vil ikke bruke det ordet, men det gir grunn til bekymring. Stallen til Liverpool er ikke så god som hos de største konkurrentene, svarer Møller.

Legger skylden på eierne
Liverpool eies av den amerikanske duoen George Gillett jr. og Tom Hicks, som kjøpte klubben i 2007. Et samarbeid som ikke har vært særlig produktivt for Liverpool FC.

- For de fleste Liverpool-supportere er eierne hovedgrunnen til at stallen er for tynn nå. De lovet å spytte inn penger og gjøre mye for klubben, men det har vist seg at de ikke har holdt ord. De har ikke bidratt med noe positivt, og det har egentlig vært en katastrofe. Det har bare ført til masse frustrasjon og falske forhåpninger, sier Møller.

- Dette har også gjort arbeidsvilkårene vanskelig for Benitez. Han kan ikke velge fra øverste hylle, og må hente spillere lenger ned, så må man bare håpe på at de slår igjennom. Noen lykkes, mens andre ikke gjør det. Det vises også på resultatene at klubben ikke har samme handlekraft som de største, sier supporterlederen om eierne.

Han innrømmer likevel at også Benitez må ta sin del av ansvaret.

- Det er jo likevel managerens ansvar å få mest mulig ut av spillerne til enhver tid. Jeg mener vi er gode nok til å vinne ligaen, men er helt avhengige av at nøkkelspillerne holder seg friske. Vi merker spesielt at Alonso er borte, og resten av laget er ikke på samme nivå som de aller beste. Vi er avhengige av at Aquilani slår til når han blir frisk.

- Selv om de har skuffa, så er jo ikke håpet tapt. Slår de United, så er det bare fire poeng som skiller igjen, men taper de så er det ti poeng. Det er ikke så viktig hvor mange kamper de taper i løpet av en sesong. Det som teller er hvor langt de er bak teten. Det er fortsatt muligheter, men da må de spille bedre enn de har gjort i det siste.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.