*Nettavisen* Sport.

- Kan ikke bortforklare tabbene

Foto: Trond Reidar Teigen/SCANPIX

Ola By Rise forsøker ikke engang å unnskylde keeperne i Tabbeligaen.

26.05.09 11:36

ULLEVÅL (Nettavisen): - Det går ikke an å bortforklare at det har vært mange «trykkfeil». De er for så vidt jevnt fordelt mellom folk, men det har vært veldig synlig. Det har vært sånn at alle med en viss grad av fotballforståelse ser at de ikke skal gå i mål. Da blir det mye oppmerksomhet rundt det, sier det norske landslagets assistenttrener Ola By Rise.

Drillos høyre hånd fikk sammen med keepertrener Frode Grodås ansvaret for å fylle de tre plassene som Drillo ønsket å reservere til keepere i kampene mot Makedonia 6. juni og Nederland 10. juni.

Må være offensive
Ingen enkel jobb, når man tenker på at Rune Jarstein, Håkon Opdal, Thomas Myhre, Jan Kjell Larsen og flere andre har gjort grove tabber denne sesongen.

- Det er fryktelig viktig at de som skal stå i mål ikke opptrer på en sånn måte at de skal unngå å gjøre feil i stedet for å være tøffe i spillestilen. Jeg håper at de ikke lar seg affisere av tabbene, sier By Rise til Nettavisen.

Jon Knudsen var selvskreven i troppen, mens det ble stilt spørsmål ved om Jarstein og Opdal ville få plass etter tabbene sine. Begge kom med.

- Hvor viktig er det for en keeper å være offensiv i stedet for defensiv?

- Det er kanonviktig. Det er derfor jeg ikke måler keeperspill i antall tabber. Jeg har sett keepere som står limt på streken, og da blir du aldri beskyldt for å bomme i feltet. Men det er ingen god løsning. Hvis du kan plukke tre av fire innlegg, kan du bryte før det blir farlig. Du mister kanskje noen børsredninger, men du kan sette i gang angrep tidlig og det er betryggende for forsvaret.

- Men det må være en forutsigbarhet for medspillerne i det man gjør, sånn at man går ut på det som kommer i en viss sektor hver eneste gang, sier By Rise til Nettavisen.

To nye kandidater
To Tippeliga-keepere har meldt seg på i diskusjonen; Espen Bugge Pettersen i Sandefjord og Kenneth Høie i Start. Det ble likevel ikke plass noen av til dem.

- Hvis du bare skal legge Tippeligaen til grunn, ville de kanskje vært i troppen, begge to, men det er ikke sånn vi kan rekruttere landslag, for vi må også se på prestasjonene i landskampene og internasjonalt potensial, selv om det vil være en subjektiv målestokk. I tillegg ser vi litt på erfaring, sier den tidligere Rosenborg-treneren.

Han er glad for at det i det minste er to keepere som har blandet seg inn i landslagsdiskusjonen, i disse dager hvor de fleste Tippeliga-keeperne med norsk pass melder seg ut.

- Jeg håper at de fortsetter å styrke kandidaturet og gjør det vanskelig for oss å ta ut noen andre, for vi er kun interessert i å ta ut de beste og få de beste prestasjonene i landslaget.

- Ville Bugge Pettersen og/eller Høie fått plass i troppen hvis dette gjaldt privatlandskamper?

- Det er for så vidt et hypotetisk spørsmål. Det er ikke umulig at vi ville tenkt annerledes, men nå er det kvalikkamper. Hvis vi taper disse to kampene, er vi ute. Det er bare nå som teller, det eksperimentelle er lagt til side.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.