*Nettavisen* Sport.

- Kan være tidenes kjøp i Premier League

Foto: Reuters/Scanpix

Santi Cazorla har ferdigheter selv ikke Lionel Messi kan måle seg med.

10.10.12 12:29

I sommer sikret Arsenal seg den spanske playmakeren Santi Cazorla fra Malaga. Ifølge Sky Sports skal prislappen ha vært rundt 16 millioner pund.

27-åringen har imponert stort i innledningen av sesongen og tilført londonlaget en kreativitet det har manglet siden Francesc Fabregas dro til Barcelona i 2011. Cazorla har tatt nivået i Premier League fra første kamp, og tidvis herjet med motstanderne på balløya. På sju kamper har det blitt to mål og tre assist på spanjolen.

Londonklubben har kapret 12 poeng så langt og ligger med det på en sjuendeplass i Premier League.

- Ypperste verdensklasse
Kommentator og Arsenal-tilhenger Kenneth Fredheim er en av dem som har latt seg imponere av nykommeren. Han er imidlertid ikke overrasket over at Cazorla har funnet seg til rette.

- Nei, overhodet ikke. Her snakker vi om en fotballspiller i ypperste verdensklasse. Han har kommet til en klubb med en filosofi han kjenner seg igjen i, sier Fredheim til Nettavisen.

- Han har kvaliteter som vi også ser hos Xavi og Andres Iniesta i Barcelona. Slike spillere kan tilpasse seg ethvert spillende lag, tror jeg, sier CMore-profilen videre.

Til tross for at kommentatoren ikke er overrasket over at Cazorla har funnet seg godt til rette i Arsenal, synes han spanjolen har dominert mer enn ventet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det at han så langt kanskje har vært Premier Leagues beste spiller i høst, er over all forventning, sier han.

Skulle Cazorla fortsette å spille på samme måte også videre i sesongen, og i årene som kommer, kan Arsenal fort ha gjort et av tidenes, om ikke tidenes, beste kjøp i Premier League.

- Ja, det kan de ha gjort, sier Fredheim om det.

- Komplett offensivt
Cazorla startet karrieren i Villarreal, før turen gikk videre til Malaga i 2011. Denne sommeren kunne Arsenal plukke ham opp relativt «billig» på grunn av finanskrisen i Spania.

Nyheten om at Cazorla var klar for «The Gunners» gledet Fredheim. Han ble også imponert over at Arsenal klarte å holde forhandlingene om spilleren utenfor medias søkelys.

- Jeg tenkte at her har vi kjøpt en perfekt spiller til spillestilen. En kreativ maestro, det Arsenal har manglet etter at Fabregas dro. Cazorla er også bedre offensivt enn Fabregas.

- Offensivt er han en komplett spiller. En mann som hele tiden gjør seg spillbar, skaper sjanser, og scorer et godt antall mål, sier Fredheim.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Er uforutsigbar
Fredheim ønsker ikke å sammenligne Cazorla med andre spillere, men mener likevel han besitter de samme kvaliteten som en annen spiller som har blendet Arsenal-fansen.

- Cazorla er en bedre spiller, men på en måte er han en ny Robert Pires. Han var utrolig viktig for Arsenal. Han scoret mye og hadde absurd mange assist. Cazorla fyller samme rolle.

I helgens møte med West Ham vartet 27-åringen opp med et praktmål i møtet med West Ham. Spanjolen viste at han behersker å bruke begge føttene like godt.

Arsenal-manager Arsène Wenger uttalte nylig til Daily Mail at han har sett få spillere som er så gode med begge bein. Fredheim kan heller ikke huske å ha sett noe lignende.

- Jeg kan nesten ikke huske å ha sett noen som så naturlig bruker begge bein. Dette gjør ham helt uforutsigbar. Motstanderen kan aldri være sikker på hvilken fot han vil bruke.

- En spiller som er enfotet, vender som regel i favorittretningen. Motstanderen vet hvordan de skal ta ut en spiller som kun bruker en fot. Derfor er dette en stor fordel, sier Fredheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas/Scanpix

- Ingen gjør det bedre
CMore-profilen har bare ett ord for å beskrive scoringen mot West Ham, «magisk».

- De kaller det Messi driver med i El Clasico for magi, men det Cazorla gjør på lørdag er det ingen fotballspiller i verden som gjør bedre. Han er høyrebeint, men drar den over på venstre.

- Jeg har aldri sett noe lignende. Ballen ligger nesten rolig i luften. Det er fantastisk, sier kommentatoren.

Og Arsenal kan så absolutt trenge litt ekstra magi utover i sesongen. Det er lenge siden klubben sist vant et trofé, og manager Wenger har de siste årene vært under et aldri så lite press.

Franskmannen har blant annet fått pes fordi han henter for mange unge spillere, og for få etablerte spillere. Fredheim mener sommeren 2012 var et brudd med denne taktikken.

- Ja, dette bryter totalt med det han har stått for. Han har kjøpt spillere i en etablert alder. Både Cazorla og Lukas Podolski. Det er overraskende, sier Fredheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Han har hatt en alvorlig vegring for å kjøpe spillere over 21 tidligere. Men det er vel et trykk fra supporterne som har fått ham til å innse at han ikke bare kan skape spillere. Han må kjøpe noe ferdigprodukt, sier han.

- Godkjent start
Kommentatoren tror likevel ikke at Cazorla og de andre sommerkjøpene er nok til å sende Arsenal opp i gullkampen i Premier League - i hvert fall ikke denne sesongen.

- Sesongstarten er godkjent, spesielt etter det som skjedde med Alex Song og Robin van Persie. Med de to på plass hadde vi vært en utfordrer til ligagullet, mener Fredheim.

- Men jeg tror vi ender opp bak Chelsea, Manchester City og Manchester United. Blant annet fordi vi ikke klarte å holde på de to som ble solgt i sommer, sier han.

Kommentatoren mener også det er en annen lagdel som må styrkes før Arsenal igjen kan kjempe om ligagull, nemlig forsvaret.

- Det er en svakhet på stopperplass, det er for dårlig dekning der. Det føles som det er litt hakk i platen fra min side, men vi trenger en ny makker til Thomas Vermaelen, sier han.

Neste oppgave for Cazorla og Arsenal er møtet med Norwich på Carrow Road. Det spilles først 20. oktober, etter landslagspausen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.