RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kast dem ut av Champions League

GULL OG GLITTER: Manchester City-kaptein, Vincent Kompany, med det synlige beviset på at City gikk til topps i Premier League for andre gang på tre år. Det har imidlertid ikke vært en billig affære.
GULL OG GLITTER: Manchester City-kaptein, Vincent Kompany, med det synlige beviset på at City gikk til topps i Premier League for andre gang på tre år. Det har imidlertid ikke vært en billig affære. Foto: Paul Ellis
Sist oppdatert:
Ekspertene er ikke i tvil. UEFA må ilegge storklubbene knallharde straffer for å få stopp på den eventyrlige pengegaloppen.

Manchester var søndag 11. mai fylt av lyseblå konfetti og ekstatiske fans. Manchester City vant sin andre ligatittel på tre år, og klubbeiernes ekstreme pengebruk høstet nok en triumf.

Siden Sheik Mansour tok over klubben høsten 2008, har City gått fra å være en middelhavsfarer til å være en gigant i engelsk og europeisk fotball.

Med et dundrende underskudd på nesten 1,5 milliarder kroner de siste tre sesongene, ifølge Citys egen hjemmeside, er de engelske seriemesterne imidlertid over en milliard unna å innfri UEFAs krav om likviditet. Som nevnt her har UEFA bestemt at den øvre grensen for økonomisk tap over tre sesonger er 45 millioner euro.

Hasardiøs pengebruk på overgangsmarkedet og på skyhøye lønninger har bidratt til å skape inflasjon på markedet, og sånn sett har City bidratt til å gjøre ting verre for seg selv også i fremtiden.

Straffes av UEFA
Nå er det jo også å slik at klubben allerede har fått på pukkelen av UEFA. I midten av mai i år ble det bestemt at City må betale en bot på hele 50 millioner pund, i tillegg til at de i neste sesongs utgave av Champions League, ikke har lov til å registrere mer enn 21 spillere i turneringen. Det normalt tillatte antallet er 25 spillere.

Klubben har imidlertid anket avgjørelsen, og er i øyeblikket i dialog med UEFA om å få redusert straffen.

Ifølge flere troverdige kilder finnes det imidlertid ingen regler som tilsier at klubben må betale boten med egne midler.

Dermed kan eieren, som ifølge det amerikanske finanstidsskriftet Forbes Magazine er god for 31 milliarder dollar, betale boten fra egen lomme. Det betyr i praksis at de økonomiske konsekvensene for klubben er lik null.

LES MER OM FFP (saken fortsetter under):
- Har ikke råd til å straffe storklubbene
Slik fungerer Financial Fair Play
- Liten betydning for norske klubber

- Alltid smutthull
Øyvind Alsaker har kommentert Premier League for henholdsvis Canal + og TV2 siden 1998, og er en av landets fremste eksperter på internasjonal klubbfotball. Han mener det er bra at Manchester City nå blir sanksjonert for den voldsomme kjøpefesten som har pågått i snart seks år.

- Pengestraffen er jo tøff, og det synes jeg er på sin plass. Men dersom eierne kan betale rett ut av egen lomme, vil det jo ikke gå utover driftsresultatet. Og det er det som er hovedutfordringen sånn sett.

- DET ER PÅ SIN PLASS: Øyvind Alsaker mener det er positivt at klubbene nå straffes for den enorme pengebruken.


- Det finnes alltid smutthull og gråsoner i begynnelsen, når man implementerer et sånt regelverk, sier Øyvind Alsaker til Nettavisen.

I tillegg til den økonomiske straffen, er det grunn til å stille spørsmålstegn ved del to av straffen. De aller fleste som deltar i Champions League, prioriterer turneringen foran det aller meste. Dermed benytter de deg stort sett av sine beste og mest meritterte spillere gjennom hele turneringen.

Tam sportslig straff?
Ifølge Manchester Citys egen hjemmeside, benyttet klubben seg av 21 spillere i løpet av denne sesongens utgave av Champions League. Det samme antallet spillere de har tillatelse til å benytte seg av neste sesong.

Også i fjorårets utgave av Champions League benyttet de lyseblå seg av nettopp 21 spillere. Sesongen før, 2011/12-sesongen, var Citys første sesong i det gode selskap. Da benyttet de seg av 20 spillere i løpet av turneringen.

Derfor kan vi fastslå at City aldri har benyttet seg av mer enn 21 spillere i løpet av en sesong i Champions League.

Dermed et det vel også kun en skadekrise helt utenom det vanlige, som kan føre til at straffen faktisk svir for de regjerende engelske seriemesterne.

Alsaker er imidlertid ikke i tvil om at en straffereaksjon som svir sportslig, vil være mye mer effektivt enn å ilegge disse milliardærklubbene pengebøter.

- Det viktigste straffeområdet er det sportslige. Restriksjoner på antall spillere er jo en god tanke, men er det nok? Det er jeg usikker på. Arsenal-manager Arsene Wenger mener jo at man bør utestenge disse klubbene fra UEFA-regisserte turneringer, dersom de ikke kan vise til at de tilfredsstiller kravene til UEFA.

- Og jeg må innrømme at jeg er svak for den tanken. Det vil legge et helt annet press på klubbene til å respektere reglene, legger Alsaker til.

- Kast dem ut!
Og Alsaker får støtte av Viasats profilerte fotballkommentator Roar Stokke. Han har kommentert Champions League siden nittitallet, og har også erfaring som fotballtrener på det nest øverste nivået i norsk fotball.

- Hvorfor skal ikke Uefa etterfølge sine egne bestemmelser? Wenger har jo helt rett da han sier at UEFA må gjøre som de tidligere har advart klubbene om. Brytes disse reglene bevisst, skal alle klubber straffes med utestengelse fra europacuper.

- DET TENKES FOR LITE PÅ KONSEKVENSER: Viasat-kommentator, Roar Stokke, mener det er på tide at storklubbene straffes skikkelig for den hasardiøse pengebruken.

- Det er det kraftigste virkemiddelet UEFA har, sier Roar Stokke til Nettavisen.

Franske Paris Saint-Germain straffes på nøyaktig samme måte som Manchester City. Eierne, Qatar Investment Authority, kjøpte klubben i 2011, og har brukt mer 350 millioner euro på spillerkjøp siden overtakelsen for tre år siden.

Oljerikingene har en estimert formue på 170 milliarder dollar, ifølge Wikipedia. Dermed vil ikke nok boten på 50 millioner pund svi verken for dem eller Paris Saint-Germain.

- Må reguleres
Stokke mener Paris Saint-Gemain, i likhet med Manchester City og andre klubber som styres av suksesskåte milliardærer, burde fått restriksjoner for lenge siden. På den måten kunne man unngått de konsekvensene vi ser i dag, mener han.

- Kapitalister kan gjerne kjøpe seg status og leketøy i klubber, men “fotballkapitalismen” må reguleres og kontrolleres. Se på hvor fryktelig det endte for Malaga.

- Når eieren ikke fikk oppnå de økonomiske fordelene han ville, trakk han seg ut og etterlot seg en klubb med stor gjeld. Dette kan selvsagt skje i flere klubber, dersom ikke UEFA reagerer.

- Grunnet fotballens enorme status og økonomi, tiltrekker sporten seg elementer som ikke burde vært der. Det brukes generelt for mye penger og tenkes for lite konsekvenser.

Når det gjelder del to av straffen, vil nok også den franske seriemesteren klare seg fint. I løpet av denne sesongens utgave av Champions League, benyttet Paris Saint-Germain seg av 21 spillere, ifølge klubbens egen hjemmeside.

De benyttet imidlertid 25 spillere sesongen før, men den franske hovedstadsklubben har slanket stallen betydelig siden den gangen. Dermed er det liten sjanse for at de har et prekært behov for mer enn 21 spillere i neste års Champions League.

LES MER OM FFP:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere