RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kunne ikke skjedd i FFK

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Sist oppdatert:
Abgar Barsom mener svenskene må rydde opp etter skandalematch.

Det kokte over nok en gang for fraksjoner i AIKs supportergruppe, da målscorer Louay ”Lolo” Chanko ble bombardert med gjenstander fra tribunen under mandagens Stockholms-derby.

Dommer Stefan Johannesson valgte å avbryte storkampen i et drøyt kvarter etter hendelsen.

Nevnte Chanko er en god kompis og tidligere lagkamerat med Fredrikstads nyervervelse, Abgar Barsom. Han synes det er synd at mindretallet ødelegger folkefesten i den svenske hovedstaden.

- Det har dessverre utviklet seg i en negativ retning i løpet av de siste to-tre årene. Men det er snakk om at noen få blant mange oppfører seg dårlig. Det er på tide å gjøre noe med problemet, sier Barsom.

- Ser du for deg at noe sånt kunne skjedd i Fredrikstad?

- Nei, jeg tror ikke vi har den tribunekulturen her. Det er en mer positiv atmosfære på norske stadioner, svarer han.

Ble stoppet
Oppgjøret endte til slutt 1-1, men i etterkant var Louay Chanko mest oppbrakt over behandlingen han fikk av hjemmefansen.

- Det var ganske farlig der en stund, så jeg mener dommeren gjorde rett i å få spillerne i sikkerhet, sier Hammarby-profilen Chanko til Nettavisen.

Til sammenligning har den norske eliteserien har vært forskånet for tilskuerbråk i løpet av de siste årene. Denne sesongen har grupperinger innenfor Kanari-fansen fått mest oppmerksomhet av det negative slaget.

Men da politiet slet med å holde styr på deler av supporterne både før og under oppgjøret mot Stabæk, agerte LSK-ledelsen i hvert fall resolutt ved å utestenge en håndfull supportere ut sesongen.

- LSK har gitt klart uttrykk for hva de mener om slik oppførsel og at dette ikke er noe de vil identifisere seg med. Jeg tror reaksjonsmåten ga en ønsket virkning, sier sikkerhetsansvarlig Dag Vestlund i Norges Fotballforbund.

Negativ trend etter EM
Han mener Sverige har hatt en litt annerledes utvikling på tribunene enn Norge.

- Ting tyder på at det har vært en negativ utvikling i Sverige i etterkant av fotball-EM i 1992. I dag er det nesten problemer hver gang de tre store stockholmsklubbene møtes, sier Vestlund til Nettavisen.

- Hvordan er situasjonen i Norge?

- Det finnes fortsatt elementer vi må være oppmerksomme på. De har søkt mot fotballen i 10-12 år nå, men dette er bråkmakere og ikke fotballsupportere. De ønsker bare å ødelegge for norsk fotball.

- Vi har også hatt tilfeller der tilskuere har kastet mynter og lightere inn på banen. Det ligger litt og ulmer og ting kan forandre seg i Norge også, men vi har valgt en lav profil og jobber heller i det stille i samarbeid med politiet og klubbene.

- Ikke som England
Barsom mener at norsk supporterkultur ikke følger i samme retning som for eksempel den svenske og britiske.

- Akkurat nå minner den norske kulturen meg mer om den spanske og franske. Det hele er litt mer publikumsvennlig, mens det andre steder handler mer om følelser og litt for mye alkohol.

Chanko er enig.

- Jeg har spilt mot både RBK og Brann, men jeg har ikke helt oversikt over stemningen på derbymatchene. Da vi spilte mot Rosenborg var det mange familier på tribunen, og lite ”hooliganer” - om man kan kalle noen det. Det var helt OK, sier han.

- Fantastiske fans
Det er uansett lite som kan måle seg med de svenske stormatchene. Selv om gårsdagens oppgjør vil bli husket av feil grunner, har norsk fotball fortsatt noe å lære av broderfolket.

- Dette er helt spesielle matcher. Å spille foran 30 000 tilskuere på Söderstadion, er helt enormt. Jeg synes alle stockholmsklubbene har fantastiske fans, sier Chanko.

- Jeg spilte mitt første derby i 2001 (for Djurgården mot Hammarby) og det var en utrolig følelse. Men rivaliseringen er kanskje enda tøffere nå, ettersom de tre lagene kjemper helt oppe i toppen, mener Barsom.

PS! I Sverige raser nå debatten om tribunebråket. Gårsdagens oppgjør skulle være et unisont opprop fra de to supportergjengene mot Svensk Elitfotbolls forslag om at bortelaget må betale for sikkerheten for egne fans - men aksjonen fikk ikke ønsket effekt på grunn av bråkmakerne.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere