*Nettavisen* Sport.

- Lillestrøm har gjort meg til en bedre spiller

MATCHVINNER: Gary Martin jubler etter å ha scoret LSKs andre mål under eliteseriekampen mellom Stabæk og Lillestrøm på Nadderud stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Gary Martin var i dårlig fysisk form da han kom til Lillestrøm. Nå vil han bli i klubben.

- Jeg skulle ønske vi hadde disse kampene hver eneste uke, for du får se virkelig karakterstyrke. Du får fram de virkelige krigerne, sier Gary Martin til Nettavisen etter Lillestrøms 2-1-seier over Stabæk på Nadderud.

Han står litt for seg selv i pressesonen, mens journalistene flokker seg rundt debutanten Sheriff Sinyan (20) - som var svært delaktig i seieren med sin 1-0-scoring og kontrollerende ro i midtforsvaret hos kanarifuglene.

Men også Gary Martin skal ha sin del av æren for de tre poengene.

Han startet kampen på benken, men måtte erstatte en skadet Erling Knudtzon allerede etter 23 minutter, og svarte med å sette inn 2-0 fem minutter ut i andre omgang.

- Ingen av oss er vant til nedrykksstrid

Etter kampen, på spørsmål fra Nettavisen om hvordan han føler seg, svarer han «sliten».

- Jeg fikk en stygg skade mot Tromsø (for to uker siden, red.an.), og jeg tror ikke folk skjønner hvor stygg den var. Jeg trente bare to ganger i forrige uke. Treneren liker meg, så jeg spilte mot Sogndal sist helg, men jeg var ikke på mitt beste. Etter den prestasjonen startet jeg på benken i dag, men jeg følte meg mye bedre i kroppen. Den siste uka har jeg fått litt god trening, og det viste jeg i dag, sier Darlington-gutten, som spilte i Middlesbrough i sine juniorår som fotballspiller.

- Du sier du ønsker deg disse kampene hver uke. Hvorfor må dere ha kniven på strupen før dere viser dere frem som krigere?

- Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, svarer briten.

- Dette er en stor klubb, jeg skulle ønske vi visste svaret. Men dette er fotball. Det er slik fotballen er. Det er vanskelig når du ligger på bunnen av tabellen. Jeg er ikke vant til det. Runar (Kristinsson, tidligere LSK-trener, red.an.) var aldri vant til å være i nedrykksstriden. Han vant alt mulig på Island. Så det er vanskelig, sier Martin.

- Veide for mye

Han ble toppscorer i den islandske eliteserien med serievinnerne KR i 2013, under trener Runar Kristinsson som senere hentet ham til Lillestrøm, og fulgte opp med like mange mål og en ny toppscorertittel i 2014. Men så buttet det imot, og Martin var ikke sitt gamle jeg.

Nå mener han at Lillestrøm har gjort ham til en bedre fotballspiller. En mye bedre en, ifølge hans egne ord.

- Jeg har forandret meg fullstendig, sier briten.

- Da jeg var på Island jobbet jeg hardt. Så gikk jeg til Vikingur, som ikke er et like sterkt lag, og jeg tillot meg å slappe av. Jeg veide noen kilo for mye. Jeg var ikke den samme mannen som ble toppscorer noen år før. Men så er jeg i ferd med å finne formen tilbake. Den kommer sakte tilbake, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

OMFAVNES: Gary Martin omfavnes av LSK-supporterne etter sitt mål mot Stabæk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Nå har Martin scoret tre mål på de seks siste kampene. To av dem har kommet som innbytter.

- Hvordan er forholdet ditt til trener Arne Erlandsen?

- Han liker meg. Jeg liker ham. Det fungerer bra. Treneren krever mye, han liker hardtarbeidende spillere, og jeg liker å arbeide hardt. I England lærte jeg meg at du aldri kan ha en dårlig dag på jobben dersom du jobber hardt. Det er så enkelt som det. Og det begynner å vende tilbake nå.

- Må løpe mer

Arne Erlandsen mener ikke han krever like mye som Martin skal ha det til.

- Jeg synes jo ikke det. Dette er et minimum av hva man skal gjøre. Vi har mye mer å gå på, sier Lillestrøm-treneren til Nettavisen.

- Var det et dårlig trent lag du tok over?

- Nei, men konsekvensen av et hurtigere spill og et mer kompakt lag er at man må løpe litt mer.

- Det er mange lag som er involvert i nedrykksstriden nå. Hva skal dere gjøre for å holde dere oppe?

- Du må vinne kamper. Det er veldig enkelt. Nå har disse lagene rundt oss vunnet kamper, og vi har ikke klart å få til det på samme måte. Dermed er vi der vi er, og vi må akseptere at vi er der. Så må vi gjøre noe med det.

- Ny energi

Lillestrøms aller største helt etter Stabæk-kampen, 20 år gamle Sheriff Sinyan, mener at det har kommet en ny giv inn i spillergruppa etter at Erlandsen tok over.

- Det har kommet en ny energi. Vi har skjønt at vi er i en vanskelig situasjon, og at vi må stå frem og vise karakter sånn som vi gjør i dag. Vi må løpe til krampa tar oss og gi alt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

JUBEL: Lillestrøm-trener Arne Erlandsen jubler sammen med Arild Sundgot idet dommeren blåser av kampen mellom Stabæk og Lillestrøm. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Får du spille når Frode Kippe er tilbake fra karantene?

- Det er opp til treneren. Men jeg la inn en god søknad, følte jeg, svarer unggutten som altså tok klubbkapteinens plass i midtforsvaret i hans karantenefravær.

Vil bli i Lillestrøm

Gary Martin er uansett innstilt på å gjøre alt for å holde Lillestrøm oppe i Tippeligaen. Briten er på lån i klubben fra Vikingur ut sesongen, men håper på å bli lengre.

- Jeg har frem til slutten av sesongen på å spille meg til en ny kontrakt i Norge. Det finnes ingen garantier, men jeg håper å bli værende i Lillestrøm. Målet mitt er å holde Lillestrøm i ligaen, sier Martin.

- Klubben har behandlet meg utrolig fint, og gitt meg sjansen. Jeg var ikke i form da jeg kom. Det er fantastisk at de ga meg sjansen. Jeg gir tilbake nå, med tre mål på fire starter, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag