*Nettavisen* Sport.

- Lite vi kan gjøre

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Nils Arne Eggen vil beholde unge spillere i Norge. For Erik Hoftun er det lettere sagt enn gjort.

22.10.10 12:38

MADRID (Nettavisen): RBK-trener Nils Arne Eggen kom med en fotballpolitisk brannfakkel etter torsdagens 0-3-tap mot Atletico Madrid.

Eggen mener norske klubber har et felles ansvar for å sørge for at unge spillere bør bli i norske klubber lengst mulig, og skaffe seg internasjonal erfaring ved å spille europacup.

- Ikke send dem rundt i Europa, der de stort sett sitter på tribunen, sa Eggen, og langet ut mot eksperter og fotballedere som han mener snakker seg selv i mot.

- De som klager på nivået i norsk klubbfotball, kan ikke si at du må ut tidligst mulig for å skaffe deg erfaring for å komme deg med på landslaget. Det henger ikke på greip, utbasunerte Eggen.

Les saken: - Ikke send dem rundt i Europa

- Ikke heldig
Dagen derpå bringer han igjen temaet på banen. Eggen mener ingen bør dra ut før de er 25. Han synes det er trist at Tarik Elyounoussi sitter i Nederland uten å spille toppfotball. Og håper at Alexander Tettey hentes hjem – snarest.

I realiteten er sjansene større for at flere drar enn for at Tettey og Elyounoussi kommer tilbake til Norge. Det er markedet som styrer.

Det vet sportslig leder i Rosenborg, Erik Hoftun, alt om. Hoftun er langt på vei enig med Eggen prinsipielt.

- Det er ikke heldig at for mange spillere i aldersgruppa 19-21 reiser ut og havner på tribunene. De fleste har godt av å utvikle seg i norske klubber, sier Hoftun til Nettavisen.

Kan tvinges til salg
Men han mangler verktøy for å hindre at spillere reiser ut.

- Spillere som er under kontrakt er det jo vi som bestemmer om vi vil slippe. Men hvis en spiller har lyst til å dra, er det lite vi kan gjøre når kontrakten går ut, erkjenner Hoftun.

I enkelte tilfeller må klubbene jobbe aktivt for å selge talenter – for å unngå at for mange går gratis.

- Det er helt klart ikke gunstig for en klubb å ha for mange Bosman-spillere. Hvis noen signaliserer at de ikke ønsker å forlenge, må vi noen ganger prøve å selge, bekrefter han.

Mister nøkkelspiller(e)
Etter 2010-sesongen forsvinner Vadim Demidov til Real Sociedad uten at Rosenborg får ei krone. Det samme kan skje med Steffen Iversen, som riktig nok ikke stiller i kategorien «ung og lovende» lenger.

Om et år kan det samme skje med unge nøkkelspillere som Per CIljan Skjelbred, Anthony Annan og Mikael Lustig – uten at Hoftun vil gå i detalj på hva status er for disse spillerne.

Skulle alle tre forsvinne, mister Rosenborg mange godføtter på kort tid – og får en stri tørn med å kompensere tapet, i hvert fall hvis de går vederlagsfritt som Bosman-spillere.

- Jeg vil ikke gå inn på dialogen med enkeltspillere. Men ingen av dem har sagt at det er uaktuelt å diskutere ny kontrakt, seir Erik Hoftun til Nettavisen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.