RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lite vi kan gjøre

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nils Arne Eggen vil beholde unge spillere i Norge. For Erik Hoftun er det lettere sagt enn gjort.

MADRID (Nettavisen): RBK-trener Nils Arne Eggen kom med en fotballpolitisk brannfakkel etter torsdagens 0-3-tap mot Atletico Madrid.

Eggen mener norske klubber har et felles ansvar for å sørge for at unge spillere bør bli i norske klubber lengst mulig, og skaffe seg internasjonal erfaring ved å spille europacup.

- Ikke send dem rundt i Europa, der de stort sett sitter på tribunen, sa Eggen, og langet ut mot eksperter og fotballedere som han mener snakker seg selv i mot.

- De som klager på nivået i norsk klubbfotball, kan ikke si at du må ut tidligst mulig for å skaffe deg erfaring for å komme deg med på landslaget. Det henger ikke på greip, utbasunerte Eggen.

Les saken: - Ikke send dem rundt i Europa

- Ikke heldig
Dagen derpå bringer han igjen temaet på banen. Eggen mener ingen bør dra ut før de er 25. Han synes det er trist at Tarik Elyounoussi sitter i Nederland uten å spille toppfotball. Og håper at Alexander Tettey hentes hjem – snarest.

I realiteten er sjansene større for at flere drar enn for at Tettey og Elyounoussi kommer tilbake til Norge. Det er markedet som styrer.

Det vet sportslig leder i Rosenborg, Erik Hoftun, alt om. Hoftun er langt på vei enig med Eggen prinsipielt.

- Det er ikke heldig at for mange spillere i aldersgruppa 19-21 reiser ut og havner på tribunene. De fleste har godt av å utvikle seg i norske klubber, sier Hoftun til Nettavisen.

Kan tvinges til salg
Men han mangler verktøy for å hindre at spillere reiser ut.

- Spillere som er under kontrakt er det jo vi som bestemmer om vi vil slippe. Men hvis en spiller har lyst til å dra, er det lite vi kan gjøre når kontrakten går ut, erkjenner Hoftun.

I enkelte tilfeller må klubbene jobbe aktivt for å selge talenter – for å unngå at for mange går gratis.

- Det er helt klart ikke gunstig for en klubb å ha for mange Bosman-spillere. Hvis noen signaliserer at de ikke ønsker å forlenge, må vi noen ganger prøve å selge, bekrefter han.

Mister nøkkelspiller(e)
Etter 2010-sesongen forsvinner Vadim Demidov til Real Sociedad uten at Rosenborg får ei krone. Det samme kan skje med Steffen Iversen, som riktig nok ikke stiller i kategorien «ung og lovende» lenger.

Om et år kan det samme skje med unge nøkkelspillere som Per CIljan Skjelbred, Anthony Annan og Mikael Lustig – uten at Hoftun vil gå i detalj på hva status er for disse spillerne.

Skulle alle tre forsvinne, mister Rosenborg mange godføtter på kort tid – og får en stri tørn med å kompensere tapet, i hvert fall hvis de går vederlagsfritt som Bosman-spillere.

- Jeg vil ikke gå inn på dialogen med enkeltspillere. Men ingen av dem har sagt at det er uaktuelt å diskutere ny kontrakt, seir Erik Hoftun til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere