RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mamma og pappa laget meg for sånne anledninger

MATCHVINNER: Pål André Helland jubler for sin andre av to perlescoringer mot Vålerenga.
MATCHVINNER: Pål André Helland jubler for sin andre av to perlescoringer mot Vålerenga. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Over 20.000 fikk se Pål André Helland ydmyke Vålerenga. To ganger.

VÅLERENGA - ROSENBORG 1-2:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Lydnivået var tett opp mot øredøvende da Rosenborg sparket i gang toppoppgjøret mot Vålerenga på Ullevaal Stadion lørdag ettermiddag.

På forhånd var det meldt om mer enn 20.000 solgte billetter, og det totale antallet solgte billetter ble oppgitt til 20.958. Både hjemmefansen og de tilreisende bortesupporterne (samt en god del Oslo-boende trøndere, får vi tro) gjorde sitt for å gjøre rammene rundt kampen til noe av det beste norsk fotball kan by på.

Etter hvert som kampen skred frem, var det imidlertid de hvitkledte blant tilskuerne på landslagsarenaen som fikk bråke mest - takket være én mann:

Pål André Helland.

25-åringen åpnet kampen med en suser fra nærmere 25 meter som fikk krysstanga på Ullevaal til å dirre, uten at ballen gikk inn.

Det stoppet ikke Helland: I andre omgang lurte han Vålerenga-keeper Michael Langer to ganger med to chipper, og var med det mannen som sørget for at trønderne stikker av i toppen av Tippeliga-tabellen med 2-1-seieren over Oslo-laget.

- Håper de har bot for chip

- Jeg har sagt at mamma og pappa laget meg for sånne anledninger, sier Helland til Nettavisen etter kampen.

For trønderen mener selv at han slår ut i full blomst når han får spille foran fulle tribuner og ekstra trøkk fra fansen.

- Jeg elsker å spille når det er mye folk og litt ekstra blest rundt kampen. Kåre (Ingebrigtsen, RBK-trener) sa det før kampen: 'Det her kan være din kamp, så bare gjør det du skal. Så blir det artig.'

Artig ble det for Helland, spesielt mellom det 50. og det 54. spilleminuttet.

To ganger chippet han over Vålerenga-keeper Langer, og punkterte nærmest kampen på egen hånd.

- Jeg håper at han botsjefen i Vålerenga noterer chipper. For det har vi bot på i Rosenborg, hvis keeperen blir chippet på, gliser Helland.

- «Drapsforsøk» på Lindkvist

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal vedgår at det beste laget vant på landslagsarenaen på lørdag. Men han er fornøyd med at vertene kom tilbake i kampen etter å ha fått to kalddusjer i starten av andre omgang.

- Vi gir ikke opp. Vi er heldige som slipper unna 0-3, men når det blir 1-2 er det kamp, sier Rekdal.

- Og jeg så bildene av drapsforsøket på Lindkvist, det er jo straffespark. Men vi taper fortjent. Å gå og ergre seg over det er det ingen vits i.

Situasjonen han tenker på hendte ti minutter før full tid, da Rasmus Lindkvist ble taklet idet han avsluttet mot Rosenborg-målet.

- Du kaller det drapsforsøk?

- Han kommer jo med en vanvittig stempling rett gjennom spilleren. Men jeg vil ikke ha noe fokus på det, for da blir det sånn at vi skylder på dommeren. Vi tapte fullt fortjent, også bruker vi ikke mer energi på det. Det er klart at vi kan irritere oss over det og mene at Tom Harald Hagen bør få med seg det. Han står ikke mer enn fem meter unna, så han burde sett det. Men vi taper fortjent, da er det ikke vits i å bruke tid på det her, sier Rekdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GLISTE: RBK-trener Kåre INgebrigtsen kunne glise etter 2-1-seieren over Vålerenga.

- Selv jeg hadde scoret der

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen er svært godt fornøyd med gjennomføringen av matchen.

- Vi er stabilt bra, og vi er en bra gjeng som jobber fantastisk hardt for hverandre. Vålerenga har individualister, vi har et kollektiv. Og i dag synes jeg kollektivet Rosenborg var langt vassere, sier Ingebrigtsen.

- Dere har noen individualister, dere også?

Ingebrigtsen ser bort på Helland, som står ved siden av ham i mixed zone på Ullevaal Stadion.

- VI har Pål, klart, men han må score på de pasningene der. Det hadde jeg også gjort.

Treneren hyller de mange tusen trønderne som hadde tatt veien til Ullevaal lørdag ettermiddag.

- Vi hørte dem hele veien. Jeg synes det er fantastisk å komme til Ullevaal og det er 20.000 her. Det er bra for norsk fotball, og det gjør det mye deiligere når vi tar de tre poengene hjem.

Alexander Søderlund, som måtte gå målløs av banen, henger seg på.

- De er helt fantastiske. De står på for oss, og får igjen for det i dag.

Kanonkule i stolpen

Pål André Helland ga et tidlig varsko om hva Vålerenga hadde i vente på eget gress.

Etter et snaut kvarter gikk det et gisp gjennom hele Ullevaal, da Helland smalt et frispark fra 25 meters hold knallhardt opp i krysstanga. Det var et skudd som hadde fortjent en bedre skjebne, men trønderne lot seg ikke affisere – det var de som fortsatte med initiativet i kampen.

Fem minutter etter hvilen fikk Rosenborg belønning for tålmodigheten.

MISFORNØYD: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal var ikke fornøyd med det han fikk se av sitt lag på Ullevaal.

Og det var Pål André Helland, mannen med frisparksuseren tidligere i kampen, som endelig kunne juble.

Chip x 2

Ole Kristian Selnæs slo en nydelig stikker mot 25-åringen, som så ut til å få ballen litt for langt foran seg. Langer i Vålerenga-buret nølte imidlertid litt, og Helland takket med å chippe ballen arrogant over sisteskansen og inn i nettet foran Rosenborg-fansen.

Da ble det liv i leiren, men Helland var ikke ferdig for dagen.

Bare fire minutter senere kombinerte trønderne nydelig, og denne gangen var det Mike Jensen som sendte Helland gjennom. Spissen så ikke noen grunn til å forkaste suksessoppskriften fra det første målet, og igjen chippet han ballen over Langer.

Og igjen trillet ballen i nettet.

For sent bytte?

0-2, og da svarte Vålerenga-trener Kjetil Rekdal med å sende Deshorn Brown inn på banen.

Og man kan spørre seg hvorfor Brown ikke fikk prøve seg tidligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

REDUSERING: Deshorn Brown kom inn, og satte raskt inn reduseringen for Vålerenga.

Det tok bare seks minutter før jamaicaneren stanget inn 1-2-reduseringen på et frispark fra Christian Grindheim, og plutselig tok det fyr blant Klanen også.

- Hvorfor venter du en time før du setter på Deshorn?

- Det kan jo diskuteres. Deshorn, Braathen – de er 50-50. Vi tenkte kanskje at Braathen starter for å få litt fysikk, vinne dueller for å gjøre plass til Ghayas (Zahid). Sånn som det ble skulle kanskje Deshorn startet, men det er vanskelig å svare på når du skal bestemme dette før kampen, svarer Kjetil Rekdal.

Rosenborg alene på topp

Vertene jaget en utligning, og dommer Tom Harald Hagen fikk høre det da en del dommeravgjørelser gikk gjestenes vei - ikke minst straffesparket som Rekdal mente at Vålerenga skulle hatt.

Men flere mål ble det ikke, til tross for noen svære Vålerenga-sjanser i sluttminuttene.

2-1-seieren betyr at Rosenborg er suverene på toppen av tabellen, seks poeng foran Stabæk som riktignok har en kamp til gode på trønderne.

Ned til nettopp Vålerenga på tredjeplass og Molde på fjerdeplass skiller det henholdsvis seks og ni poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere