- Mange prøver å friste meg

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/SCANPIX

Tippeliga-stjernen har aldri smakt alkohol, røyk eller snus.

12.03.09 16:13

- Jeg føler ikke behov for det, sier Ruben Yttergård Jensen (20) til Nettavisen.

Han er en av de heteste kandidatene til å få sitt store gjennombrudd i Tippeligaen sesongen 2009, og skulle det skje, vil kanskje den sunne livsstilen hans være en viktig årsak.

Fotballspillere på det høyeste nivået i Norge bør selvsagt regnes som toppidrettsutøvere, men spillere som aldri drikker alkohol, bruker snus eller tar seg en røyk er nok likevel en sjeldenhet.

- Det er mange som prøver å friste meg. Men jeg har såpass kontroll på meg selv at det går bra. Jeg har klart å si nei så langt, konstaterer Yttergård Jensen.

Og:

- Jeg ser heller ingen grunn til å starte.

Gjennombruddskandidat
Starte gjør han nok likevel, for medaljekandidaten Tromsø når Tippeligaen sparkes i gang til helgen. Han debuterte i Tippeligaen allerede i 2006 og fikk 15 innhopp i 2007, men det var først i fjor at han etablerte seg i startelleveren.

Denne sesongen kan altså det store gjennombruddet komme.

- Han er i ferd med å få et gjennombrudd, mener trener Per-Mathias Høgmo (49), som vurderer 20-åringen som aktuell for alle posisjonene på midtbanen.

Sannsynligvis blir han brukt mest på kanten i Tromsø denne sesongen. På U21-landslaget til Øystein Gåre betraktes han imidlertid som en sentral midtbanespiller som like gjerne kan plasseres i en defensiv som en offensiv rolle.

- Ruben kan nå veldig langt. Han har hatt en veldig positiv utvikling. Jeg har jo egentlig sett ham i mange, mange år. Utviklingen var stor tidlig, så stoppet den opp litt, og så har han tatt et nytt steg nå. Han kan bli en klippe i Tippeligaen, sier Gåre til Nettavisen.

Takket nei til utenlandsk klubb
Det er snart to år siden Ruben Yttergård Jensen takket nei til et tilbud fra Standard Liege og valgte å bli i Norge. Det er en avgjørelse han aldri har angret på.

- Jeg hadde selvfølgelig fått en kraftig forbedret kontrakt. Men jeg mener at jeg valgte rett. Det er veldig individuelt, men for min del føltes det rett å bli hjemme. Jeg føler at jeg har utviklet meg sakte og sikte i trygge omgivelser, sier Yttergård Jensen.

Hans eneste mål for sesongen, er å få spille mer enn i fjor. Ikke klager han over at han er poteten på Høgmos tallerken, heller.

- Jeg har egentlig slått meg til ro med at jeg kan spille overalt. Jeg trives godt i alle posisjoner. Jeg vil si at det er en stor fordel, både for meg og for laget, mener Tromsø-gutten.

Han beskrives som en god tekniker som har godt overblikk og en veldig god pasningsfot.

- Ruben er en fotballklok person som har mye å bidra med både på og utenfor banen. Han er spillintellingent og også en sosial ressurs i gruppen, sier Høgmo til Nettavisen om Manchester United-supporteren.

- Vi er bedre enn i fjor
Nettavisen har plassert Tromsø på tredjeplass på tabelltipset.

- Vi kan vel ikke ha noen dårligere ambisjoner enn i fjor. Vi er et bedre lag enn i fjor. Men det kommer jo også an på hvor mye bedre de andre lagene har blitt, sier Ruben Yttergård Jensen.

Høgmo synes også at det ser bra ut for Tromsø i inngangen til den nye sesongen.

- Vi har fått gjort det vi har planlagt så langt. Vi har et dyktig støtteapparat, de fleste spillerne er friske og har fått trent godt. Vi er bra forberedt. Og vi ser igjen en del av det vi har jobbet med i vinter, med tempo i pasningsspill og en bra, defensiv struktur. Men det er ingen tvil om at vi har mye å gå på i form av å bli dyktigere i å utnytte ubalanse.

- Hvordan vurderer du 2009-utgaven av Tromsø kontra den utgaven du hadde sist du var trener i Tromsø, i 2004?

- Det som er veldig likt, er den voldsomme, indre driven etter å bli bedre. Det er en ekstremt bra treningskultur i klubben. Det står igjen mange spillere etter hver trening for å terpe på detaljer. Og det er mye spisskompetanse her og mange unge spillere, så det er definitivt mange likheter med 2004, sier Høgmo til Nettavisen.

Reprise av 2004?
Den gang endte Tromsø på fjerdeplass etter å ha ledet serien til og med den 14. serierunden. Høgmos lag var en gullkandidat helt til Morten Gamst Pedersen ble solgt til Blackburn på sensommeren.

Det samme kan skje i 2009. Både Tore Reginiussen og Morten Moldskred er ettertraktede spillere som kan forsvinne i løpet av sesongen.

Men vi tror uansett at Tromsø blir å finne i toppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag