RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Martin har fått ufortjent mye pepper

Foto: NTB scanpix / Daniel Sannum Lauten / Montasje
Sist oppdatert:
- Fotball-Norge bør heller være stolt av dette, mener ekspert.

I et intervju med TV8 forteller Martin Andresen at selveste Barcelona har hentet inspirasjon fra Vålerenga.

Verdens beste klubblag møtte Vålerenga i 2010 og da Andresen besøkte Barcelona i etterkant av dette, fortalte suksesstreneren Pep Guardiola til VIF-treneren at han hadde bestemt seg for å kopiere et trekk Andresen hadde innført.

Ble latterliggjort
- Han hadde bedt analysefolkene sine gå igjennom kampen mot oss. Dette fordi han syntes måten vi spilte oss ut bakfra på, ved å flytte midtstopperen opp i midtbaneleddet, var en så god måte å gjøre det på. Han ønsket å gjøre det samme med spillere som Javier Mascherano og Sergio Busquets, sier Andresen i intervjuet.

Andresens utspill førte til flere sarkastiske meldinger på sosiale medier. Tor-Kristian Karlsen, som er sportsdirektør i Monaco, var en av flere som nærmest latterliggjorde Martin Andresen.

Heller ikke Lars Tjærnås vil gi Andresen støtte for at Barcelona innførte dette.

- Det konkrete Martin sier hendte aldri, eller så godt som aldri. Det er sikkert sant at Pep kan ha sagt dette, men de endret seg i hvert fall ikke i praksis, sa Tjærnås til Nettavisen torsdag.

- Feiltolket
Martin Andresen får imidlertid full støtte av mannen bak bloggen fotballanalyse.com, Harald Riisnæs.

- Martin Andresen har fått ufortjent mye pepper i denne saken. Jeg synes det er en interessant historie, noe Fotball-Norge kan være litt stolt av, sier Riisnæs til Nettavisen.

- Martin uttalte atGuardiola hadde endret hvordan Barcelona spilte seg ut fra eget forsvar, men det gjaldt kun kampen mot Milan borte i Champions League i fjor. Dette er blitt tolket som at Martin mente Barca endret spillestil. Det mener jeg er en helt feil tolkning.

- Å endre hvordan man spiller seg ut fra eget forsvar i én kamp, er ikke det samme som å endre spillestil. Spillestil inneholder veldig mye mer enn det, sier Riisnæs, som selv har spilt for både Sogndal og Ørn Horten og i disse dager er en av Josimars mange dyktige skribenter.

Riisnæs regner med at Guardiola har sett dette trekket før, ettersom blant annet Ajax har brukt det før Vålerenga.

- Guardiola er genuint opptatt av taktikk og ulike måter å spille på, hvorfor skal han ikke kunne ha blitt inspirert av et trekk Vålerenga gjorde? Det er uansett stort av Guardiola å gi Martin kred, mener Riisnæs, som også har vært trener i Ørn Horten.

Ikke permanent
Han påpeker at Guardiola ikke innførte dette trekket permanent, men kun brukte det i noen få enkeltkamper.

- Barca har en fast spillestil, men de løser ulike situasjoner ulikt. Når Barca for eksempel møtte 4-4-2-lag under Guardiola, gjorde de det ofte stikk motsatt. Da gikk Busquets ned mellom stopperne i frispillingsfasen, mens backene gikk veldig høyt. Slik ble de tre stoppere mot to spisser, og kunne spille seg ut bakfra på den måten.

- Jeg tolker det slik at Guardiola mente Vålerengas variant kunne fungere i enkelte kamper. Martin brukte det over en lang periode.

I bloggen fotballanalyse.com har Harald Riisnæs tatt for seg den kampen Martin Andresen nevnte, Barcelonas bortekamp mot AC Milan. Der viser han også med bilder og illustrasjoner at Barcelona gjorde som Andresen sa at de hadde gjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere