RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

- Morgan Andersen pågrepet i Piiroja-saken

Sist oppdatert:
Politiet har gått til aksjon på Fredikstad Stadion.

Politiet aksjonerer tirsdag formiddag mot FFKs lokaler på Fredrikstad stadion.

- Østfold politidistrikt har innhentet kjennelse fra tingretten om ransaking hos Fredrikstad FK og FFK Sport AS, samt besluttet pågripelse av 2 personer knyttet til kontraktsigneringen med Raio Piiroja, melder politiet i en pressemelding.

De to som er pågrepet er ifølge Fredriksstad Blad tidligere FFK-direktør Morgan Andersen og tidligere klubbleder Bjørn Jensen. De var sentrale i 2006 da kontrakten med Piiroja ble inngått.

Skjult lønn
Skattemyndighetene mistenker at Fredrikstad har betalt ut skjult lønn til Piiroja via et agentselskap i Estland. Dette er bakgrunnen for aksjonen.

Politiet mener man med skjellig grunn kan mistenke klubbens og selskapets ledelse for straffbar medvirkning til skatteunndragelse av tildels vesentlige beløp som er tilkommet spilleren Raio Piiroja.

De pågrepne personene vil bli avhørt i løpet av dagen. Østfold politidistritk opplyser at de samarbeider med Skatt Øst og har bistand fra Økokrim i saken.

- Det er helt klart alvorlig. I utgangspunktet kan enkeltpersoner få ubetinget fengselsstraff. Med tanke på klubb og selskap kan foretaksstraff være aktuelt, sier politiadvokat Kåre Solvoll til Fredriksstad Blad.

Dømt to ganger tidligere
Morgan Andersen er tidligere dømt to ganger. Først som leder i Niso, da han ble dømt for å bedt sin egen markedssjef skrive fiktive reiseregninger. I tillegg viser dommen at Andersen fabrikkerte og tilbakedaterte et dokument i et forsøk på å skvise markedsjefen ut av NISO.

Les mer om det her: Morgan har jukset før

Andersen ble også dømt for dokomentforfalskning og falsk politianmeldelse i forbindelse med overgangen til John Obi Mikel fra Lyn til Manchester United, en overgang som senere ble kjent ugyldig.

Mikel endte senere i Chelsea, mens Morgan Andersen fikk en betinget fengselsdom på ett år. .

- Skulle bare mankere
Styreleder i Fredrikstad Fotballklubb Svein Johannessen fikk vite om aksjonen like før han skulle på et møte i Oslo klokken kvart på ni tirsdag morgen.

Han er ikke overrasket over at politiet kom på besøk, slik som saken nå står.

- Vi har stilt alt til disposisjon for politiet. Det skulle bare mankere. Jeg ser fram til å få denne saken ut av verden, sier Johannessen til Nettavisen.

Han forteller at de som nå er pågrepet ikke lenger er i FFKs ledelse.

- Nei, dette er snakk om folk fra tiden da denne kontrakten ble inngått. Men det er klart at dette ikke er noe moro. Det er meget lite hyggelig, erkjenner han.

Fredrikstad har foreløpig ikke søkt juridisk bistand i forbindelse med saken, men det er noe som nå må vurderes ifølge Johannessen.

Flere klubber granskes
I tillegg til Fredrikstad granskes også Hønefoss og Bodø/Glimt i forbindelse med saken. Hønefoss i forbindelse med Aleksandr Dmitrijev som spilte i klubben fra 2008 til 2010 og Glimt i forbindelse med avtalene til keeper Pavel Londak og Ale Bärenrub.

Aalesund brukte Piirojas agent i selskapet Sport & Net Group da Enar Jääger ble hentet til klubben fra Torpedo Moskva i 2007.

Kemneren i Fredrikstad tok i oktober pant i Rajo Piirojas eiendom i byen, fordi det mistenkes at pengeoverføringer til et estisk selskap er brukt for å skjule lønnsutbetalinger til spilleren fra skattemyndighetene.

Én million
Da Piiroja inngikk ny kontrakt med FFK i 2007 fikk han angivelig en årslønn på 600.000 kroner. Samtidig ble det utbetalt et beløp på én million kroner til midstopperens agentselskap i Estland. Den siste utbetalingen gjaldt angivelig speideroppdrag, men ingen spillere ble funnet. Skattemyndighetene mener at utbetalingen var skjult lønn til Piiroja.

Pengene til agentselskapet gikk ifølge en kjennelse fra Fredrikstad tingrett til Piirojas tidligere klubb Flora Tallin, og så videre til Piiroja.

Piiroja selv hevder sin uskyld.

For to år siden avslørte Dagbladet at det ble overført en million kroner fra Fredrikstad til Piirojas agentselskap, fakturert som agentoppdrag. Skattemyndighetene avsluttet den granskningen i 2010, men tok den opp igjen etter at Piiroja ble solgt til Vitesse.

Dette er andre gang i år at sentrale personer i norsk klubbfotball blir arrestert. For to uker siden ble Vålerengas Truls Haakonsen og Stabæks Inge André Olsen pågrepet og avhørt i forbindelse med den mye omtalte overgangen til Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere