RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå blir det full oppvask, de skal få kjørt seg

UTSLÅTT OG KRITISERT: Spansk fotball har hatt bedre dager, mildt sagt.
UTSLÅTT OG KRITISERT: Spansk fotball har hatt bedre dager, mildt sagt. Foto: Montasje (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Sjokkerte eksperter etter Spanias VM-fiasko.

Spania er ute av VM etter tapet mot Chile onsdag kveld.

Nasjonen, som altså er regjerende verdens- og europamester (to EM-seire på rad), har tapt to av to mulige gruppespillskamper og er utslått før siste kamp skal spilles.

Det er intet mindre enn sensasjonelt.

- Totalt avkledd
C More-ekspert og Nettavisen-blogger Petter Veland er dypt skuffet over Spanias prestasjoner dette mesterskapet, og mener de spanske spillerne ble totalt avkledd, både mot Nederland og Chile.

- Spania var nest best i alle spillets faser uten ball. De ble ydmyket på intensitet, vilje og innsats. Kampplanen ble totalt avkledd, og de løp mindre enn Chile og de løp i tillegg feil. De blir helt fortjent sendt hjem som slakt, sier Petter Veland til Nettavisen.

OVERRASKET: Petter Veland.

Veland erkjenner at Spanias spillestil ikke var i nærheten av å fungere, men han synes det blir både historieløst og feil å hevde at tiki-takaen er død, som mange skriver på sosiale medier i kveld.

- Dette Spania-laget er ikke i nærheten av å spille på samme måte som de triumferende årgangene. Spesielt i 2008 og 2010 kan man jo hevde at de spilte tiki-taka i uttrykkets rette forstand. Samtidig har både Nederland og Spania knekt koden, og nektet Spania å spille på sine styrker. De visste nøyaktig hvordan de skulle stoppe dem, mener han.

- Så vil jeg påstå at Bayern München har erobret europeisk toppfotball med en stil som definitivt har sitt opphav i måten Spania og spesielt Barcelona har spilt på.

Veland er ikke i tvil om at Spania kommer til å fortsette å dyrke sin fotballfilosofi, men mener det også beviselig er et enorm behov for fornying.

- Spania er et fotball-land som vinner, taper og dør med sin filosofi. Og det er mye ved den som fastholdes ved. Essensen er jo der, men de må gjøre korrigeringer.

- Luis Enrique har forstått dette, og han har, som vi har sett, begynt å fornye Barcelonas stall allerede. Xavi er på vei ut, mens Fabregas allerede er solgt til Chelsea.

KLAR TALE.

- Jeg er sjokkert
Max' La Liga-kommentator Anders Stien-Leenderts er rystet etter den overraskende Spania-exiten.

- Før mesterskapet hadde jeg virkelig troen på Spania. Men de spiller rett og slett skandaløst. De har vaklet i begge kampene, og det henger ikke sammen slik det har gjort tidligere. Jeg er sjokkert over at det er blitt som det er blitt, sier han til Nettavisen.

Han synes det er vanskelig å sette fingeren på hva som gikk galt.

- Men det går altfor mye på kryss og tvers, og det er ikke noe ordentlig fremdrift i laget. Det er også påfallende at de spiller med høye skuldre. Jeg skulle tro at disse gutta her er såpass rutinerte at de kunne slippe seg mer løs. Men de har virket usikret, spesielt i forsvar. De er ikke til å kjenne igjen, mener La Liga-kommentatoren.

- Gjør nesten litt vondt
Spanjolene har nå sluppet inn sju mål på sine to kamper i VM. Til sammenligning slapp laget inn seks mål i løpet av EM 2008, VM 2010 og EM 2012 til sammen.

- Dette her gjør nesten litt vondt for en som følger Spania. Det er nesten sjokkerende, sier Stien-Leenderts.

- Er dette tiki-takaens død?

SJOKKET: Spania og Sergio Ramos er ute av VM, og det etter bare å ha spilt to kamper.

- Mange vil nok si at den egentlig ikke har vært i bruk siden 2012, at det har vært et lite skifte. Barcelona har for eksempel spilt på en annen måte under Tata Martino, men det er nok et generasjonsskifte som er på gang. Det er for mange gamle spillere utpå der. Xavi burde kanskje ikke vært på banen i den første kampen, og Diego Costa burde ikke startet mot Chile etter kampen han hadde sist. Han er åpenbart ute av form, mener La Liga-eksperten.

- Nå får de kjørt seg
Nå spår han at de spanske stjernene kommer til å møte knalltøffe avisforsider når de våkner torsdag morgen.

- Jeg tror det blir full oppvask. De kommer ikke til å vise noen nåde. I Marca sto det «nå er det over» allerede etter den første kampen. De får nok kjørt seg nå, tror han.

C More-profil Veland mener Vicente del Bosque i større grad kunne plukket spillere fra Spanias U21-landslag, som i fjor vant EM.

- Flere av nøkkelspillerne har jo vært på hell en stund, og kanskje burde del Bosque gjennomført et aldri så lite generasjonsskifte tidligere. Men det er lett å være etterpåklok, sier Veland, som selv hadde Spania som favoritt til å vinne VM, sammen med Brasil.

- Overdramatiserer
Han tror det spanske landslaget nå må forvente skikkelig pryl fra sin hjemlige presse i morgensdagens aviser.

- Det kommer til å bli store bokstaver, og de kommer til å overdramatisere. De gjør dette for å sette press på fotballforbundet til å gjøre endringer etter denne fiaskoen.

En annen som trolig får kjørt seg, er Spania-trener Vicente del Bosque. Du får nok dårlig odds på at han er ferdig som Spania-sjef, til tross for at han nylig signerte ny kontrakt som strekker seg til 2016.

Spania avslutter VM med kamp mot Australia 23. juni. Den kommer altså ikke til å ha noe å si, og Nederland er allerede kvalifisert til åttedelsfinalen sammen med Chile.

Det blir nok morsomme dager på treningsfeltet i oppladningen til den kampen ...

LES OGSÅ:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere