RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge/SCANPIX

- Nå er det nok!

Sist oppdatert:
Iker Casillas, Jon Knudsen, Rune Jarstein og Espen Bugge Pettersen er enige.

REYKJAVIK (Nettavisen): De siste ti årene har det stadig blitt tøffere å være keeper på norske og internasjonale fotballarenaer. Spesielt markerte VM i 1998 en ny tid for sisteskansene, da Adidas lansert sin «flygeball» i forbindelse med verdensmesterskapet i Frankrike.

Målene keeperne har sluppet inn i ettertid har blitt stadig pussigere, noe flere enn Thomas Myhre kan skrive under på.

- Men jeg tror nok det målet Thomas slapp inn nå sist, mye skyldes at ballen plutselig endrer retning, forteller landslagskeeper Rune Jarstein.

Tidligere denne uka gikk Real Madrids stjernekeeper, Iker Casillas, hardt ut mot utviklingen, og det er spesielt en ball han irriterer seg over: Adidas-ballen.

- Det kan ikke fortsette. Den ballen spesielt beveger seg bare mer og mer unaturlig i lufta, sa Real Madrids stjernekeeper.

Lever Lotto og Tipping på mobilen

- Savner forståelse
De norske keeperne kan forstå frustrasjonen, men Jon Knudsen slipper ikke unna. Lørdag er det nemlig nettopp Adidas-ballen som skal brukes når Norge spiller avgjørende VM-kvalifiseringskamp mot Island.

- Men jeg er helt enig med Casillas, sier Knudsen til Nettavisen.

- Adidas er den ballen som flakker mest i lufta, og banespillet blir helt annerledes med den, fortsetter han.

Han mener likevel at det største problemet er at det er mange forskjellige baller i bruk. Puma, Select og Adidas er bare tre av mange merker som brukes på høyt nivå både i Norge og internasjonalt.

- Det er greit at en ball beveger seg i lufta, men det hadde hjulpet mye hvis man visste at det var den samme ballen som ble brukt overalt, sier Knudsen.

- Det er det imidlertid ikke. Derfor savner jeg en forståelse, både blant presse, fans og publikum, på at ballene faktisk har forandret seg mye. Mange ganger når keepere kritiseres for at de slipper inn tilsynelatende enkle skudd, så er det nettopp ballen som har skylda, fortsetter han.

Ønsker én standard
Knudsen mener baklengsmålet han slapp inn mot Rosenborg i 2008, da Alexander Tettey scoret trøndernes mål, kom som en konsekvens av ballen og ikke bare hans egne prestasjoner.

- Jeg ønsker én standardball, sier også Sandefjord-keeper Espen Bugge Pettersen.

- Nå må vi forholde oss til minst seks typer baller i Tippeligaen, avhengig av hvilke sponsorer de forskjellige klubbene har. Alle flyr de ulikt i lufta, og forskjellige balltyper gjør det svært vanskelig for oss keeperne.

Selv spiller Bugge Pettersen med Puma i Sandefjord, og mener ballen er bra fordi den er tung, og dermed ikke «flakser» så mye i lufta.

Rune Jarstein i Rosenborg velger ikke overraskende den Adidas-ballen han er mest vant med fra Trøndelag.

- Det hadde i alle fall vært en fordel med en standardball, men det er kanskje vanskelig på grunn av sponsorene. Jeg har riktignok vært heldig med skuddene i Tippeligaen i år, og ikke gått på noen blemmer på grunn av ballene. Men jeg husker en kamp mot Viking like før sesongen, hvor ballen endret kurs helt plutselig.

- Man kan ikke stå og sove med de ballene man har nå, det er i alle fall helt sikkert, sier Bugge Pettersen.

- Verre nå
Lillestrøm og landslagets keepertrener, Frode Grodås, er klar på at det er mye vanskeligere å være keeper nå, enn det var i gamle dager da han selv var aktiv.

Likevel tror han ikke at det går an å stoppe utviklingen.

- Nei. Å forandre på ballene slik de holder på er jo den enkleste måten å bidra på for å få flere mål. Ballene skal gå fortest mulig og mest ustabilt. De lages for å skape trøbbel for keeperne. Det er jeg sikker på, sier han.

PS. Landslaget fikk Adidas-baller på torsdagens trening. Dermed får i alle fall Jon Knudsen to økter å forberede seg på før lørdagens kamp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere