*Nettavisen* Sport.

- Nå får vi igjen for tidligere uflaks

Foto: (Scanpix)

- Over tid vil heldigvis flaks og uflaks jevne seg ut, sier den forrige landslagssjefen Åge Hareide.

Tirsdag kveld tok Norge en meget sterk 1-0-seier hjemme mot Portugal i EM-kvalifiseringen. Målet kom etter en gedigen keepertabbe av Portugals Eduardo.

Det kan fort vise seg å bli tungen på vektskålen i Norges kamp om en EM-billett.

I forrige EM-kvalifisering var det Norge som sto for tabbene. Thomas Myhre sine keepertabber mot Tyrkia og Bosnia ble direkte årsak til at Norge misset sluttspillet med knapp margin.

- Tabben kan ta oss til EM
Den gang var Åge Hareide landslagstrener. Han er klar på at gårsdagens Portugal-tabbe kan være det som til slutt fører Norge til sitt første sluttspill siden EM i 2000.

- Ja, det kan godt bli sånn. Det viser bare hvor jevn fotballen er. Kampen i går kunne endt 0-0, det er bare en liten feil som skiller. Over tid vil ofte flaks og uflaks jevne seg ut, sier dagens Viking-trener Åge Hareide til Nettavisen.

- Kan det være at vi nå får igjen for den uflaksen vi hadde i forrige EM-kvalik?

- Ja, det kan man godt si. Nå veies våre keepertabber heldigvis opp. Dette med hell i fotball er en liten faktor i det hele, men noen ganger er det litt undervurdert, mener Hareide.

Psykologisk faktor
Han peker på psykologiske faktorer om at hvis man først har flaks, så har den en tendens til å gjentas.

- Lag spiller seg ofte inn i hell, og da tar de det med seg videre. Motsatt vil uflaks ofte føre til at man venter på at flere feil skal komme. Det er vanskelig å forklare den biten, sier Hareide.

Den tidligere landslagstreneren er storfornøyd med Norges gode kvalifiseringsstart.

- Dette er veldig bra for norsk fotball. Det er viktig å få kjent på det å lykkes. Gutta jobber godt enkeltvis og sammen. Når i tillegg Egil trykker på de rette knappene skaper han et meget godt lag, sier Hareide.

- Unner laget alt godt
Selv om mange av dagens spillere startet opp sine landslagskarrierer under Hareide, vil han ikke ta noen del i den suksessen Norge nå opplever.

- Jeg er ikke delaktig i dette, men jeg unner laget alt godt. Vi hadde motgang og tabber i forrige EM-kvalik da vi egentlig var gode nok, men nå har gutta fått flere og flere kamper og vokst på det, sier Hareide.

Han både håper og tror Norge nå skal klare å ta steget forbi kvalifiseringen og inn i EM sluttspillet i Polen og Ukraina i 2012.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Følg oss på Twitter: @NettavisenSport

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.